9 Şubat 2009

Hani en değerli varlığınız İnsandı

09/02/2009
Hani en değerli varlığınız insandı
Koray Yetiş
İŞ KANUNU’NDA ücretsiz izne ilişkin herhangi bir madde olmamasına rağmen, patronlar, işçilerin aylarca zor durumda kalmasına neden olan uygulamada ısrarlı.
İŞ KANUNU’NDA ücretsiz izne ilişkin herhangi bir madde olmamasına rağmen, patronlar, işçilerin aylarca zor durumda kalmasına neden olan uygulamada ısrarlı.
İş Kanunu’nun 40. maddesine göre işyerinde işin bir haftadan fazla durmasını gerektirecek bir nedenin varlığı halinde, bu bir hafta süresince işveren, yarım ücret ödemek durumunda. Bu sürenin aşılması halinde işçi, dilerse iş akdini haklı nedenle feshedip kıdem tazminatını isteyebilir. Bunun dışındaki bütün işlemlerde işçinin rızasının alınması zorunlu.
Çiğli Organize’de de Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi işten atmalar ve ücretsiz izinler devam ediyor.
Tanıtımlarında, işini çok iyi bilen, deneyimli, dinamik ve katılımcı 400’ü aşkın çalışanı için “En değerli kaynağımız insandır” söylemini kullanan fabrika, 2002 krizinde olduğu gibi yine krizin faturasını işçilere keserek, hakları gasp ederek kârını koruma peşinde. Aynı bahçe içerisinde kurulu olan İzmir Senkromec, İzmir Dişli ve Isıl İşlem fabrikalarında kriz bahanesi ile yaşanan işten atmalar ve ücretsiz izinler, krizin faturasının yine işçiye kesilmesi anlamına geliyor.
İŞÇİLERİN HAKLARI ÖDENMEDİ
Yılbaşı öncesi fabrikada yapılan toplantıda, fabrikanın krizden üretim olarak değil ama maddi olarak etkilendiği ifade edildi. 2009 yılında üretimin daha fazla artacağını, bundan dolayı da ücretsiz izin ve herhangi bir çıkış yaşanmayacağını söyleyen yöneticiler, 2009 yılında işçilere zam veremeyeceklerini ifade ettiler.
FEDAKARLIK
Patronlar, işçilerden daha fazla fedakarlık istemekten de geri durmayarak, üretimin yoğunlaşması dolayısıyla işçilerden aileleriyle ve arkadaşlarıyla yapacakları planlarında iş temposunu göz önünde bulundurmalarını istedi.
Şimdi ise aynı yöneticiler, işçi çıkaracaklarını, hatta fabrikada işçi sayısının 150’ye düşürüleceğini söylüyorlar. Fabrikada 10 gün önce de 90 kişi ücretsiz izne çıkarılmıştı.
Ücretsiz izinleri biten ve işe başlaması gereken işçilere formenler tarafından işten atılacakları söylendi.
Ücretsiz izne çıkmayı kabul ettiklerine dair imzaları alınan işçilerin, 3 aylık mesaileri, kömür yardımları ve bayram paraları halen ödenmedi.
SENDİKALAR ÖRGÜTLENMELİ
Görüştüğümüz işçiler, zor durumda olduklarını, kimse işten atılmasın diye ücretsiz izni kabul ettiklerini ama alacaklarının, mesailerinin bile verilmediğini dile getirdiler. Ücretsiz izne çıkartılan bir işçi, “İşçiler korkuyor ama güvenilecek bir kapı da arıyor. Sendikalar bize destek vermeli, örgütlenme çalışmalarını hızlandırmalı” diyor. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok: