10 Eylül 2008

Gözler Yüzyılın Deneyinde

Gözler Yüzyılın Deneyinde

Gözler Yüzyılın DeneyindeLONDRA - Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking, Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu'nun (CERN) faaliyete geçireceği 'Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın insanlık için son derece büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.



Evrenin sırları aralanıyor

BBC Radyo 4'e demeç veren Hawking, 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek için çalıştırılacak olan parçacık hızlandırıcının dünya için bir tehdit oluşturacağına ilişkin iddiaları ise asılsız bulduğunu belirtti.

Büyük Hadron Çarpıştırıcı'nın son derece güvenli bir araç olduğunun altını çizen Hawking, deneme sırasında ortaya kara delik çıkma olasılığına ilişkin ise, 'Eğer araç küçük kara delikler yaratırsa, bunlar da ortadan kaybolacaktır' diye konuştu.

Hawking, böyle bir olasılığın yüzde 1'den bile az olduğunu söylerken, yine de bu durumun meydana gelmesi halinde ise, 'Hiç şüphesiz Nobel ödülünün sahibi olurum' dedi.

Hawking, deney sonucunda elde edilecek verilerin, günlük yaşamımıza yakın vadede bir katkısı olup olmayacağına ilişkin soruya ise 'Hadron Çarpıştırıcı deneyinden ekonomik bir fayda beklemek biraz zor, ama bu hiç olmayacağı anlamına gelmiyor' diye konuştu.

100 DOLARA İDDİAYA GİRMİŞ

Hawking, deneyin son derece başarılı olacağından emin konuşurken, uzmanların 'Higgs bozonu' adı verilen istikrarsız karaktere sahip parçacıkların varlığını ispatlaması konusunda ise kötümser olduğunu kaydetti.

Ünlü fizikçi, 'ilahi parçacık' olarak da adlandırılan bozonun deney sırasında keşfedilemeyeceğine dair iş arkadaşlarıyla 100 dolara bahse girdiğini de sözlerine ekledi.

Alevionline
10.09.2008 09:15:48 Gazeteport

Hiç yorum yok: