17 Şubat 2009

İşkence merkezi insan haklarının hizmetinde

İşkence merkezi insan haklarının hizmetinde

Arjantin’de, ‘kirli savaş’ olarak tarihe geçen askeri diktatörlük döneminin gizli gözaltı ve işkence merkezinin bulunduğu yerde BM insan hakları merkezi kuruldu.




İnsan hakları merkezinin açılışı, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez ile BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Başkanı Koichiro Matsuura tarafından yapıldı.

UNESCO Başkanı Matsuura, Arjantin’de, askeri diktatörlükler dönemi liderlerinin devam eden yargılanmalarına işaret ederek, açılan merkezin, Latin Amerika’nın küresel düzeyde insan haklarının geliştirilmesine katkısının sembolü olduğunu söyledi.

Diktatörlük döneminde siyasi tutukluların götürüldüğü, ESMA olarak bilinen gizli merkezde, işkenceden geçirilen 5 bin siyasi tutuklunun yaklaşık yüzde 90’ının da öldürüldüğü tahmin ediliyor. Kirli Savaş döneminde öldürülen ya da ‘kaybolanların’ sayısı resmi rakamlara göre 13 bini, insan hakları gruplarına göre 30 bini buluyor.

Arjantin'de, 'Kirli Savaş' sırasında özaltına alınan binlerce kişi 'kaybolmuştu'
ULUSAL ANIT OLACAK

Merkezinin kurulduğu 17 hektarlık alandaki yaklaşık 30 bina, insan hakları ihlallerine yönelik çalışmalara ve seminerlere ev sahipliği yapacak. İşkence merkezinin kendisinin ise ulusal anıt olarak ilan edildi.

NTVMSNBC-

Hiç yorum yok: