14 Kasım 2008

"AİHM" Toplu Sözleşme Yolunu Açtı

AİHM, TOPLUSÖZLEŞME YOLUNU AÇTI
00:51 14 Kasım 2008

AİHM, Türkiye"de kamu çalışanlarına uygulanan toplusözleşme yasağının "örgütlenme hakkı" ihlali olduğuna hükmetti. Bu kararla memur sendikalarına hükümetle toplusözleşme yapma yolu açıldı. Sami Evren ile Sayım Gültekin kararın sadece Türkiye"deki kamu çalışanlarını etkilemeyeceği, Avrupa sendikaları için de emsal olacağı konusunda hemfikir...

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ve sendika üyesi Kemal Demir"in Gaziantep Belediyesi ile 1993"te imzaladıkları toplusözleşmenin Yargıtay tarafından iptal edilmesi üzerine açtığı davada, Türkiye toplam 20 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkûm edildi. Kararla benzer durumdaki bütün memurlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) hakkını arayabilecek. Türkiye için içtihat niteliği taşıyan bu kararın bağlayıcı niteliği de bulunuyor.

AİHM kararılarına hükümetin uymak zorunda olduğunu belirten KESK Başkanı Sami Evren , AİHM"in KESK"in haklılığını ve toplu görüşme süreçlerinde takındığı tutumu onaylamış olduğunu söyledi. Evren, AİHM"in sendika hakkının olduğu yerde sendikaların toplu pazarlık ve eylem yapma hakkının olduğunu bir kez daha vurguladığını dile getirerek, kararının sadece Türkiye"deki kamu çalışanlarını değil aynı zamanda Avrupa’da da bazı sendikaların bu konudaki uygulamalarına içtihat oluşturacağını söyledi. 20 yıldır KESK"in mücadele ettiği toplu pazarlık ve grev hakkı ile birlikte Avrupa"da da, tartışmaların önünün açıldığını ifade eden Evren, bu hakkın Anayasa"nın 90"ıncı maddesiyle tanındığını kaydetti.

“90’INCI MADDE UYGULANMIYOR”

Anayasa"nın 90" ıncı maddesinin uluslararası iç hukuku oluşturduğunu dile getiren Evren, AKP"nin bu maddeyi uygulamadığını söyledi. AKP"nin kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını söyleyen Evren, kamu çalışanlarının grev ve toplu pazarlık hakkını düzenleyebilmeleri için anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini dile getirdiklerini ancak böyle birşeye gerek olmadığını söyledi.

Ali Babacan"a Avrupa Sosyal Şartı"nın 5"nici ve 6"ıncı maddesine konulan şerhin kaldırılıp kaldırılmayacağını sorduklarını ancak aldıkları yanıtın olumsuz olduğunu belirten Evren, "Bu maddeler örgütlenme özgürlüğü, grev ve toplu pazarlık hakkını tanımlıyor. Yani hükümet, siyasi tercihini zaten emekçilerin toplu pazarlık kullanmaması yönünde yaptığını teyit etmiş oluyor. “

"İHTARDA BULUNACAĞIZ"

Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Sayım Gültekin ise toplu sözleşme hakkı önündeki engellerin kaldırılamasını bir kez daha teyit ettiğini belirtti. Gültekin, "Türkiye bir kez daha toplu sözleşme hakkı ile yüzleşecektir. Karar, Türkiye Cumhuriyeti"nin bir kez daha uluslararası hukukun belirlemiş olduğu çerçevede düzenlemeler yapması açısından önemli" diye konuştu.

ELÇİN YILDIRAL

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: