Aşı İle Çoğaltma
Aşı ile çoğaltma tekniği çoğaltılması istenilen bitkinin bir parçasını anaç olarak kullanacağımız başka bir bitki ile kaynaştırarak tek bir bitki olarak geliştirme tekniğidir.
Bitkinin toprak üstü kısmını yani gövde ve dalları oluşturacak kısma kalem veya göz denir.
Bunlardan kalem üzerinde birkaç uyur göz bulunan dal parçasıdır. Bu parçanın göz olarak alınması halinde tek bir gözden oluşan bir parça söz konusudur. Yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına ise anaç denir.
Aşılama yöntemleri; Kalem aşıları ve Göz aşılarıdır.
Türlere göre aşılamada başarı alanları çok farklılık gösterir.
Resim 5. gül aşı parselinden bir görünüş Resim 6.
Gülde Aşılama;
a) Aşı bıçağı ile kalemden gözün çıkarılması
b) Kalemden çıkarılmış aşı gözü
c) Anaç üzerinde aşı bıçağı ile T şeklinde çizik açılması d) Açılan T’ye gözün yukarıdan aşağıya doğru yerleştirilmesi
e) Anaca yerleştirilmiş göz
f) Aşı yerinin bağlanması .
Üzerinde birkaç tomurcuk bulunan ve kalem adı verilen bir parçanın kullanılarak yapılan aşı çeşidine kalem aşıları denir. Kalem aşıları daha çok iğne yapraklı bitkilerde değerli varyetelerin çoğaltılmasında kullanılır.
Bir çok kalem aşısı metodu vardır.
Üzerinde bir göz veya tomurcuk bulunan küçük bir kabuk parçasından alınan bir kalem kullanılarak yapılan aşılama yöntemine göz aşısı denir. Bu yöntemle bir bireyden çok sayıda göz alma olanağı vardır.
Bu nedenle göz aşısı metodu kıymetli bitkilerin ve güllerin üretilmesinde ekonomik ve amatör yetiştiricilerinde kolaylıkla uygulanabileceği aşı yöntemidir.
Göz aşıları da;
Sürgün göz aşıları ve
Durgun göz aşıları olmak üzere 2 çeşittir.
Sürgün göz aşılarında anaca yerleştirilen göz o yıl içinde sürgün verir. Genelde Nisan- Mayıs aylarında yapılan aşılardır.
Durgun göz aşılarında ise gözler o yıl uyur halde kalırlar ve ancak ertesi yıl sürerler.
--Haziran
–Temmuz
- Ağustos ve
--Eylül aylarında durgun göz aşısı yapılır.
Güllerde durgun göz aşısının yapım aşamaları şöyledir:
1- • Anaçta aşı bıçağıyla T şeklinde çizik açılır ve kabuk hafifçe kaldırılır.
2-• Kalemden aşı bıçağı ile göz (Yaprak sapı ile birlikte) çıkarılır.
3- • Çıkarılan göz anaçta bulunan T şeklindeki bölgeye yukarıdan aşağıya doğru itilerek yerleştirilir.
4-• Daha sonra aşı yeri düzgün bir şekilde aşı bağı ile bağlanır.
Kaynak: Konya Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Yetiştiricilik Teknik Bilgileri
MEYVE AŞILAMA
- Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere (erik, şeftali, zerdali, kayısı, kiraz, vişne, badem)
-Yumuşak çekirdekliler yumuşak çekirdeklilere; (elma, armut, ayva, muşmula)
- Üzümsüler üzümsülere; (üzüm, dut, incir)
-Turunçgiller, turunçgillere; (trunç, mandalina, portakal, greyfurt)
benim bildiklerim bunlar. Sert kabukluların anaçlarını bilemiyorum.
Ama Ceviz de anaç olarak tohumdan yetiştirilmiş çöğürler kullanılıyor galiba..
Dut'a üzüm aşılamak ise biraz zahmetli oluyor. Bunu gerçekleştirmek için şöyle bir yol izliyorlarmış. Bahçesinde gördüğüm birisi anlattı, bende aktarmaya çalışayım;
-Dut'un sağlıklı ve iştahlı bir dalı matkapla deliniyor -Yakında bulunan, kökü topraktan beslenen asmanın taze bir sürgünü bu delikten geçiriliyor
-İçinden asma geçen delik iki tarafından hava almıyacak şekilde macunlanıyor
- Dut ağacı delikleri kapatıp asma dalını beslemeye başlayınca asmanın gelişi kesiliyor
Böylece dutun köklerinden beslenen üzümler çok daha verimli hem çok daha lezzetli oluyor.
Çok enteresan gelmişti bana; Birde bal kabağına karpuz aşılıyorlar, karpuzlar büyük olsun diye. Nasıl yapılıyor bilmiyorum
KALEM AŞISI (Yaban Eriği - Kayısı)
1- Yaban eriğini yerden ~1/2m. yukarıdan düz kesiyoruz.
2- Kesilen dalın ortasını, yaklaşık 2cm kadar boyuna kesiyoruz
3-Kayısı dalının ucunu V şeklinde kesiyoruz.
4- Bu dalı boyuna kestiğimiz dalın içine yerleştiriyoruz.
Dikkat edilecek nokta; kayısının V şeklindeki ucunun kenarının, eriğin kabuğu ile düzlemde olması.
5- Aynı şekilde diğer kenara da V şeklinde kestiğimiz diğer dalı yerleştiriyoruz.
6- Hava almasını önlemek için üzerini macun ile kaplıyoruz.
7- macunu muhafaza etmek için de üzerini sarıyoruz.
Macun; Bildiğimiz cam macunu
*Aşı bölgesini kapatarak su kaybını önler
•Aşı bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini engeller.
Teşekürler bilgilerinizi paylaştığınız için.
http://www.agaclar.net/forum/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder