SALATALAR
SOYA FİLİZİ SALATASI
Malzemesi
· 1 kutu soya filizi
· 1 demet dereotu
· 1 demet maydanoz
· 3 diş sarmısak
· 1 çorba kaşığı limon sirkesi
· 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
· 3 adet minik kırmızı turp
· yeteri kadar tuz
Hazırlanışı
Tüm malzeme yıkanır, ince ince kıyılır. Sarmısak tuzla dövülür, içine limon ve zeytinyağı eklenir, karışımın üzerine dökülür.
TAZE BÖRÜLCE SALATASI
Malzemesi
· 200 g. taze börülce
· 1 demet dereotu
· 1 demet maydanoz
· 1 çorba kaşığı limon sirkesi
· yeteri kadar sarmısak, limon, sızma zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı
Börülceler yıkanır, kılçıkları ayıklanır, ortalarından ikiye bölünür. Kaynayan tuzlu suda, yumuşayıncaya dek haşlanır. Yumuşayan börülceler soğuk sudan geçirilir. Ötede sarmısak tuzla dövülür, limon ve sirke eklenir. İnce kıyılmış maydanoz ve dereotu ile birlikte börülcelerin üzerine dökülür. Zevke göre, dilerseniz üstüne sarmısaklı yoğurt da dökebilirsiniz.
KIRMIZI BİBER SALATASI
Malzemesi
· yarım kilo kırmızı salçalık biber
· 5 diş sarmısak
· 1 demet maydanoz
· yeteri kadar sarmısak, limon, sızma zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı
Kırmızı biberler közlenir, zarları soyulur, çekirdekleri çıkartılır, ince ince doğranır. Maydanoz ince ince kıyılır ve biberlerin üzerine dökülür. Sarmısak tuzla dövülür, limon ve sirke eklenir, ince kıyılmış dereotu ile birlikte biberlerin üzerine dökülür.
MANTAR SALATASI
Malzemesi
· 1 kutu mantar
· 1 baş morsoğan
· 1 demet maydanoz
· 3 diş sarmısak
· 1 çorba kaşığı elma sirkesi
· 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
· 1 çorba kaşığı kapari
Hazırlanışı
Mantar, bol tuzlu suda yumuşayana dek haşlanır, soğuk sudan geçirilir, ince ince kıyılır. Soğan halka halka doğranır. Sarmısak ve maydanoz ince ince kıyılır, mantar ile birlikte harman edilir. 1 çorba kaşığı kapari eklenir. Sirke ve zeytinyağı ile karıştırılır.
TURŞULAR
BİBER TURŞUSU
Malzemesi
1kg yeşil sivri biber 6-7 diş sarmısak yarım demet dereotu 1 lt sirke
Yapılışı
Temiz bir iğneyle her biberde 2-3 delik açınız. Deldiğiniz biberlerin çürük olmamasına dikkat ediniz. Daha sonra biberleri turşu kabına sıkıca istifleyiniz. Biberlerin arasına dereotu ve sarmısak yerleştiriniz. Sirkenin içine 1 çorba kaşığı tuz ilave ederek biberlerin üzerine dökünüz. Bir naylon torbaya su koyup ağzını iyice bağladıktan sonra biberlerin üzerine ağırlık olarak koyunuz. Kavanozun ağzını kapatıp ekşimeye bırakınız. Turşunun üzerinde biriken beyaz köpükleri zaman zaman bir kaşıkla alıp atınız. Biberler sararınca turşunuz yenmeye hazır demektir.
DOMATES TURŞUSU
Malzemesi
3-4 kg yeşil domates 2-3 dal kereviz 1 baş sarmısak 1 adet limon 1 demet dereotu 2-3 adet defne yaprağı 1-2 adet sivri yeşil biber Yeterince rafine kayatuzu ve içme suyu
Yapılışı
Domatesleri iyce yıkadıktan sonra üst kısımlarına iğne ile 2-3 delik açınız. Bekletmeden turşu kabına yerleştiriniz. Aralarına dereotu, limon dilimleri, sarmısak, defne yaprağı ve sivri biber yerleştiriniz. Salamura suyunu koyduktan sonra, turşu kabının ağzını kapayınız. Oda hararetinde ekşimeye bırakınız. Zaman zaman suyunu savurup, üzerinde biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atınız.
SALATALIK TURŞUSU
Malzemesi
3-4 kg küçük körpe salatalık 2-3 dal kereviz yaprağı 1 baş sarmısak 1 demet dereotu 2-3 adet defne yaprağı 1 lt suya 6 çorba kaşığı tuz
Yapılışı
Salatalıkları bir iğneyle deliniz. Kavanozun dibine ince limon dilimleri yerleştiriniz. Salatalıkları iyice istifleyiniz. Aralarına sarmısak, defne yaprağı ve kereviz yaprağı sıkıştırınız. İnce limon dilimlerini, dıştan görülecek şekilde kenarlara yerleştiriniz. Bir litre kaynatılmış ve kireçsiz suya, 6 çorba kaşığı rafine kayatuzu koyarak, salamurasını hazırlayınız. Tuz iyice eridikten sonra kavanoza boşaltınız. Salamuranın, salataların üstünü örtecek nisbette olması gerekir. Defne yaprakları ve dereotu ile örtüp kavanozun kapağını sıkıca kapayınız. 18-20 derece sıcaklıkta, suyunu zaman zaman savurarak 3-4 hafta bekletiniz.
SİRKELER
ÜZÜM SİRKESİ
Malzemesi
· 1 kg. üzüm
· 3 lt. su
· 200 g. tuz
· 1 çay kaşığı tere tohumu
· 1 çay kaşığı hardal tohumu
Yapılışı
Üzümler sıkıştırılır, posalarıyla birlikte cam bir kavanoza yerleştirilir. Tüm malzeme içine boşaltılır, ağzı sıkıca kapatılır. Karanlık ve serin bir köşede 1 ay bekletilir.
Not : Ayrıca tarhun, melisa veya kekik ekleyebilirsiniz.
ELMA SİRKESİ
Malzemesi
· 1 kg. elma
· 3 lt. su
· 200 g. tuz
· 1 çay kaşığı tere tohumu
· 1 çay kaşığı hardal tohumu
Yapılışı
Elmalar mikserden geçirilir, posalarıyla birlikte cam bir kavanoza yerleştirilir. Tüm malzeme içine boşaltılır, ağzı sıkıca kapatılır. Karanlık ve serin bir köşede 1 ay bekletilir.
LİMON SİRKESİ
Malzemesi
· 1 kg. limon
· 3 lt. su
· 200 g. tuz
· 1 çay kaşığı tere tohumu
· 1 çay kaşığı hardal tohumu
Yapılışı
Limonlar, kabukları soyularak, posalarıyla birlikte cam bir kavanoza yerleştirilir. Tüm malzeme içine boşaltılır, ağzı sıkıca kapatılır. Karanlık ve serin bir köşede 1 ay bekletilir.
LİKÖRLER
VİŞNE LİKÖRÜ
Malzemesi
1 kg vişne 300 g toz şeker 300 g etil alkol 2 lt içme suyu 1 adet çubuk tarçın 1 adet muskat 4-5 adet karanfil 4-5 adet kakule 1 g amber
Yapılışı
Vişne iyice yıkanır. Saplarıyla birlikte cam bir kavanoza konur. Alkol ve baharatlar ilave edilir. Şeker, sıcak suda eritilerek kavanoza ilave edilir ve ağzı sıkıca kapatılır. Güneş ve ışık almayan bir yerde 2,5 ay saklanır. Açılacağı zaman üzerine 1 kadeh kaliteli konyak ilave edilir.
BÖĞÜRTLEN LİKÖRÜ
Malzemesi
1 kg böğürtlen 300 g toz şeker 300 g etil alkol 2 lt içme suyu 1 adet çubuk tarçın 1 adet muskat 4-5 adet karanfil 4-5 adet kakule 1 g amber
Yapılışı
Böğürtlen iyice ayıklanır ve yıkanır. Cam bir kavanoza konur. Alkol ve baharatlar ilave edilir. Şeker, sıcak suda eritilerek kavanoza ilave edilir ve ağzı sıkıca kapatılır. Güneş ve ışık almayan bir yerde 2,5 ay saklanır. Açılacağı zaman üzerine 1 kadeh kaliteli konyak ilave edilir.
AHUDUDU LİKÖRÜ
Malzemesi
1 kg ahududu 300 g toz şeker 300 g etil alkol 2 lt içme suyu 1 adet çubuk tarçın 1 adet muskat 4-5 adet karanfil 4-5 adet kakule 1 g amber
Yapılışı
Ahududu iyice yıkanır. Saplarıyla birlikte cam bir kavanoza konur. Alkol ve baharatlar ilave edilir. Şeker, sıcak suda eritilerek kavanoza ilave edilir ve ağzı sıkıca kapatılır. Güneş ve ışık almayan bir yerde 2,5 ay saklanır. Açılacağı zaman üzerine 1 kadeh kaliteli konyak ilave edilir.
KIZILCIK LİKÖRÜ
Malzemesi
1 kg kızılcık 300 g toz şeker 300 g etil alkol 2 lt içme suyu 1 adet çubuk tarçın 1 adet muskat 4-5 adet karanfil 4-5 adet kakule 1 g amber
Yapılışı
Kızılcıklar iyice yıkanır ve cam bir kavanoza konur. Alkol ve baharatlar ilave edilir. Şeker, sıcak suda eritilerek kavanoza ilave edilir ve ağzı sıkıca kapatılır. Güneş ve ışık almayan bir yerde 2,5 ay saklanır. Açılacağı zaman üzerine 1 kadeh kaliteli konyak ilave edilir.
SÜT LİKÖRÜ
Malzemesi
1 kg pastörize süt yarım kilo toz şeker 1 adet çubuk vanilya 1 avuç rende hindistan cevizi 300 g alkol
Yapılışı
Tüm malzeme, cam bir kavanoza konur, mutfaktave oda sıcaklığında saklanır. Kavanoz, kapağı açılmadan hergün altüst edilir. 20 gün sonra likör, içilmeye hazır hale gelir.
SOS TARİFLERİ
CHİLLE SOSU
Tüm et yemeklerinde kullanabileceğiniz harika bir sos. Tarifi ise şöyle :
Tane kırmızıbiber Tane yeşilbiber Tane beyazbiber Tane karabiber Tane kimyon Tane kişniş Tane yenibahar Üç diş sarmısak Bir limon suyu Bir su bardağı saf zeytinyağı Yarım su bardağı ayçiçek yağı Bir çay kaşığı tuz
Yukarıda sayılan baharatlar eşit miktarda irice çekilir, sarmısak tuzla ezilir, tüm malzeme yağ ve limonsuyu ile karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır. Izgara etlerde, av etlerinde, balıkta ve beyaz ette, pişme esnasında bir çay kaşığı kullanılır.
İTALYAN SOS
Makarnalarda ve hamur işlerinde keyifle kullanabileceğiniz bir sos. İçindekiler :
Tarhun Fesleğen Mercanköşk Biberiye Saf zeytinyağı Üç diş sarmısak Bir limon suyu
Yukarıdaki malzemeler eşit miktarlarda karıştırılır, sarmısak tuzda ezilir ve karışıma eklenir, tüm malzeme yağ ve limonsuyu ile karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır.
HARDAL SOSU
Etlerde ve salatalarda kullanabileceğiniz bir sos. Tarifi :
Hardal tohumu Baharlı tere tohumu Dereotu tohumu Tarhunlu elma sirkesi Bir su bardağı saf zeytinyağı
Tohumlar irice çekilir, tüm malzeme eşit oranda karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır, yemeklerde ve salatalarda bir tatlı kaşığı kullanılır.
FRANSIZ SOSU
Izgara etlerde, levrek, alabalık ve dil balıgı gibi balıklarda kullanılır :
Bir çorba kaşığı çemen 1/4 çay kaşığı toz zencefil 1/4 çay kaşığı zerdeçal Üç diş sarmısak Bir çay kaşığı acı tozbiber Bir su bardağı saf zeytinyağı Yarım limon suyu
Tüm malzeme eşit oranda karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır, yemeklerde bir tatlı kaşığı kullanılır.
CURRY SOSU
Tavuk, levrek balığı gibi beyaz etlerde kullanılır.
İki çorba kaşığı curry Bir çorba kaşığı capari Üç diş sarmısak Bir çay bardağı fesleğenli elma sirkesi Birbuçuk su bardağı saf zeytinyağı
Tüm malzeme eşit oranda karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır, yemeklerde bir tatlı kaşığı kullanılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder