1 Şubat 2009

1 MAYIS EMEKÇİYE LÜTUF DEĞİL HAKTIR

1 MAYIS EMEKÇİYE LÜTUF DEĞİL HAKTIR
13:25 01 ŞUBAT 2009

Geçen sene 1 Mayıs İşçi Bayramı"nda polislerin sokak sokak emekçi dövmesini "orantılı güç" olarak tanımlayan AKP İktidarı, nüfusunda çok sayıda işçi bulunan Türkiye"nin yerel seçimlere yaklaştığı şu günlerde emekçilere göz kırptı.

1 Mayıs"ın resmi bayram olarak kutlanması için yasal bir düzenleme hazırlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yapılan hazırlığın önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda tartışılacağını söyledi. Çelik, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "Herhalde önümüzdeki hafta düzenleme tartışılır. Eğer uygun bulunursa 1 Mayıs’ın tatil olmasının kabul edileceği kanaatindeyim. 1 Mayıs’ın tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerekiyor. Geçen yıl Bakanlar Kurulu kararıyla Emek Bayramı olarak kutlanması için karar almıştık ama tatil edilmesini mali olarak eleştirenler oldu. Nihai kararı hükümet verir. Bu resmi bayram düzenlemesi çıkarsa iyi olur. Ama Bakanlar Kurulu’nda farklı bir karar çıkarsa da saygı duyarız.” dedi.

Konuyla ilgili BirGün"e konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise atılan adımı olumlu, ancak yetersiz buluyor...

‘KARAR LÜTUF DEĞİL, KAZANILMIŞ HAKTIR’

BirGün: 1 Mayıs"ın resmi tatil kabul edilmesiyle ilgili son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çelebi: Bakan Çelik’le son görüşmemizde iki talebimiz vardı, ki resmi tatil konusu bunlardan biriydi. 2. talebimiz ise 2009 1 Mayıs"ından itibaren Taksim"in emekçilere sembolik olarak değil gerçek anlamda açılmasıydı. Çıkacak karar ne olursa olsun biz iki talebimizde de ısrarlıyız. Ayrıca bu gelişmeyi bir lütuf gibi sunsalar da, emekçi mücadelenin hafızası gerçeği hatırlayacak kadar berraktır. Bu girişim bir lütuf değil, bedeller ödenerek kazanılmış bir hak ve geç kalınmış bir iadedir. Biz 1 Mayıslarda çok bedeller ödedik, çok mücadeleler verdik, gelinen nokta onların bir durağıdır.

»B: Sizce bu gelişmenin zamanlaması manidar değil mi? 2008 1 Mayıs"ındaki şiddeti "orantılı güç" olarak tanımlayan AKP, yerel seçimlere hazırlandığı şu günlerde bir oy hamlesi mi yapıyor?

Ç: Tabi ki kendi çıkarını güdüyorduk. Ancak biz fotoğrafa tümden bakarız. Geçen sene 1 Mayıs"ın işçi bayramı olarak tanınmasından, şimdi resmiyete kavuşturulma girişimine kadar olan sürece bakarız. Zamanlama elbette manidar. Başbakan"ın sendikalarla ilgili konuların en geç Nisan"da çözüleceğini söylemesi de bunun işareti. Yani yerel seçimden sonra!

»B: Peki bu girişim geçen 1 Mayıs"ın resmi bir özürü mü? Eğer öyleyse bu sizce yeterli mi?

Ç: Bu bir özür ama yeterli değil. Hazır herkesten özür dilenmeye başlamışken, bize de uğramalılar. Erdoğan İsrail"in yaptığı orantılı gücü çok güzel tespit etmişken, 2008 1 Mayıs"ına da bakmalı. Biz AKP"nin gerçek yüzünü gördük. 2008 1 Mayıs"da AKP"nin makyajı aktı ve biz şimdi yerel seçim makyajıyla karşımıza çıkan AKP"nin asıl yüzünü aklımızda tutuyoruz. Türkiye"de çığ gibi işsizlik, yoksulluk ve sendikalaşma sorunları varken, biz bu hamleyle bütün sorunlara toz pembe bakmayız.

ONURKAN AVCI

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: