1 Eylül 2008

Zorunlu Din Dersi Protestoları Sürüyor

ZORUNLU DİN DERSİ PROTESTOLARI SÜRÜYOR
01 Eylül 2008

Aleviler zorunlu din dersinin kaldırılması için bir kez daha Taksim’de oturma eylemi yaptı.
Eyleme destek veren ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, "AKP tüm farklı kimlikleri tektipleştirmeye çalışıyor" dedi.
Başta Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyeleri olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerine üye Aleviler, okulların açılmasına bir hafta kala hükümetin zorunlu din dersini kaldırmamasını protesto etmek amacıyla bir kez daha İstanbul Taksim Tramvay durağında oturma eylemi gerçekleştirdi.
Aleviler eylemde ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın, Madımak müze olsun’ yazılı pankartlarını taşıdı.

CAMİLERİN ENVANTERİ YOK!
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, oturma eyleminde yaptığı konuşmada, AKP hükümetinin kendisi gibi düşünmeyen kimlikleri tektipleştirmeye çalıştığını söyledi. Alevilerin 2 Temmuz’da yaptıkları gösterilerle demokratikleşme taleplerini dile getirdiklerini belirten Uras, "Zorunlu din dersi topluma giydirilen deli gömleğidir. Bu uygulama laiklik anlayışına da zarar veriyor" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da üzerine düşen görevi yerine getiremediğine dikkat çeken Uras, "Diyanet bir mezhebin bile işlerini yerine getiremiyor. Türkiye’de binlece cami var fakat camilerde bulunan tarihi halıların envanteri yok. Kendi mezhebine bile hizmet edemeyen bir kurum demokrasi önündeki engeldir" şeklinde konuştu.
ABF Genel Sekreteri Kazım Genç eylemde yaptığı konuşmada zorunlu din dersi uygulamasının tüm Türkiyenin sorunu olduğunu söyledi. Genç, "Devlet dinler karşısında tarafsız olması gerekirken bugün din devletin tüm kurumlarını kontrol eder hale gelmiştir. Türkiye’de, 90 bin imama karşı 77 bin sağlık hekimi var. Her 900 kişiye bir hekim düşerken, 770 kişiye bir cami ve imam düşüyor" dedi.
PSAK Derneği adına konuşan Feti Bölükgiray ise devletin tüm inaçlara eşit mesafede durması gerektiğini belirterek, Alevilerin dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olmak istediklerini kaydetti.
Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin destek verdiği protesto gösterisi oturma eyleminin ardından son buldu.

OZAN BİLİR
Birgün

Hiç yorum yok: