17 Nisan 2009

12 EYLÜL’DE RESEN EMEKLİ EDİLENLERE MÜJDE

12 EYLÜL’DE RESEN EMEKLİ EDİLENLERE MÜJDE
11:27 17 Nisan 2009

Danıştay 11. Dairesi, resen emekliliğe olanak tanıyan Emekli Sandığı Kanununda değişiklik öngören hükmün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu…


BAŞAK TURAN- ANKARA

12 Eylül 1980’den sonra birçok kamu çalışanı resen emekli edilmişti. 29 Ocak 1982’de Bakanlar Kurulu kararı ile resen emekli edilen Merkez Valisi Güngör Aydın, emekli statüsünde geçirdiği 8 yıl 3 ay 22 günlük sürenin fiili hizmetine eklenerek emeklilik yönünden değerlendirilmesi ve emekli maaşı ile merkez maaşı arasındaki maaş ve özlük hakları farkının bugünkü değeri üzerinden ödenmesi istemi ile idareye başvurdu.
Başvurusunun reddi üzerine Danıştay’a giden Aydın, Emekli Sandığı Kanununda değişiklik öngören hükmün iptali için de Danıştay’ın Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmasını talep etti. Başvuruyu inceleyen Danıştay 11. Daire, oybirliği ile Anayasa Mahkemesine gitme kararı aldı. Daire, başvurusunda “Kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından herhangi bir haklı nedene dayanmaksızın ilgilileri resen emekliye sevk etme konusunda yetki veren ve davacının da resen emekliye sevk edilmesine dayanak oluşturan, 2559 sayılı 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 13. maddesi ile 15. maddesinin (h) fıkrasının değiştirilmesine ve 39. maddesine (i) fıkrası ve Bu Kanuna Geçici ve Ek Geçici Maddeler Eklenmesine dair Kanunun 4. maddesi ile 5434 sayılı Kanuna Eklenen Ek Geçici 16. maddenin Anayasanın 2,7,12,13,49 ve 128 maddelerine aykırı olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

DANIŞTAY: HUKUK İLKESİNE AYKIRI
2559 sayılı Kanunun kamu görevlilerini yaş haddinden önce emekliye sevk edilmesini öngördüğü belirtilen başvuruda, şu görüşlere de yer verildi:
“Yasa kuralında, resen emekliye sevk konusunda herhangi bir ölçüt belirlenmemiş ve yasa uygulamasının tamamen idarenin takdirine bırakılmış. İdareye sınırsız bir tekdir yetkisi verilmiş olması yasama yetkisinin devri niteliğini taşımaktadır. Bu durum hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturur.”

‘DESPOTİK DÖNEME KARŞI DURUŞ’
Konu ile ilgili Birgün’e açıklama yapan Güngör Aydın, Danıştay’ın üst yargı kurumu olarak 12 Eylül despotizmine ilişkin hukuk facialarının ortadan kaldırılmasına ilişkin bir başvuruda bulunduğunu söyledi. Aydın, “Askeri yönetimin hukuksuz uygulamalarına ilişkin Anayasa Mahkemesine yapılan ilk başvuru. Bu başvuru ile Danıştay, despotik uygulamalara karşı bir tavır koymuş oldu. Yaraların sarılması ve mağduriyetlerin giderilmesi bakımından önemli bir adım. Daha önce içtihat kararları olmuştu fakat Anayasa Mahkemesine yapılan ilk başvuru. Despotik dönemle hesaplaşmaya yönelik bir tavırdır bu” dedi.

'BİRÇOK İNSAN MAĞDUR EDİLDİ'
Resen emekli edilmenin zorluklarına da değinen Aydın, emekli olarak geçirdiği 8 yılın hem maddi hem de manevi kayıpları olduğunu dile getirdi: “12 Eylül döneminde belki de meslek yaşamlarının ortalarında birçok insan zorunlu emekli edildi. Çoluk çocuk birçok insan mağdur oldu. Ben 8 yıl sonra mesleğe geri dönebildim. Hiç dönemeyenler de var. Benim gibi geri dönebilenler de... Bu şekilde zorunlu emekli edilince maddi kaybın yanı sıra manevi bir zarara da uğruyorsunuz. Toplumdan, meslek çevrenizden uzaklaştırılıyorsunuz, yalnızlaşıyorsunuz.”

birgün gazetesi

Hiç yorum yok: