28 Mayıs 2008

ÇALIŞMA YAŞAMI



AKP hükümetinin “istihdamı arttırmak-işsizliğe çare olarak hazırladığını ileri sürdüğü ve “İstihdam Paketi” olarak kamuoyuna duyurduğu 5763 sayılı “İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, Resmi Gazete"de yayımlandı. Birçok sendika ve uzman bunun istihdam artırmada bir rolü olmayacağı belirterek, kanunla İşsizlik Sigortası Fonu"nun işverenlerin çıkarları için açık kullanıma sunulduğunu belirtirken, yasanın bu yapısıyla ve işverene çalışanların menfaati için getirilen zorunlulukların birer birer kaldırılmasını getiren diğer düzenlemeleri ile tam bir “İşverene Kıyak Paketi” olduğunu vurguladı. Yasayla getirilen düzenlemelerden bazıları şöyle:

»İşverenlerin, devamlı olarak en az 50 işçi çalıştırdıkları iş yerlerinde işyeri hekimi çalıştırmaları zorunluluğu kaldırılırken, düzenleme zorunluluk yerine “gerekli görüldüğü takdirde” ibaresini getirdi.

»Kadın çalışan istihdamını arttırıcı dzenleme de değiştirildi. Belli bir sayının üzerinde kadın çalışanı olan işyerlerine kreş kurma zorunluluğu kaldırılırken, işyerlerinin istemesi halinde bu hizmeti dışarıdan alabilecekleri belirtiliyor.

»SSK ve Bağ-Kur prim borcunun tamamını, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15"ini 1 ay içinde peşin ödeyenlerin, borç faizlerinin yüzde 85’i silinecek.

»Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puanı devlet karşılayacak.

ENGELLİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU

»İş Kanunu’nun işverenlere getirdiği engelli, eski hükümlü ve terör mağdurlarının çalıştırılma zorunluluğu, eski hükümlü ve terör mağdurları için kaldırıldı.

Özel sektörde daha önce işçi sayısının yüzde 6 oranında engelli çalıştırma şartı, yüzde 3’e indirildi. İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde, yüzde 3 özürlü, kamu iş yerlerinde ise yüzde 4 özürlü ve yüzde 2 eski hükümlü işçiyi, meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştıracaklar.

»Özel sektörün çalıştırdığı engellilerin SSK primlerini devlet karşılayacak.

İŞSİZLİK FONU KASA OLACAK

»İşsizlik Sigortası Fonu’ndan, GAP’a kaynak aktarılacak.

»İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki genç işsizlerin SSK primlerini işveren değil devlet 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılayacak. Uzmanlar, bu düzenlemeden yararlanabilmek için işverenlerin mevcut işçilerini çıkarıp yerine genç işsizleri almasının mümkün olduğunu, dolayısıyla düzenlemenin 30 yaş üstü işsizlerin sayısını patlatacağını belirtiyor.

»Sigortalı işsizler ile kuruma kayıtlı diğer işsizlere; iş bulma, danışmanlık hizmetleri, mesleki eğitim, iş gücü uyum ve toplum yararına çalışma hizmetleri verilecek ve iş gücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları için harcanak para İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Bu giderler, bir önceki yıl içinde Fon’a aktarılan devlet payının yüzde 30’unu geçemeyecek. Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde 50’ye kadar çıkarabilecek.

»İş gücü piyasasına yeni girenler ile iş gücü piyasasında daha önce bulunmakla birlikte halen işsiz olanların da aktif istihdam faaliyetleri çerçevesinde İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamına alınacak.

»İşsizlik ödeneği miktarı, İş Kanunu’na göre 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemeyecek.

İŞ GÜVENLİĞİ VE KOMİK PARA CEZALARI

»Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacaklarda, mesleki eğitim şartı aranacak. Mesleki eğitim almamış işçiler; 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak, çalıştıran işveren 500 YTL ödeyecek.

»Yaptığı işle ilgili bölge müdürlüğüne bildirimde bulunmayan taşerona, çalıştırdığı her işçi için 150 YTL,

»16 yaşını doldurmamış genç işçiler, çocuklar ve mesleki eğitim almamış kişileri, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıranlara her işçi için 1000 YTL,

»İş yerini muvazaalı olarak bildiren asıl işveren ile alt işveren veya vekillerine ayrı ayrı 10 bin YTL idari para cezası verilecek.

»İş yerinde alınmayan her iş sağlığı ve güvenliği önlemi için işverene 200 YTL ceza uygulanacak. Önlemlerin alınmaması halinde bu ceza her ay birer defa alınmaya devam edilecek.

»Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılan işçiler ile çalıştırılan 18 yaşından küçükler için doktor raporu almayan işverene, her işçi için 200 YTL ceza verilecek.

İŞVEREN İFLAS EDİNCE DEVLET ÖDEYECEK


»İşverenin; konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleriyle işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan 3 aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulacak. -Yapılacak ödemelerde; işçinin, işçinin son bir yıl içinde aynı iş yerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılacak. Uzmanlar, bu düzenlemenin de işverenlerce kötüye kullanılmasının önüne geçilmesinin zor olduğunu belirtiyor.


Birgün

Hiç yorum yok: