9 Nisan 2009

SAHTE ALIŞVERİŞ SİTELERİNE DİKKAT

SAHTE ALIŞVERİŞ SİTELERİNE DİKKAT
02 Nisan 2009

ABD otoriteleri, internet üzerinden gerçekleşen suçların geçtiğimiz yıl boyunca yüzde 33 oranında arttığını açıkladı. İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılığın rakamsal büyüklüğü 264 milyon dolarla ulaşırken, kurbanların büyük kısmı alışveriş yapmaya çalışırken para kaptırdı. Kurbanların yüzde 2,8’inin “Nijerya Mektubu” yönetimi ile dolandırılması ise dikkat çekti.
ABD’nin İnternet Dolandırıcılık Suçları birimi, çevrimiçi gerçekleşen suçların 2008 yılı boyunca yüzde 33 oranında arttığını bildirdi. FBI tarafından yayımlanan rapora göre, 2008 yılı boyunca çevrimiçi suçlar nedeniyle yaşanan mali kayıp 264 milyon dolarla rekor kırdı.

Çevrimiçi saldırıların daha çok Kanada, İngiltere, ABD, Nijerya ve Çin kaynaklı olduğunu belirten Federal yetkililer, saldırıların 2009 yılında Ocak-Mart ayları arasında neredeyse yüzde 50 oranında artmış olduğunu belirtti.

‘ÇEVRİMİÇİ ORTAMDA SUÇ DOLU BİR YIL’
"2009 yılının çevrimiçi ortamda oldukça suç dolu geçeceğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuşan FBI raporunun yazarı John Kane, geçtiğimiz yılın kaybının 239.1 milyon dolar olduğunu, aradaki bu farkın ise ekonomik krizin “bilgisayar dehalarını” daha çok çevrimiçi suça yönelmesi nedeniyle gerçekleştiğini tahmin ettiklerini belirtti. Raporda, 2008 yılında en sık görülen dolandırıcılık faaliyetinin yalancı ürün satış sitelerinden satılan ürünlerin gönderilmemesi olarak gerçekleştiği ifade ediliyor. Listenin devamında açık arttırma sitelerinde yapılan dolandırıcılık eylemleri, kredi kartı dolandırıcıları ve yatırım adı altında yapılan dolandırıcılıklar sıralanıyor.
ABD’nin yetkili kurumlarına yapılan dolandırıcılık şikâyetlerinin 275 bin 284 adedinden 72 bin 940’ı ABD yasalarına göre Federal ajanslar tarafından incelendi. Bu rakamın 2009 yılı içinde daha da artması bekleniyor, çünkü daha şimdiden 40 bin başvuru Federal ajanslar tarafından incelenmeye alınmış.

EN ÇOK KULLANILAN YÖNTEMLER
Rapora göre, dolandırıcıların en çok kullandığı yöntem, yalancı ürün satış sitelerinden satılan ürünlerin gönderilmemesi olarak ön plana çıkıyor. Geçtiğimiz yıl kurbanların yüzde 32,9’u bu yöntemle dolandırıldı. Kurbanların yüzde 25,5’i ise açık artıma sitelerinde yaptıkları alışverişler ile dolandırıldı. Dolandırılanların yüzde 9’u kredi kartı, yüzde 7,9’u ise güven dolandırıcılığı yöntemleri ile gerçekleştirildi. “Nijerya Mektubu” diye nitelendirilen yöntem ile dolandırılanların oranı yüzde 2,8 olarak açıklandı. Bu yöntemde kurbanlara gönderilen e-postalar ile küçük paralar karşılığı büyük paralarla kazanabileceklerine ilişkin umut vaat ediliyor. Dolandırıcılar, servetlerini güvenli Batı ülkelerine transfer etmek isteyen kişiler kılığında başlattıkları yazışmalar sonunda, kurbanlardan önemli miktarda parayı kendi hesaplarına yollamaya ikna ediyor.

***
E-posta ile ilk temas
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu
FBI tarafından yayımlanan rapora göre, dolandırıcıların büyük kısmı kurbanları ile iletişimi yüzde 74 oranında e-posta üzerinden kurdu. İnternet siteleri ile temas kurmaya ise yüzde 28.9 oranında rastlandığının kaydedildiği raporda, telefon ile temasın da yüzde 15 oranında gerçekleştiği belirtildi.

Birgün-

Hiç yorum yok: