28 Ekim 2008

Avrupa Birliği Alevileri görmezden gelmedi…


Avrupa Birliği Alevileri görmezden gelmedi…

28-10-08

TARAFINDAN: FUAT ATEŞ – ALEVILERIN SESI DERGISI - ÖZEL HABER


Ulusal Programda Alevilere yer verilmemesinin tartışmaları sürerken, Avrupa Birliği’nden Aleviler adına umut verici bilgiler geliyor. Alevilerin Sesi Dergisi, 5 Kasım’da açıklanacak raporda Aleviler ile ilgili bölüm hakkında ipuçlarına ulaştı.




Son on yıldır Avrupa Birliği ilerleme raporlarında yer verilen Alevilerin sorunları, bu yılki raporda ‘kapsamlı’ bir şekilde yer alıyor.

Geçen yıl Ankara’nın gönderdiği iyileştirme listesi doğrultusunda 'Aleviliğin lise ders kitaplarına girdiği' bilgisinin son anda rapora alınması Alevi kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bu yılki raporda ise Zorunlu din dersleri ile ilgili Türk Hükümetinin herhangi bir adım atmadığı net bir şekilde ifade ediliyor.

Bu nokta da merak edilen nokta, Kasım ayı içerisinde netleşecek olan AB ilerleme raporunda Türk hükümetinin nasıl bir iyileştirme listesi göndereceği…

Diyanete eleştiri var

Raporda, Alevilerin, Türkiye’de yaşayan toplumun %25’ni oluşturduğu ifade ediliyor... Raporda, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevi toplumu ve diğer dini cemaatler üzerindeki hegemonyasına da vurgu yapılıyor. Özellikle cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gizli bir veto uygulaması diplomatik bir dille eleştiriliyor. Raporda, Diyanet’in Alevi inancını ve cemevlerini kabul etmek yerine, Alevileri Sünnilik veya Şiilik gibi seçeneklerden birinde görmek istediği belirtiliyor.

Uygulamalar yüzeysel kalıyor

Raporda, AKP Hükümetini ekonomi alanında gerçekleştirdiği reformlara dikkat çekilirken, ifade ve inanç özgürlüğü konusunda taahhüt edilen reformların kâğıt üzerinde kalması Avrupa Birliği tarafından üzerinde durulması gereken önemli bir nokta olduğu vurgulanıyor. Türkiye’den özellikle ifade özgürlüğü, din ve inanç özgürlüğü ve azınlıkların hakları gibi konularda reformların geciktiğini belirten AB yetkilileri, bundan önce yapılan yasal reformların da uygulamaya geçirildiğini görmek istediklerini belirtiyorlar. Özellikle cemevlerine ‘ibadethane statüsü’ verilmesi konusunda yerel yönetimlerin farklı uygulamalar gittiklerinin altının çizildiği raporda, Alevilerin hala ibadethane açma konusunda güçlükler yaşadığı ve kamu makamlarından hiçbir mali kaynak almadıkları net bir biçimde ifade ediliyor.


Öker: ‘Ayrıcalık değil, eşitlik istiyoruz’


Avrupa Birliği İlerleme Raporu’ndan umutlu olduklarını dile getiren Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Alevilerin sorunlarının çözümü konusunda en büyük engelinin Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu söyledi. Öker ‘Laikliği her platformda tartışmaya açan AKP Hükümeti’nin konu Diyanet İşleri Başkanlığı olunca ‘tartışılamaz’ statüsü altında olaya yaklaşması sorunu içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Alevi toplumu olarak hayatın her alanında baskısını hissettiğimiz ve laik bir devlet anlayışı ile bağdaştıramadığımız Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ortadan kaldırarak bu işe başlanabilir. Bizler Alevi toplumu olarak ayrıcalık değil aksine eşitlik istiyoruz’ seklinde konuştu.

Hiç yorum yok: