15 Ocak 2009

TÜRKİYE, SÜLEYMAN YETER DAVASINDA MAHKûM OLDU

TÜRKİYE, SÜLEYMAN YETER DAVASINDA MAHKûM OLDU
12:36 15 Ocak 2009

AİHM, Türkiye"yi, gözaltında işkence sonucu öldürülen Süleyman Yeter"in ailesine toplam 110 bin avro tazminat ödemeye mahkûm etti.

AİHM, Yeter’in ölümüyle Türkiye"nin AİHS"nin "yaşam hakkına saygı"yı düzenleyen 2’inci maddesini çiğnediğine karar verdi....

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye"yi, gözaltında işkence sonucu öldürülen Süleyman Yeter"in ailesine toplam 110 bin avro tazminat ödemeye mahkûm etti. Süleyman Yeter"in eşi Ayşe Yumli Yeter, annesi Sırma Yeter ile kardeşleri Mustafa Yeter ve Dursun Yeter"in başvurusunu karara bağlayan AİHM, oybirliğiyle Türkiye"nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin (AİHS) "yaşam hakkına saygı"yı düzenleyen 2. maddesini çiğnediğine hükmetti.

AİHM, Türkiye"yi Yeter"in ailesine toplam 110 bin avro tazminat ödemeye mahkûm etti.

İŞKENCE SAPTANMIŞTI

Liman Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) eğitim uzmanı Yeter, 5 Mart 1999"da gözaltına alınmış ve 48 saat sonra ölü olarak bulunmuştu.

Adli Tıp Kurumu"nda yapılan otopside, Yeter"in el, sırt, boyun ve alın bölgesinde dayak izleri saptanmıştı. Öldürülmeden önce Yeter, 1997"de de gözaltında işkence gördüğü iddiasıyla 15 kişi ile birlikte Terörle Mücadele Şubesi polislerine dava açmıştı.

Yeter"in ölüm nedeninin işkence olduğu Adli Tıp raporuyla belirlenince İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi"nde polis Mehmet Yutar, Erol Erşan ve kırmızı bültenle aranan polis Ahmet Okuducu hakkında dava açılmıştı.

Soruşturmanın yüzeysel olduğu, dönemin Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, Terörle Mücadele Şube Müdürü ve Emniyet Müdür Yardımcısı hakkında da soruşturma açılması talepleri ise dikkate alınmamıştı.

OKUDUCU YAKALANMADI

Sanıklardan Okuducu"nun hiç yakalanmadığı ve dosyasının da ayrıldığı dava, 1 Nisan 2003"te karara bağlanmıştı. Mahkeme, polisler Mehmet Yutar ve aranan Okuducu"yu, Yeter"e işkence yaparak ölümüne den olmaktan suçlu bulmuştu. Mahkeme, sanık Yutar"ı önce "kastı aşarak kasten adam öldürmek"ten 10 yıl ağır hapse mahkûm etmiş; "failin birden fazla olması ve asli failin belirlenememesi" ve "iyi hal"den cezayı 4 yıl 2 ay ağır hapse indirmişti.


Bir Gün Gazetesi

Hiç yorum yok: