El birliğiyle çevre katliamı
Sivil toplum örgütleri, turizmcilerin ve seyahat acentelerinin raporuna tepki gösterdiler. Turizmcilerin özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarındaki ormanlık alanları turizm tesisi yapılacak birer “arsa” olarak gördüğüne dikkat çeken sivil toplum örgütleri, tüm uyarılara karşın Turizm Teşvik Yasası’nın Meclis’ten geçtiğini vurguluyor.
Cumhuriyet - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yılmaz Kilim ve Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Demirtaş, bugün özellikle kıyı bölgelerde yaşanan çevre sorunlarında turizmcilerin payının büyük olduğunun altını çizdiler.
Kilim, seyahat acenteleri ve turizmcilerin çevre konusunda yaşanan sıkıntıları hükümetten önce fark ettiklerine dikkat çekti. Demirtaş ise “Bugün ormanlık alanlara ısrarla turizm tesisi kurmak isteyen ve ormanlık alanlardan golf sahası olarak yararlanmak isteyen kimler” diye sordu.
Olanaklar devletten
Seyahat acenteleri ve turizmciler, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’e ilettikleri sektör raporunda kıyı bölgelerimizdeki kontrolsüz yapılaşmaya dikkat çekmişlerdi. Rapora, çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinden tepki geldi. Turizm alanında faaliyet gösteren yatırımcıların kâr beklentisi içinde olduğunu dile getiren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yılmaz Kilim, yatırımcıların devletin verdiği olanaklar ölçüsünde yatırım yaptığını kaydetti. Çevre ve doğal varlıkları koruma görevinin devlete ait olduğunun altını çizen Kilim, “Neyse ki turizmci ve seyahat acenteleri çevre konusunda yaşanan sıkıntıları devletten önce fark etmişler. Hükümet yaşanan sorunların hâlâ farkında değil. Hatta yeni teşviklere devam ediyor. Son olarak mayıs ayında Meclis’ten geçen Turizm Teşvik Yasası örneğin... Ormanlık alanların turizme tahsis edilmesine olanak sağlıyor” dedi.
Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Demirtaş da, turizmcilerin özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarındaki ormanları sürekli “arsa” olarak gördüklerinin altını çizdi. Demirtaş, “Antalya ve çevresindeki 500 bin hektara yakın orman, bölge turizmi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Bölgede ormanlık alan kalmadı. Kalan ormanlar da golf sahası amaçlı kullanılmak üzereler. Golf sahası olarak kullanılacak arazideki tüm ağaçlar yok edilmek zorunda” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder