24 Şubat 2008

Köy hakkında bilgi.

KÖYÜMÜZ




H
arita görünümü.
YOZGAT -MERKEZ - Aktaş Köyü

Aktaş, Yozgat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Tam olarak bilinmemekle birlikte, Köy adını içinde bulunan beyaz ve büyük bir taştan aldığı tahmin edilmektedir. Örneğin: Köyün ortasında bulunan ve halen akmayada devam eden; adına Ortapınar denilen eski bir köy çeşmesi vardır. Yazın köyde, soğuk su akan tek çeşme olması ile ünlüdür. Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Köyün çeşitli bölgelerinde eski tarihlere ait izler bulunmaktadır. Komşu köy olan Yassıhüyük köyüylede sınır olmasıylada eski yerleşim yeri olma olasılığı yüksek bir köydür.

Kültür

Aktaş Köyü Yozgat İlinine bağlı en eski köylerdendir. Geçmişinde yoğun bir nüfusu ve kültürel hareketler varken köyden kente göçün etkisiyle köyde yaşayan sayısı şu sıralar toplam 20 civarına düşmüştür. Köyde yaşayan sayısının az olmasından da kaynaklı, okul, cami, köy odası vb. kurumlar artık kullanılmamakta olup; adeta çürümeye terk edilmiştir. Aktaş köyünde iki farklı gurubun birlikte yaşayarak yarattıkları köy, ülkemize örnek olabilecek engin barış ortamına sahiptir. Bu güne kadar kardeşce ve bundan sonrada birlikte yaşamayı başaracak güçlü bir kültüre sahip, örnek bir köydür.

Köyün gelenek ve göreneklerinde ağır basan insanların birbiri ile ilişkilerinde saygı unsuru ön planda tutulmuştur.

Coğrafya



Yozgat merkezine 27 km uzaklıktadır.

Etrafındaki Köyler...........:

Doğuda........: Kışla Köyü
............................... ve
............................BüyükMahal Köyü

Kuzeydoğuda: Dağancesi Köyü
...................................ve
.............................Çede Köyü

Kuzeyde..........: Yassıhüyük Köyü

Batıda...........: Türkmensarılar Köyü
...............................bulunur.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.


Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
Kış / Yaz
2007...........................2350
2000...........................2571
1997............................ 2667

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır. Kıraç iklimden kaynaklı sulu tarım yapılamamaktadır. Ağırlıkta Tarımsal ürünler, buğday ve nohuttur. Hayvancılık nerede ise yok denecek kadar azdır. Köyden kente göç yaşanmadan önceki dönemlerde bağcılık ve arıcılıktan dolayı, büyük ölçüde de hayvancılık geçim kaynağını oluşturmuştur. Bu gün ise, hayvancılık ve bağcılık terk edilmiş durumdadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlığı seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009- Mustafa ÖCEL (halen muhtar )
2005 -Mustafa ÖCEL
2004 -Mahmut BEKTAŞ
1999 - Haydar ARSLANER
1994 - Haydar ARSLANER
..........1989 - Nesimi ATA
1989 - Ali Osman OKAN
1984 - Ali Osman OKAN
1979 - Haydar ÖCEL
..........1972 - Nesimi Ata
..........1971 - Arif Baran
1970 - Arif Baran
..........****
****
..........****

Altyapı bilgileri

-Köyde, ilköğretim okulu vardır. Fakat; kapalı tutulmaktadır. Okul harabe halde olup; tavan ve duvar betonları, yıllardır bakım yapılamadığından çürümüş halde dökülmektedir. Taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.

-Köyün içme suyu şebekesi vardır. Ayrıca, köy çeşmelerinden yararlanılmaktadır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. Atık tuvalet ve sular kazılan kuyularda muafaza edilmektedir. Bu yöntem ise; sağlık açısından son derece tehlike arz etmektedir..

-Ptt şubesi yoktur .

-Sağlak ocağı yoktur.

-Köye ulaşım yolu vardır.
Ulaşımı sağlayan yol
asfalt olmayıp çakıl dökülerek pekiştirilmiş, toprak yoldur.

-Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.



"Köy hakkında bilgileri derleyen / düzenleyen; Haydar ATA ve Çağdaş ATA "

Derleme tarihi: 2008

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bende yozgat/Yenifakılıdanım torpam(:
Bu köyü daha önce duymadım ama uzun zamandır istanbulda yaşıyorum.Neyse çalışmalarında başarılar Selametle

Adsız dedi ki...

Merhaba;Arkadaş
Böyle önemli bir görevi yerine getirdiğin için sağol. Ayrıca bu sitenin geliştirilerek devam ettirileceğine de inanıyorum. Öylede olması gerekiyor. Çünkü;Pekde tanınmayan bir köy olan,Aktaş köyünün herkes tarafından tanınmasına yardımcı oluyorsun. Ayrıca birbirinden çok uzakta olan aile ve sülalelerin yeniden birbirine ulaşmalarına ve yeniden yakınlaşmalarına yardımcı olacağına inanıyorum...Böyle bir hizmettenden dolayı yönetici arkadaş sizi kutluyorum...devamını bekliyorum...

Adsız dedi ki...

selamlar benimde annem yozgatlı derbent köyünden yozgat çok güzel ama köyler çok bakımsız alt yapı yok hiç bişi yok,yetkililerden köyleri birazda olsa kalkındırma çabasında bulunmalarını istiyorum teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim...