"Çocuklarla Çalışırken Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden Mutlaka Söz Edin"
"Çocuktan Çocuğa Yaklaşımıyla Çocuk Hakları Eğitimi" konferansında konuşan Ray ve Bonati çocuklara haklarından söz etmenin önemine değindi. Prof. Dr. Öktem erkek egemen toplumun çocukluk döneminde aktarılışına dikkat çekti.
"Çocuk İşçiliğiyle Eğitim Yoluyla Mücadele: Çocuktan Çocuğa Yaklaşımı Projesi" kapsamındaki Çocuk Hakları Eğitimi konferansı, 24-25 Nisan'da Gazi Üniversitesi'nde gerçekleşti. Konferansın ilk gününde, "Çocuktan Çocuğa Yaklaşımı" ve Türkiye'de çocuk haklarının durumu, ikinci gün Çocuktan Çocuğa Örgütü'nün çalışmaları ve çocuk haklarının psikososyal boyutu konuşuldu.
Öktem: Anne babalara önemli görevler düşüyor
Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferhunde Öktem, çocuk hakları çerçevesinde yapılan çalışmaların çocuklara sorumluluklarını da kazandıracak bir süreç olduğunu, ebeveynlere önemli görevler düştüğünü söyledi.
"Anne-babalar çocuklarının sağlıklı özdeşim nesnesi olmalı" diyen Öktem çocuğun iyi ben/kötü ben düşüncesinin gelişiminde anne babaların davranışlarının belirleyici olduğunu kaydetti.
Erkek egemen toplumun, çocuk yaşta anne-babalar arasındaki iletişim yoluyla çocuklara aktarıldığını vurgulayan Öktem, kız çocuklarının "eksiklik" düşüncesiyle yetiştirildiği bir düzende, sağlıklı bir toplum yapısı kurulamayacağını söyledi. Kadınların toplumun gelişimindeki kritik önemini kaydeden Öktem, "Töre cinayetlerinin önlenmesinde de kadınların rolü ve göstereceği tavır çok önemlidir" dedi.
"Çocuk Hakları Sözleşmesi temel olmalı"
Çocuktan Çocuğa (Child-to-Child) örgütünden Patrica Ray ve Grazyna Bonati çocuklara yönelik çalışmalarda sözleşmeden bahsedilmesi gerektiğini kaydettiler.
Ray koruma politikalarının da çocuklara zarar verebileceğini, bu tür eğitimlerin nasıl kurgulandığının önemli olduğunu söyledi. Bonati de ailelerin eğitiminin önem taşıdığını belirterek "Çocuklar ebeveynlerini daha kolay eğitiyor" dedi.
"Çocuğa istismarı bildirmemek suç"
Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Figen Şahin ve Prof. Dr. Ufuk Beyazova, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden Türkay Asma ve Fişek Enstitüsü'nden Prof. Dr. Gürhan Fişek'in katıldığı panelde, istismarın farkında olanların ilgili makamlara bildirmemesinin de suç olduğu kaydedildi.
Çocuk işçiliğinin göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaştığının vurgulandığı konuşmalarda, bu durumun engellenemediği noktalarda işçiliğin şartlarının düzenlenerek çocuğun eğitiminin devam ettirilebileceği belirtildi.
Ayrıca, ABD başta olmak üzere Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalamayan kimi endüstriyel devletlerin, bu alandaki ihlallerin başını çektiği de hatırlatıldı.
Projenin amaçları
- Olumsuz koşullarda çalışan çocuk sayısını azaltmak,
- Akran eğitimini ön plana çıkararak olumsuz koşullarda çalışan çocukların yaşam koşullarını iyileştirmek,
- Çocuk işçiliğini çocuktan çocuğa yaklaşımıyla azaltmak için ülke politikası oluşturmak ve kanun koyucuların dikkatini çekmek,
- Olumsuz koşullarda çalışan çocuklarda, çocuk haklarına odaklanarak farkındalık yaratmak, çocuk istismarı ve ihmaline yönelik farkındalığı artırmak,
- Çocuk işçiliğinin önlenmesi için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve hükümet arasında işbirliği ağı kurmak. (YY/TK)BİA Haber Merkezi -Ankara
28.eylül 2008
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder