26 Kasım 2008

Tübitak'tan "3.Nesil" İçin Yeni Teknoloji

TÜBİTAK'tan "3.Nesil" İçin Yeni Teknoloji

TÜBİTAK, üçüncü nesil cep telefonu şebekesi (3N) altyapısı için gereken ‘radyolink’ teknolojisini yerli kaynaklarla ve uluslararası standartlarda geliştirdi.

Cep telefonu işletmecilerinin TÜBİTAK’ın geliştirdiği sistemi tercih etmesi durumunda yaklaşık 35 milyon doların yurtdışına gitmesi engellenileceği kaydedildi.
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) RF Sistemleri Laboratuvarı Başuzman araştırmacılarından Feyzullah Yayıl, 3N uygulamaları için geliştirilen, saniyede 155 Mbit hızla veri iletebilen Synchronous Digital Hierarchy (SDH) radyolink (RL) cihazını tanıttı. Yayıl, kablosuz ortamda elektromanyetik alan yardımı ile ses, görüntü ve bilgi işaretlerinin taşınması olarak tanımlanan SDH RL’nin telefon santrallarını da birbirine bağlayan ve ana transmisyonu sağlayan ortamlardan olduğunu belirtti. Türkiye’de ilk RL sisteminin İzmir ile Atina arasında 1959’da çalışmaya başladığını anlatan Yayıl, bundan sonraki RL cihazlarının Türkiye’ye gelmesiyle direkler üzerindeki havai hatlarla sağlanan haberleşmenin, daha sonra ucuz, güvenli, kaliteli RL’ler üzerinden sağlanmaya başlandığını aktardı.
İhalesi 28 Kasım’da yapılacak görüntülü iletişim altyapısı için geliştirdikleri RL teknolojisinin Türkiye için büyük katma değer yaratacağını vurgulayan Yayıl, şöyle devam etti:
“Daha önceki GSM altyapılarımızda grubumuzca tasarlanan düşük hızlardaki sayısal radyolink cihazlarından az miktarlarda kullanıldı. Bu yüksek teknoloji, bir sanayi kuruluşu tarafından da seri olarak üretilirse, büyük bir katma değer yaratılacak.”


Birgün Gazetesi-26.11.2008


Hiç yorum yok: