23 Kasım 2008

200 bin tekstil işçisi artık işsiz durumda "21.11.2008"

21/11/2008
200 bin tekstil işçisi artık işsiz durumda

TEKSİF Başkanlar Kurulu’nun dün başlayan toplantısına ekonomik kriz damgasını vurdu. Toplantı öncesi konuşan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kriz nedeniyle bir yıldır işten atmaların yoğunlaştığını belirtti. Kumlu, ilk belirlemelere göre tersaneler bölgesinde sendikalı 250, MESS kapsamındaki işyerlerinde sendikalı 4 bin 14 ve MESS dışındaki metal işkoluna bağlı işyerlerinde ise 1352 işçinin işten atıldığını, 4 bin 328 işçinin de ücretsiz izne çıkarıldığını söyledi.
Petrol-İş Sendikası’na üye 200, Maden-İş üyesi 30, Çimse-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerinde 8 bin 281 işçinin işten atıldığını, 510 işçinin de ücretsiz izne çıkarıldığını aktaran Kumlu, krizin etkisini en çok hisseden sendikanın, son bir yılda 10 bin üyesinin işten çıkarıldığı TEKSİF olduğuna dikkat çekti. Kumlu, son bir yılda işten çıkarılan toplam sendikalı işçi sayısının 24 bin 98 kişi olduğunu bildirdi.
En çok işten çıkarma tekstilde
Tekstil işkolunda kayıt dışı da dahil en az 200 bin tekstil ve konfeksiyon işçisinin işini kaybettiğini, kapanan fabrika ve atölye sayısının ise 1500 civarında olduğunu ifade eden Kumlu, dünyada yaşanan krizin temel nedeninin, sosyal devlet politikalarından uzaklaşılması olduğunu söyledi.
Kumlu, “Bu kriz, ‘neoliberal’ diye adlandırılan ve ücretleri düşüren, kamu harcamalarını azaltan, zenginlerin vergilerini düşürüp yoksul sınıfların doğrudan veya dolaylı vergilerini artıran, tüm kamu hizmetlerini paralı hale getiren ve kamuyu üretim alanından çekip her şeyin özelleştirilmesini savunan ekonomik ve siyasi politikaların sonucudur” dedi.
Neoliberalizmin emekçilerin toplam gelirlerini en az seviyeye indirdiğini belirten Kumlu, bu nedenle krizin, faturası yoksul halka daha da yüklenerek aşılabilecek bir kriz olmadığını, bunun yapılması halinde krizden çıkmanın tümüyle bir hayal olacağını söyledi.
“İşsizleştirme sistem açısından bir intihardır” diyen Kumlu, dönemin istihdamı genişletme dönemi olduğunu belirterek, İş Yasası’nın iş güvencesine ilişkin yetersiz kalan hükümlerinin derhal gözden geçirilmesini, çalışılan süre ve işyerindeki işçi sayısı gibi sınırlamaların işçiler lehine genişletilmesini istedi.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, son bir yılda toplam 24 bin 98 sendikalı işçinin işten çıkarıldığını bildirdi. Krizin neoliberal ekonomik ve siyasi politikaların bir sonucu olduğunu belirten Kumlu, krizin etkilerinden kurtulmak için asgari ücretin vergi dışı bırakılması, kayıt dışı çalışmanın önlenmesi, işten atmaların önüne geçilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma süresi ve miktarının artırılması, özelleştirilmelerin durdurulması ve elektrik ile doğal gaza yapılan zamların geri alınması gibi önerilerde bulundu.

(Ankara/EVRENSEL)

Hiç yorum yok: