1 Haziran 2008

Zalimliğe Seyirci Kalmayacağız

30.05.2008

“AKP eliyle kurulan, zenginin daha zengin olduğu, yoksulun daha yoksullaştığı, üstekine han hamam, alttakine din iman düzenidir” diyen Soğancı, şunları kaydetti:

“Meclisten son dönemde geçen yasalara baktığımızda bile AKP’nin kimin iktidarı olduğunu kimin için çalıştığını kolayca görürüz. Genel sağlık sigortası yasası ile sağlık ve sosyal güvenlik hakkı ortadan kaldırıldı. Hastaneler satıldı. Peki bunun sonucunda ne oldu? Acı içinde kıvranan hastalar parası olmadıkları için hastanelere kabul edilmedi. İşte AKP’nin reform dediği, kimi gazetelerin devrim diye yazdıkları şey budur”

Soğancı, “Bu acımasızlığa, zalimliğe seyirci kalmamız mümkün değildir. Zalimin zulmüne karşı, mazlumun ahının aheste aheste çıkmasını beklemeyeceğiz. Mazlumun hakkını aramak, yoksulluğa ve açlığa mahkum edilen insanlar için onlarla birlikte bir gelecek istemek bizim insanlık görevimizdir. O nedenle piyasanın iktidarına karşı direnmek ve isyan etmek insanidir” dedi.

“AKP KENDİNE DEMOKRAT”

1 Mayıs’ta emekçilere gösterilen şiddet ile Başbakan Tayip Erdoğan’ın kendisi için çizilen karikatürler için açtığı sayısız davanın bile AKP’nin hoşgörü, tahammül ve demokrasi anlayışını ortaya koyduğunu ifade eden Soğancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP kendine demokrat olduğu gibi aynı zamanda yalnızca kendine özgürlük istemektedir. Türban tartışması bunun tipik bir örneği olmuştur. Toplum bugün cemaat ve tarikat yapıları eliyle gerici düşüncelerin etkisi altına alınmaktadır. 12 Eylül ile başlayan bu gericileşme dalgası AKP iktidarına yaslanarak güç kazanmakta, etkinliğini artırmaktadır. Bugün özgürlüklerin savunulması demek, gündelik hayatın her alanını kuşatmaya çalışan bu ablukaya karşı mücadele etmek demektir.”

“BU SORUN SİLAHLA ÇÖZÜLMEZ”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı, Kürt sorununa ilişkin görüşlerini ise şöyle dile getirdi:

“Kürt sorunu yıllardır kanayan bir yaradır ve ülkemizin doğusunda da batısında da büyük acıların yaşanmasına neden olmuştur. Biz artık bu acıların dinmesini istiyoruz. Son dönemde sorun yıllardır bir arada yaşamış insanları birbirine düşman eder boyutlara ulaşmıştır. Bu ülkenin geleceği açısından tehlikeli bir gidiştir. Bu gidişe son verilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi, sorunun silahlarla, ölümlerle çözülemeyeceğini görmesi gerekmektedir. 1 Haziran’da ölümlere ve acılara arık yeter diyecek olanlar İstanbul’da Kadıköy’de bir araya gelerek kardeşçe bir arada yaşama iradesini ortaya koyacaklar. O iradeye biz de ortağız.”

“MUHALEFETE DEVAM EDECEĞİZ”

TMMOB’nin Genel Kurulu’na da değinen Soğancı, “TMMOB şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da özgür ve demokratik bir Türkiye özlemiyle emekten ve halktan yana mücadelesini sürdürecek, toplumsal muhalefetin odağında yer alarak onurlu yürüyüşüne ve dik duruşuna devam edecektir” dedi. Soğancı, TMMOB’un yeni dönemde yapacaklarını şu sözlerle açıkladı:

“Özelleştirmelerin durdurulması, nükleer santrallerden vazgeçilmesi, bütün çalışanlara grevli, toplu sözleşmeli sendikalaşma hakkının tanınması, cezaevlerinde tecrite dayalı hücre uygulamasına son verilmesi, düşünce ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, doğanın korunması, sanayileşmenin çevreyi tahrip etmeden gerçekleştirilmesi, kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın engellenmesi yönündeki çabalarımız önümüzdeki yıllarda da aynı kararlılıkla devam edecektir. Nerede bir haksızlık olmuşsa biz onun karşısında olduk. ABD emperyalizminin Ortadoğu’daki saldırılarına karşı ülkemizde ve bölgede barışı savunduk. Her yanlış uygulamasında AKP iktidarının karşısına dikildik. Çalışma yaşamındaki güvencesizleşmeye, hak gasplarına, eğitimin ve sağlığın paralı hale getirilmesine ve her türlü neo-liberal saldırı politikalarına karşı sokaklara çıktık. Bu ülke topraklarında herkesin eşit ve özgürce bir arada kardeşçe yaşamasından yana tavır aldık. Önümüzdeki yıllarda da bu tavizsiz tavrımızın devam edeceğine söz veriyoruz.”

‘ÜYE SAYIMIZ 300 BİNİ AŞTI’

TMMOB"nin 300 bini aşan üye sayısıyla Türkiye"nin en güçlü meslek örgütlerinden biri olduğunu vurgulayan Soğancı, "TMMOB, bu ülkenin bir nefes alma-verme alanıdır. Bu ülkenin halkının, bizim, hepimizin önemli bir mevzisidir. Bu ülkenin ve bu ülke halkının TMMOB"ye ihtiyacı vardır. Genel Kurul delegelerimizce de ifade edildiği üzere bu ihtiyaç devam etmektedir. Bu ihtiyacın gereklerinin yerine getirilebilmesi için de TMMOB"nin odalarına, odaların şubelerine, şubelerin örgütlü üyeye ihtiyacı vardır. Bu hepimiz tarafından bilinmelidir" dedi.

Birgün
Zehra ŞAHİNDOKUYUCU ANKARA

Hiç yorum yok: