22 Ağustos 2008

Bizi Şeriat Yargılar

'Bizi şeriat yargılar

Ömer El Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarını tanımayacaklarını söyledi.
Darfur'da soykırım yapmakla suçlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarını tanımayacaklarını söyledi.
El Beşir iddiaların Sudan düşmanlarının propagandası olduğunu belirterek "Herhangi bir Sudan vatandaşını şeriat kanunlarının geçerli olmadığı uluslararası bir mahkemeye teslim etmeyiz" dedi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısının Darfur'da soykırım yaptığı gerekçesiyle hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istediği Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, kendisini ancak şeriatın yargılayabileceği mesajı verdi. Halk karar verir Swissotel'de basın toplantısı düzenleyen Sudan Devlet Başkanı uluslararası medyanın ilgi odağı oldu. Başsavcının Sudan'da hiç incelemede bulunmadan böyle bir suçlamada bulunmasını eleştiren Beşir, taraf olmadıkları mahkemenin hiçbir kararını tanımayacaklarını, herhangi bir Sudan vatandaşını şeriat kanunlarının geçerli olmadığı uluslararası bir mahkemeye teslim etmelerinin sözkonusu olamayacağını söyledi.
El Beşir, iddiaların "Sudan'a düşman, silahlı güçlerin propagandası" olduğunu iddia ederek, Sudan hükümetinin ülkede barışı sağlamak için çalıştığını, önümüzdeki yıl 'bağımsız' seçimlere gidileceğini ve Sudan'da nasıl bir yönetim olacağına sadece Sudan halkının karar vereceğini kaydetti. Beşir, Sudan yönetimi olarak Darfur'da barışı sağlamak için iradelerini ortaya koyduklarını, hatta silahlı güçleri bile diyalog ortamına katmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. İddialar abartılı Beşir, Darfur'da 300 bin kişinin öldüğü iddialarını da reddederek, şunları söyledi: "Bu kadar kişi öldürüldüyse nerede bu toplu mezarlar? Doğru, insanlar öldürüldü ama rakamlar daha düşük. Hükümetle isyancılar arasında bir savaş olduğu gerçek ama bu bütün dünyada böyle." Beşir, ABD, İsrail, Avrupa gibi güçlerin politikalarının, Irak, Afganistan, Filistin gibi konularda Sudan'ın politikalarıyla uyuşmadığını, bu nedenle hedef alındıklarını söyledi.
Beşir "Allah bize ne yazdıysa o olur. Tüm dünya bize karşı toplansa da Allah'ın yazdığından başka bir zarar veremezler" ifadesini kullandı.
İslam dünyasından destek gördüklerini belirten El Beşir, Batı'yla ilişkilerinin kesilmediğini, ancak henüz anlaşma sağlama noktasında olmadıklarını söyledi.
300 bin kişinin kanına girmiş
Sudan'da yoksul bir bölge olan Darfur'daki çatışma, 2003 başlarında, bölgenin Hartum yönetimince ihmal edildiğini öne süren isyancı bir grubun hükümet hedeflerine saldırmasıyla başladı. İsyancılar, hükümetin bölgedeki göçebe Arapları kayırdığı, siyah Afrikalılara ise baskı yaptığı gerekçesiyle ayaklandı. Buna karşılık Cancavid olarak bilinen Arap milisleri, Darfurlu çiftçileri topraklarından attı.
*
Çatışma sonucunda ortaya çıkan tablo şöyle:
*Milyonlarca kişi evlerini, köylerini terk etti.
*Binlerce kadın tecavüze uğradı.
*2 milyon mülteci halen kamplarda hayatını sürdürüyor.
*Çatışmalarda Birleşmiş Milletler'e göre 300 bin kişi, Sudan resmi kaynaklarına göre ise 10 bin kişi öldü.
*Cancavidleri, yaklaşık 20 yıl önce darbeyle iktidara gelen ve ülkeyi demir yumrukla yöneten El Beşir'in ve hükümetinin desteklediği bildiriliyor.
Alevionline

Hiç yorum yok: