30 Mayıs 2008

Yararlı İpuçları

ıÜüYARARLI İPUÇLARI

Dünya üzerindeki bitkilerin, yaklaşık 20.000 türü tıbbi amaçlarla kullanılır. Türkiye'de yetişen 8.500 türden, sadece 500 kadarı tedavide kullanılıyor.

BİTKİSEL DROGLARIN TOPLANMASI VE MUHAFAZASI

Bitkisel droglar, serin, karanlık ve rutbetsiz yerlerde saklanmalıdır. Drogların plastik torbalarda muhafazası uygun değildir. Droglar, tedavi edici özelliklerini genellikle 1 yıl muhafaza ederler. Yapraklar, bitki çiçek açmaya başladığı zaman toplanmalıdır. Çiçekler, tamamen açılmadan evvel veya tomurcuk halinde iken toplanır. Kökler, bitkinin toprak üstündeki kısımları kuruduktan sonra toplanır. Kabuklar, bitki yapraklarını döktükten sonra toplanmalıdır. Meyveler, olgunlaştıktan sonra toplanır.

TIBBİ BİTKİLERİN BİLEŞİMİ

Glikozitler Organik asitler Tanenler Alkaloitler Sabit yağlar Uçucu yağlar Reçineli bileşikler Vitaminler Antibiyotikler

BİTKİSEL DROGLARIN ETKİLERİ VE KULLANILIŞI

Drogların tedavi edici etkisi miktarına, kişinin fiziksel yapısına, kullandığı droga karşı olan tepkisine, ilacın verilme şekline vs. bağlıdır.

Bitkisel droglar ile hazırlanan ilaçlardan, mucizevi bir etki beklenmemelidir.

Tıbbi bitkilerin tedavi edici etkileri yavaş, fakat kalıcıdır. Beklenen faydayı görebilmek için, tedaviye uzun süre devam etmek gerekir. Drogların kullanılmasında en yaygın usul, "İnfusyon" (demleme) yöntemidir. Çiçek ve ince yaprak taşıyan droglar, infusyon yöntemiyle hazırlanmalıdır. İnfusyonlar, her defasında taze olarak hazırlanmalıdır. Kök, kabuk, sert meyva ve tohum drogları, "Dekoksiyon" (kaynatma) yöntemiyle hazırlanmalıdır.

Hiç yorum yok: