2 Eylül 2008

(S)ZORUNLU DİN DERSİNE KARŞI EYLEMLER DALGA DALGA


(S)orunlu Din Dersine Karşı Eylemler Dalga Dalga

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve ABF'nin öncülüğünde başlatılan zorunlu din derslerini protesto eylemleri dalga dalga tüm yurda yayılıyor.
6 Eylül'de Ankara'da yapılacak eylem öncesi PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve KKM Girişimi temsilcilerinden Erdal Yıldırım Alevionline'a özel açıklamalar yaptı.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle Türkiye'nin dört bir yanında başlayan protestoların devamı 6 Eylül Cumartesi günü Ankara'da yapılacak. Dernekten yapılan açıklamada PSAKD'nin bütün şube başkanlarının ve genel merkez yöneticilerinin Kızılay'daki oturma eylemine katılacakları belirtildi. Açıklama "6 Eylül 2008 Cumartesi saat 12:30'da Güven Parktayız..." sözleriyle bitirildi.

Zorunlu din derslerini protesto eylemleri dalga dalga yayılırken protestoların başlatıcısı durumunda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin yeni ve eski temsilcileri ile sohbet ettik.
İlk olarak mikrofonumuzu uzattığımız PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevionline'ın sorularını yanıtladı.

AKP iktidarının Alevileri yok sayma, ayrımcılık ve hukuksuzluk politikasını gelenekselleştirdiğini belirten Gümüş; "Alevilerin sorunları büyüyerek devam ederken, AKP'nin Alevilere yönelik politikası, Alevi köylerine cami yapmaktan ibaret olmuştur." diyerek durumu özetledi. Eylemlerin devamıyla ilgili olarak da Fevzi Gümüş; "Eylemlerimizi başta Alevilerin inanç özgürlüğü alanında yaşadığı haksızlıklara, uygulanan asimilasyona karşı, AKP eli ile yayılan gericilik dalgasına ve yoksulara, emekçilere karşı uygulanan neoliberal politikalara karşı, emekten demokrasiden ve özgürlüklerden yana bir dizi eyleme dönüştürmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Eylemlerin İstanbul'daki destekçilerinden Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi'nin destekçilerinden ve PSAKD eski yöneticilerinden Erdal Yıldırım da zorunlu din dersine karşı ABF ve PSAKD'nin eylemlerini desteklediklerini yineledi.
Alevionline'a açıklamalar yapan Yıldırım; "İnkarcı, yok saymacı ve asimilasyoncu AKP hükümeti, 12 Eylül askeri faşist darbesinden sonra yasalaştırılan zorunlu din dersi uygulamasına karşı AİHM'de ve Danıştay'da alınan kararları hiçe saymakta ve Alevi çocuklarına zorla sünni mezhebi öğretmeye devam etmektedir." dedi.
Zorunlu din dersi uygulamasının derhal sona erdirilmesini talep eden Yıldırım, bu kapsamda ABF ve PSAKD'nin eylemlerini sonuna kadar destekleyeceklerini de ekledi. "Yaklaşık 20 milyon Alevinin inancının, kültürünün yasaklanması, Alevilerin inançlarını Cemevlerinde yerine getirmelerinin önünde her türlü anti-demokratik uygulamanın dayatılması; Alevilerin Cemevlerini yıkılmaya çalışılması; Alevi köylerine zorla cami yaptırılması, Alevi öğrencilerin okullarda fiziki baskılarla karşı karşıya kalması kabul edilemez." diyen Yıldırım, daha önce katliamlarla yüzyüze gelmiş Koçgiri halkının bu karşı koyuşa desteğinin devam edeceğini belirtti.
Yıldırım, Alevionline'a yaptığı açıklamayı "Bu karşı koyuşa demokrasiden yana, emekten yana, ezilenlerden yana, farklı kimliklerin kendini özgürce ifade etmesini savunan tüm kişi ve kurumların destek vereceğine inanıyor ve demokratik mücadelemizi sürdürmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz" sözleriyle tamamladı.

Eylem: Zorunlu din derslerine karşı oturma eylemi
Yer: Kızılay / AnkaraSaat: 12:30
Tarih: 6 Eylül 2008

ALEVİONLİNE
02.09.2008 15:08:58



ZORUNLU DİN DERSİNE KARŞI YAPILAN EYLEM FOTOĞRAFLARI


ADANA


İSTANBUL



İZMİR


MALATYA

Hiç yorum yok: