16 Nisan 2009

Kuzey Kore köprüleri attı

Kuzey Kore köprüleri attı
15/04/2009


Kuzey Kore, nükleer faaliyetlerini sona erdirmesi yolunda uzun zamandır devam eden uluslararası görüşmelerden çekildiğini açıkladı.
Kuzey Kore, nükleer faaliyetlerini sona erdirmesi yolunda uzun zamandır devam eden uluslararası görüşmelerden çekildiğini açıkladı.
Pyongyang yönetimi, nükleer silah programını sona erdirmek için yapılan görüşmelerin “boşuna” olduğunu, nükleer silah fabrikasını ve Yongbyon nükleer reaktörünü yeniden faaliyeti geçirmeyi düşündüklerini açıkladı. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kendi nükleer reaktörümüzü aktif olarak inşa etmeyi düşüneceğiz. Nükleer tesisleri yeniden oluşturacağız” denildi.
Pyongyang’ın açıklaması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Kuzey Kore’yi geçen hafta gerçekleştirdiği füze denemesi nedeniyle kınamasını takip etti. Rusya, Kuzey Kore’nin nükleer programına yeniden başlamasını esefle karşıladığını bildirdi. Japonya Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri Yardımcısı Yasuhisa Kawamura, Kuzey Kore’nin BM Güvenlik Konseyi’nin bildirisini kabul etmesi ve nükleer programıyla ilgili yapılan çok taraflı görüşmelere yeniden başlaması çağrısında bulundu.
BM KINAMIŞTI
BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’yi 5 Nisanda uzaya uzun menzilli füze fırlattığı gerekçesiyle kınayan bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride, bu denemenin Kuzey Kore’nin balistik füze ve nükleer deneme yapmasını yasaklayan Güvenlik Konseyi kararının ihlali olduğu iddia edilmişti. Kuzey Kore ise roket fırlatmasına yönelik herhangi bir eleştirinin, görüşmelerden çekilmesiyle sonuçlanacağını dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)

KUZEY KORE’NİN KARARINA TEPKİLER

Kuzey Kore’nin görüşmelerden çekilme kararını değerlendiren Çin, ilgili taraflara itidal çağrısı yaptı.
Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, Kuzey Kore’nin açıklaması karşısında tüm taraflardan, Kore Yarımadası’nın barış ve istikrarını koruma adına yarar getirecek tutum içinde olmalarını istediklerini söyledi.
Çin’in, BM’nin füze fırlatmasından dolayı Kuzey Kore’ye karşı yeni bir karar alması ve yeni yaptırım uygulamasına karşı olduklarını ifade eden Jiang, BM Güvenlik Konseyi’nin fırlatılan füzeye kınama ile cevap verdiğini hatırlattı.
İlgili tarafların Konseyin 1718 numaralı kararının gereklerini yerine getirmeleri çağrısında bulunan Jiang, bunun uluslararası toplum ve ilgili ülkelerin yararına olduğunu kaydetti.
GÜNEY KORE ‘SAKİN’
Güney Kore ise, Kuzey’in açıklamasını “sakinlikle” ele alacaklarını duyurdu. Dışişleri bakanlığının açıklamasında, “Kuzey Kore’nin ‘tehditkar’ tavrına karşılık hükümetimiz Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda meseleyi sakin bir şekilde ele alacaktır” denildi.

ALTILI GÖRÜŞMELERİN TARİHİ

2007 Şubat: Kuzey Kore yakıt yardımı değişimi için nükleer reaktör çalışması yürüttüğü binayı kapatma kararı aldı.
2007 Haziran: Kuzey Kore ana nükleer reaktörü Yongbyon’u kapattı.
2008 Haziran: Kuzey Kore, uzun süredir beklenen nükleer varlıklarını açıkladı.
2008 Ekim: ABD, Kuzey Kore’yi “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkardı.
2008 Aralık: Pyongyang, ABD’nin enerji yardımı taahhüdünü askıya almasının ardından nükleer programını sonlandırma çalışmalarını yavaşlattı.
2009 Ocak: Kuzey Kore, Güney Kore’yi düşmanca niyetleri olmakla suçlayıp bütün askeri ve politik görüşmelerini sonlandırdığını açıkladı.
2009 5 Nisan: Pyongyang, iletişim uydusu olduğunu söylediği bir füze denemesi yaptı.
2009 14 Nisan: BM Güvenlik Konseyi’nden gelen eleştirilerden sonra Kuzey Kore, altılı görüşmelerden çekildiğini açıkladı.

Evrensel

Hiç yorum yok: