9 Aralık 2010

Suikastin belgesi antikacıdan çıktı


Suikastin belgesi antikacıdan çıktı



62 yıl önce işlenip karanlıkta kalan Sabahattin Ali suikastına ilişkin tarihi belge...

EvcioğluHaber - ntvmsnbc'nin geçtiği habere göre; Bir antikacıdan çıkan resmi belge cinayetten 2 yıl sonra kaleme alınmış. Üst çavuş imzasıyla Ali'nin nasıl öldürüldüğü yazıyor...
Cumhuriyet'in ilk faili meçhul aydın cinayetinin kurbanı şair-yazar Sabahattin Ali'nin ölümüne ışık tutacak belge.

Akşam gazetesinden Dilek Gedik'in haberine göre, CHP eski Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun bulduğu ıslak imzalı orijinal belge, 1948'deki cinayetten 2 yıl sonra kaleme alınmış. Üst çavuş imzalı ve cinayetin nasıl işlendiği yazılı.

'Ali Ertekin' adlı kaçakçı tarafından işlendiği öne sürülen cinayetle ilgili yıllarca çok şey yazıldı. Suçu üstlenen Ertekin, bir süre cezaevinde yattıktan sonra DP iktidarı döneminde çıkarılan afla salıverildi. Serbest kaldıktan sonra o da karanlık bir cinayete kurban gitti.

Kesimoğlu'nun, bir antikacıdan aldığı 60 yıllık klasörden çıkan suikasta ilişkin belge, Üsküp Jandarma Karakolu Üst Çavuşu Mevlüt Afacan imzalı. 29 Nisan 1950 tarihli pelur kağıda yazılmış.

1907 doğumlu Sabahattin Ali, Almanya'da eğitim gördükten sonra ülkeye döndü. 'Yıkıcı propaganda', 'Mustafa Kemal'e eleştri', suçlamaları onu dönem dönem demir parmaklıklar ardına gönderdi. Sürekli izlenmekten bıktığını söylüyordu. 1948'de yurtdışına kaçmak için anlaştığı kılavuz Ali Ertekin tarafından öldürüldüğü iddia edildi. 'Kuyucaklı Yusuf', 'Kürk Mantolu Madonna' ünlü romanları arasında. 'Aldırma Gönül, Dağlar, Leylim Ley' gibi şiirleri bestelendi.

VATANDAŞ 'AHLAKSIZ' DİYE FİŞLENMİŞ
'Vazife gördüğüm jandarma karakoluna ait ihsai bilgiler' adını taşıyan klasörde, o dönem devlet tarafından fişlenen yüzlerce insanın adı mevcut. Notları tutan askerin bölgeye ilişkin haritaları ve insanların siyasi yapılarına ilişkin analizleri de dosyada. O bölgedeki vatandaşların karşısına siyasi ve 'ahlaki' bazı notlar eklenmiş.

http://www.ntvmsnbc.com/


EvcioğluHaber-09.12.2010

1 yorum:

Şerafettin dedi ki...

Suikasti vatandaşlar yapmıyor demekki.. Yıllarca söylendi, Sabahattin Ali'in fikirleri o günkü iktidarları rahatsız ediyordu.. Bu cinayet iktidarı elinde bulunduranlarca işlenmişti.. Tarihler boyu, ceberrut devletler aydın, yazar, ozan ve toplumun önünü açıp aydınlatanları birincil dehlike olarak görüp; faili meçhul bir yekilde öldürmüşlerdir.. Sabahattin Ali de; yıllarca hapislere atılmış, yaşamı ona zehir edilmiş ve sonunda katledilerek ortadan kaldırılmış bir aydındı.. Bu ortaya çıktığı iddia edilen belgeden görüldüğü gibi; o bölge deki yaşayan tüm halk, fişlenmiş.. Günümüzde dahada ileri gidilerek, insanlar telf. ile konuşamaz hale gelmiştir.. Korku hükümdarlığı devam ediyor.. Yıllar önce olduğu gibi..
Bu falili belirlenen , 62 yıl önce güzel insan Sabahattin Ali cinayeti gibi; diger tüm faili meçhular gibi.. Failler ortada duruyor.. İşte...