21 Eylül 2008

İYİ ŞEYLER DE OLUYOR (Faşit Gösteriye Engel)

İYİ ŞEYLER DE OLUYOR
21 Eylül 2008

Köln’ün birçok mahallesinde resimdeki gibi barikatlar kuruldu. Almanya"nın Köln kentinde yapılması planlanan Avrupa"nın en büyük camisine karşı protesto gösterisi düzenlemek isteyen aşırı sağcılar, hem polis tarafından engellendi hem de antifaşist gruplarca kentten kovuldu. Esnaf faşistlere karşı kepenk kapatırken yiyecek ve içecek servisi de yapmadı.

Dün yapılması planlanan büyük faşist yürüyüş bütün kentin buna karşı çıkması üzerine engellendi. Köln’deki ırkçı ve faşizan gösterilere karşı her kesimden insanların sokaklara çıkması dikkati çekti. Aşırı sağcıların planladığı yürüyüş son zamanlarda Almanya’da düzenlenen en büyük yabancı dostu ve anti ırkçı gösteriye dönüştü.

Avrupa’nın çeşitli kentlerinden neoNaziler ve faşistler uzun süredir Pazar günü Köln’de yapılması planlanan camii karşıtı bir gösteri planlamışlardı.

Gösteriye katılım beklenenin çok altında gerçekleşti. Çok kültürlü yapısıyla tanınan Köln’de bazı esnaf kepenk kapatırken bazı birahanelerde “Nazilere bira yok” yazısı asıldığı dikkati çekti. Bazı lokantalar da Nazilere servis yapmayacağını duyurdu. Cami karşıtları olayı yabancı düşmanlığına büründürmeye çalışıyorlardı.

Gösteriye katılanlar, gökyüzüne rengarenk balonlar bıraktı. "Faşizme bir daha asla", "Sinagog, kilise, cami hepsine evet", "Türk ve Alman dosttur", aşırı sağcıların kullandığı renk kastedilerek, "Kahverengi dışarı" yazılı pankartların açıldığı gösteride Köln"de ırkçılığa yer olmadığı vurgulandı.

Düzenlenen protesto gösterisinde konuşma yapan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet, Köln"ü hiç bu kadar coşkulu görmediğini belirterek, şunları kaydetti: “Köln"de neoNazileri istemiyoruz. Köln çok kültürlü bir kent. Bir avuç ırkçının bu imajı bozmasını istemiyoruz.”

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Milletvekili Lale Akgün de, "Köln asla böyle ırkçılara boyun eğmedi ve eğmeyecektir. Bu şehirde herkesin yaşama hakkı var ve herkese eşittir”diye konuştu.

BÜTÜN FAŞİSTLER AYNI GEMİDE

Gösterilerine polisçe izin verilmeyen aşırı sağcı bir grup, bu olayı kınamak için basın toplantısı yapmak istedi. Bunun üzerine basın toplantısının düzenleneceği bölgeyi saran antifaşist gruplar, neoNazilere engel olmaya çalıştı.

Aşırı sağcılarla anti faşistler arsındaki tartışma kısa sürede taşlı sopalı kavgaya dönüştü.neoNaziler çareyi Ren nehri üzerinde demirli bulunan bir gemiye sığınmakta buldu. Ancak antifaşist göstericiler gemiye de hücum alarak camlarını kırdı. Taşlı saldırıda bazı aşırı sağcılar yaralandı. Olayların büyümesi üzerine gemi polis kontrolünde içindeki neo Nazilerle birlikte kentten ayrıldı. Olaylarla ilgili 6 kişi gözaltına alındı.


Birgün Gazetesi

21.09.2008

Hiç yorum yok: