10 Mayıs 2008

Atatürk Devrimi Sosyolojisi

Atatürk Devrimi Sosyolojisi Atatürk Devrimi Sosyolojisi
Atatürk Devrimi Sosyolojisi
Kurt Steinhaus
Türkçeye Çeviren: M.Aktaş
Yayınevi:Sarmal Yayınevi



Kurt Steinhaus bu yapıtında kurtuluş savaşı yoluyla siyasal bağımsızlığına kavuşan ülkelerde azgelişmişlik sorununa örnek olarak Türkiyeyi ele alıp incelemekte. Yazar araştırmasına, Orta Asyadan Anadoluya göçen Osmanlı-Türk toplumunun gelişmesinde 18. yüzyıldan sonra görülen çöküşün nedenlerini ve bu toplumun sosyo-ekonomik yapısını sorgulamakla başlamakta. Ardından I. Dünya Savaşı sonrası sömürgeleştirilmek istenen Osmanlı İmparatorluğunun yönetimindeki Halife-Padişah ile onun hükümetine karşı Anadoluda girişilen Ulusal Kurtuluş Savaşı, bu savaşın sosyal temeli ile politik yöntemi ve örgütlenme biçimleri sergilenmekte.


Atatürk Devrimi Sosyolojisi ayrıca ulusal devletin kuruluşundan sonraki dönemde gerçekleştirilen batılılaşma ve laikleşme hareketlerini, ekonomide sermaye birikiminin, toplumsal ise yeni sınıfsal niteliklerin oluşması sürecini incelemektedir.


Türkiyedeki politik ve sosyal değişim süreci içinde devlet-toplum ilişkilerine eğilen yazar, tam bağımsızlığın özgürlüklerle bir arada, ekonomik, politik, mali, kültürel, askeri, adli vb. alanlarda nasıl gerçekleşebileceğini tartışıyor.

Sosyo-Ekonomik Yönden Az Gelişmiş Ülkelerde Burjuva Toplumunun Gelişmesi Sorunu Üzerine Bir Araştırma..

Okumanızı önerdiğim bu kitap pusulanızı değiştirecek ve olaylara farklı bir pencereden bakmanızı sağlayacak niteliktedir.. Önemle okumanızda yarar var...

Haydar ATA

Hiç yorum yok: