17 Nisan 2009

Aleviler," partileşme yolunda"

Aleviler "partileşme" yolunda

Aleviler 'partileşme' yolunda

Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan "parti kurma" sinyalleri geliyor...


16 Nisan 2009 12:30

(RENKHABER - ANALİZ) Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) yönetimi, haftasonu yaptığı toplantının ardından bir bildiri yayınlayarak "siyasete müdahale" sinyali verdi. AKP ve CHP'nin halkın sorunlarına duyarsız olduğunu iddia eden ABF yönetimi, "yeni bir sol hareket" için çağrı yaptı. ABF'nin önümüzdeki günlerde toplanacak Danışma Kurulu toplantısında bu tartışmaların gündeme gelmesi bekleniyor.

Çatı partisi tartışmaları
Sol siyasal hareketlerin yoğun bir tartışma sürecinden geçtiği şu günlerde, çatı partisi tartışmaları Alevileri de etkiliyor. Renkhaber'in edindiği bilgilere göre ÖDP'den ayrılmayı düşünen ve Ufuk Uras'ın önderlik ettiği, kendilerine "Özgürlükçü Sol" ismini veren grup, 10 Aralık Hareketi içindeki bir grup, SHP içindeki bir grup ve çeşitli sol gruplar "birleşik bir sol parti" için kolları sıvamış durumdalar. Uras'ın daha önceden de yaptığı "Kürt ve Alevi hareketini de içine alacak geniş bir sol platform" söyleminin, Alevi hareketini de etkilemesi bekleniyor. Geniş bir sol platform için düşünülense 9 Kasım mitingini düzenleyen ABF içindeki bazı isimlerle ilişki kurmak. Bu şekilde yeni kurulacak sol hareketin, Alevilerin de desteğini alabileceği umuluyor. ABF'ye yakın çevrelerde çatı partisi girişimine "olumlu" bakanların olduğu biliniyor.

Yeni parti kurma girişimi
Bunun yanında; yine Renkhaber'in elde ettiği bilgilere göre, ABF içinde "yeni bir parti kurma" taraftarları olduğu da biliniyor. Ekonomik olarak Avrupa'daki Alevi derneklerinin destekleyeceği, kitlesel gücünü de ABF'den alacak olan yeni bir partinin kurulabileceğini iddia eden bu çevreler; Alevi hareketinin çok geliştiğini ve kitleselleştiğini, bunun 9 Kasım'da açıkca görüldüğünü savunuyorlar.

Önceki iki parti başarısız olmuştu
Türkiye'de daha önceden de "Alevi partisi" olarak bilinen partiler kurulmuştur. 1980 öncesi kurulan Türkiye Birlik Partisi, ciddi bir başarı gösterememiş ve 1980 sonrasında siyaset sahnesinden silinmişti. 1995'de Ali Haydar Veziroğlu önderliğinde kurulan Barış Partisi ise, girdiği ilk seçimde %0.25 oy alınca kendisini feshetmişti.

Siyasete daha önce de müdahale edilmişti
Öte yandan; mevcut Alevi hareketi için "siyasete müdahale" konusundaki ilk tecrübe değil, bu yaşananlar. 2007 seçimleri öncesi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticileri "siyasete müdahale edecekleri" yönünde demeçler vermiş ve bu durum büyük tartışmalar yaratmıştı. Şuan ABF yönetiminde bulunan isimlerin de aralarında bulunduğu bir çok kişi, bu müdahaleyi sert şekilde eleştirmişti. Özellikle Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker'in yoğun olarak eleştirildiği daha önceki "siyasete müdahale" deneyimi, Alevi hareketinden 7 kişinin CHP'ye milletvekilliği başvurusu yapması ve bu başvurunun reddedilmesi ile sonuçlanmıştı.

Yine, yeni, yeniden siyasete müdahale
AABF Başkanı Turgut Öker ve o zamanki ABF yönetiminin "siyasete müdahale" hamlesini eleştiren ekip, daha sonra yapılan ABF seçimlerinde yönetimi kazandı. Şimdi yeniden Avrupa kanadında Turgut Öker'in de desteklediği iddia edilen yeni bir "siyasete müdahale" girişimi söz konusu. 2007 seçimleri öncesi, ABF'de muhalefette olan ve "siyasete müdahale" girişimine karşı çıkan grupsa şu sıralar ABF yönetiminde. Şimdi ABF yönetiminde bulunan grup, o zamanlarda Turgut Öker ve çevresi tarafından çok eleştirilmiş, "şer cephesi" olarak nitelenmişti. Renkhaber'in elde ettiği bilgilere göre; "Şer cephesi" tarafından yapılan "II. Siyasete Müdahale Vakası" ise Turgut Öker ve ekibi tarafından da destekleniyor.

Müsahiplikten "şer cephesine", sonra tekrar müsahipliğe
Şu sıralar ABF yönetiminde bulunan isimler bundan 2 yıl kadar önce Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun resmi sitesinde "şer cephesi" olarak nitelenmiş ve ağır bir dille suçlanmıştı. Buna karşın şimdi bu sorunlar aşılmışa benziyor. Renkhaber'e ulaşan bilgilere göre; şimdiki ABF yönetiminin yaptığı "siyasete müdahale" girişimi Almanya ekibi tarafından da destekleniyor. Umuyoruz bu birlik ve beraberlik devam eder. Ve yine umuyoruz ki; II. Siyasete Müdahale Vakası da birincisinin akıbetini paylaşmaz. Ve hatta yine umuyoruz ki; ortaya çıkacak siyasal örgütlenme de TBP ve BP'nin sonucuyla sonuçlanmaz. Şimdiden başarılar diliyoruz.

16.04.2009 12:30:00

Hiç yorum yok: