25 Haziran 2008

Ölümcül Kene Haritası Çıkarıldı

Ölümcül kene haritası çıkarıldı
25/06/2008
Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu ve Çankırı illeri KKKA hastalığı açısından riskli bölgeler olarak belirlendi.
Sağlık Bakanlığı, kene ısırığı ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı risk haritasını çıkardı. Buna göre vakalar çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde, yani Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu ve Çankırı illerinde yoğunlaşıyor.
Bahar ve yaz aylarında görülüyor. Sağlık Bakanlığı kene ısırmasıyla oluşan, öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının risk haritasını çıkardı. Bakanlık açıklamasında, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının 2002 yılından itibaren Türkiye’de özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğü belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, vakaların çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaştığını, hastaların çok büyük bir bölümünün kırsal alanda yaşadığını, tarım ve hayvancılıkla uğraştığını bildirdi. Hastalık virüsünü taşıyan Hyalomma türü kenelerin uygun yaşam alanlarına paralel olarak riskin arttığı bölgelerden söz etmenin mümkün olduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı, hazırladığı risk haritası ile 2002 yılından bu tarafa Türkiye’de tespit edilen KKKA hastalığıyla ilgili vakaların sürekli ikamet adreslerini koordinatlarına göre işaretledi.
Buna göre risk haritasında, hastalığın Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu ve Çankırı illerinde yoğunlaştığı, diğer birkaç ilde ise tek vaka olarak çıktığı belirlendi.
Belirtiler, Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının, insanlarda ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Bakanlık ayrıca hastalarda bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi yakınmaların da görülebildiğini ifade ederek, daha sonradan bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamaların da eşlik edebileceğini bildirdi.
Kişisel korunmanın önemine işaret eden Sağlık Bakanlığı, bu bağlamda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Kişisel korunma önlemleri kapsamında hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.
Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli; yapışan keneler bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup çıkarılmalıdır.
Korunma amaçlı olarak giysilere uygulanabilen, repellent olarak bilinen kene kovucular/öldürücüler ve cilde uygulanabilen kene kovucular dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. (Ankara/ANKA)

KKKA’dan 6 yılda 116 kişi öldü. 2002 yılında Türkiye’de tespit edilen ve kenelerin ısırması ile meydana gelen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yeni olmasına rağmen, her geçen gün yaygınlaşarak can almaya devam ediyor. Türkiye’de şimdiye kadar 116 kişinin ölümüne neden olan hastalık, bir türlü kontrol altına alınamıyor.
Hastalığın Türkiye’deki geçmişi çok eski olmasa da, yol açtığı ölümler her geçen gün artıyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 2002-2003 yıllarında 150 kişiye KKKA tanısı konulurken, bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 6 oldu. 2004 yılında tespit edilen 249 vaka sonucunda 13 kişi hayatını kaybetti. 2005 yılında vaka sayısı 266’a çıktı ve yine aynı yıl içinde 13 kişi hayatını kaybetti. 2006 yılında 438 kene ısırması ve KKKA hastalığı sonucu 27 kişi hayatını kaybederken, 2007 yılında vaka sayısı 717, hastalıktan hayatını kaybeden sayısı ise 33’e yükseldi. 2008 yılında ise, şu ana kadar 28 kişi hayatını kaybetti. 2002 yılından bu yana Türkiye’de KKKA’dan dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı 116 oldu.Sağlık çalışanları da risk altındaHastalık kontrol altına alınmadığı gibi, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, hastalığı taşıyan hastalara müdahale eden sağlık çalışanları da risk grubu içinde sayılıyor.
Bu nedenle şimdiye kadar iki hemşire hayatını kaybederken, 2008 yılında Ankara’da 4, Diyarbakır’da 4 kişi olmak üzere toplam 8 sağlık çalışanı da hastalığı kaptı.‘Önlemler yetersiz’
SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, "KKKA hastalığı nedeniyle sağlık çalışanlarının da risk altında olduğunu, çok sayıda sağlık emekçisinin hastaya müdahale etmesi sırasında hastalığa yakalandığını belirtti. Hastanedeki yığılmanın sağlık çalışanlarının iş yükünü artırdığını, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine bağlı sağlık risklerini giderek yükselttiğine dikkat çeken Yorgun, Sağlık Bakanlığı’nın hastalıktan korunmak için açıkladığı önlemlerin yeterli olmadığını dile getirdi. Yorgun, şunları kaydetti: “Son günlerde karıncaların ve kekliklerin keneleri tüketeceği konusunda bazı haberler dolaşmaktadır. Evet, doğada kene yumurtalarını tüketebilecek bazı predatörler (avcı böcekler) var. Bir çok kuş türü konak arama durumundaki erişkin keneleri yiyebilmektedir. Ancak, bunların hiç biri kene popülasyonunu kontrol edecek kadar etkili değildir. Keneleri kontrol amacıyla keklikleri üretmek ve doğaya dağıtmak herhalde büyük bir hata olacaktır. Bu yöntemle kenelerin sayısı azalmaktansa büyük bir ihtimalle artacak ve dolayısıyla KKKA vakaları daha da çoğalacaktır. “

(Ankara/DİHA)

Hiç yorum yok: