28 Mayıs 2008

Dersim

HALİS DERSİM 38.İ MECLİSE TAŞIYOR

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim'de 1937-38 yıllarında yaşanan olaylarla ilgili devletin gizli arşivlerinin açılması için bir yasa teklifi hazırlıyor.



Direniş sırasında 30'a yakın akrabasını kaybeden Halis, olaylardan sonra sürgüne gönderilen bir ailenin üyesi. Halis ailesinin Eskişehir ve Afyon'da 9 yıl sürgünde kaldıktan sonra Tunceli'ye döndüğünü, dedelerinin ve yakın akrabalarının da isyan sırasında öldürüldüğünü anlatıyor: "Ben de bu direnişte mağdur olan bir ailenin bireyiyim. Benim dedelerimin mezar yeri bilinmiyor. Ailemin 30'a yakın ferdi, bu olaylar sırasında katledildi. O dönemde "tedip ve tenkil" olarak yapılan uygulamalarda 1937-38 yıllarında ölen insanların sayısı onbinlerle ifade edilmektedir. Bunların çoğunun mezarı olmadığı gibi sınırlı da olsa belirli yerlerde toplu mezarlar var. Bu toplu mezarların nerelerde olduğunu halk biliyor."

GİZLİ ARŞİV AÇILSIN

Direnişin liderlerinden Seyit Rıza, aralarında Seyit Rıza'nın 17 yaşındaki oğlunun da olduğu 6 kişinin idamları ve nereye gömüldükleriyle ilgili aradan 71 yıl geçmesine rağmen arşivlerin hala saklı tutulmasına dikkat çeken Halis, gizli arşivlerin açılması için bir yasa teklifi hazırlığında. "Öncelikle amacımız Seyit Rıza ve beraberinde asılanların mezarlarını bulmak, halkın yerlerini bildiği toplu mezarları açıp tespit yapmaktır. İkinci amacımız da 1937-38'de Dersim'de "Ne olduğuyla" ilgili saklanan belgeleri gün ışığına çıkarmaktır" diyen Halis'in bir de iddiası var: "Seyit Rıza ve diğer 6 kişinin idamlarıyla ilgili alınan Bakanlar Kurulu kararında "Gazi Mustafa Kemal ve Mareşal Fevzi Çakmak" imzaları 'eşbaşkan' olarak yer alıyordu."


27.05.2008

Hiç yorum yok: