3 Şubat 2009

Derin Devlet

Derin devlet
03/02/2009
GÜNCEL
Kamil Tekin Sürek-ktsurek@hotmail.com

Eski başbakanlardan ve dokuzuncu cumhurbaşkanı Süleyman Demirel derin devlet askerdir buyurmuş.
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ise ‘MİT benden bilgi sakladı’ demiş.
Demirel, Yılmaz vd. dinlerseniz, sanki bu baylar da derin devleti, Ergenekon’u, kontrgerillayı vatandaşlar gibi gazete haberlerinden öğreniyor.
Ergenekon Çetesi’nin yargılanması ve cezalandırılması sadece hukuki bir olay değildir. Bu talep sadece TCK’ya göre suç işlemiş (cinayet, işkence, telefon dinleme, tehdit vs) kişilerin yargılanması ve cezalandırılmasını içermiyor.
Bir de işin siyasi boyutu var. Ki, siyasi boyut, hukuki boyuttan daha önemlidir.
Bir yönetme tarzı var.
Görünür Anayasal ve yasal kurumların dışında kurumlar ve faaliyetlerle yönetilen bir devlet var. Birilerinin dokunulmazlıkları var. Birilerinin yasalarla hesap sorulamayan öldürme yetkisi var. Birilerinin yasalarla hesap sorulamayan para harcama (zimmetine geçirme, dağıtma) yetkisi var. Bunları da gelmiş geçmiş bütün başbakanlar ve cumhurbaşkanları biliyordu. Bunları bilmeden başbakanlık, cumhurbaşkanlığı yapamazsınız.
Ecevit, ilk başbakanlığı zamanında bir generalden Özel Kuvvetler’ i öğrendiğini, örtülü ödenekten buna para istediklerini, Erzurum ya da oralarda bir ilçenin kontrgerilla liderinin de MHP ilçe başkanı olduğunu öğrendiğini yıllar önce açıklamıştı. Ecevit, kendisine iki kez suikast girişiminde bulunan bu örgüte karşı ne yaptı? O örgütü dağıtabildi mi/ya da dağıtmaya çalıştı mı? Yapmadı ya da yapamadı. Bir başbakan olarak buna gücünün yetmeyeceğini düşündü. Ama, ‘ben başbakan olduğum halde, devleti yürütemiyorum, öyleyse ya yönetirim ya da bu işi bırakırım’ da demedi. Kendini öldürmeye, düşürmeye çalışan bir örgütün varlığını bile bile götürebildiği yere kadar başbakanlığı sürdürmeye çalıştı. Ondan önceki ve sonrakiler de öyledir.
Bugün, Tayyip Erdoğan, Ergenekon ya da kontrgerillayı dağıtıyor görünüyor. Onun dağıtıyor göründüğü örgüt, örgütün zaten dağılmış, tasfiye olmuş kesimidir. Onun da neresine kadar gidebilecek AKP Hükümeti göreceğiz.
Mesele, halka karşı örgütlenmiş bütün gizli açık örgütlenmeleri dağıtmaktır. Bunu da hiçbir burjuva hükümeti gerçekleştiremez.
Bunları söyledikten sonra, nasıl olsa burjuva iktidarının gizli örgütünü mevcut hükümet ve yargı dağıtamaz deyip, bu örgütün dağıtılması talebinden vazgeçmeyeceğiz elbette.
Biz, devletin bütün gizli, açık terör örgütleri dağıtılsın diye mücadele ettikçe, bu örgütlerin eli ayağı bağlanacaktır. Bu örgütlerin elemanları çalışamaz hale gelecektir. Bir kısmı gerçekten yargılanıp cezalandırılacaktır. Halk bu süreçte burjuva iktidarını daha iyi tanıyacaktır. Çeteler kurup gençlere işkence yapanlar, gençleri kaybedenlerle ücretlerini ve çalışma koşullarını iyileştirmek için verdikleri mücadeleyi engellemek için karşılarına çıkan kişilerin aynı kişiler olduklarını göreceklerdir.
Şimdiye kadar işçiler güldü, biraz da biz gülelim diyenlerle, paramiliter kontrgerilla tetikçi örgütlerini finanse eden kişilerin aynı kişiler oldukları göreceklerdir.
Sıkışan herkes bu işin içinde asker de vardı, MİT de vardı ya da şu Genelkurmay Başkanı 1 numaradır diyerek kendini kurtarmaya çalışıyor.
Hepiniz vardınız. Hepinizi tanıyoruz. Hepiniz sorumluluktan kaçamayacaksınız.

Evrensel Gazetesi

Hiç yorum yok: