7 Nisan 2009

Siyanürcüler eşeği Niğde’ye de süremedi!..


Siyanürcüler eşeği Niğde’ye de süremedi!..
Özer Akdemir

05/04/2009

Özellikle Kaz Dağları ve İzmir Efemçukuru köylülerinin kararlı direnişleri sonucu buralardan istedikleri izinleri koparamayan altın madencileri, şanslarını şimdi de İç Anadolu’da denemeye çalışıyorlar.

Özellikle Kaz Dağları ve İzmir Efemçukuru köylülerinin kararlı direnişleri sonucu buralardan istedikleri izinleri koparamayan altın madencileri, şanslarını şimdi de İç Anadolu’da denemeye çalışıyorlar.
Gümüştaş şirketi tarafından Niğde Ulukışla Maden köyünde yapılmak istenen altın madenciliği de daha ilk aşamasında halk kayasına çarptı. Ege’deki halk direnişi sonrası “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye” atasözündeki gibi Niğde’de altın madenciliği yapmak isteyenlerin karşısına yine yöre halkı dikildi.
Gümüştaş Madencilik Şirketi’nin Niğde Ulukışla Maden köyünde, siyanür liç yöntemi ile işletmek istediği altın madeni ile ilgili yapılması planlanan
ÇED halkın katılımı toplantısı yöre halkı tarafından yaptırılmadı. Önceki gün yapılacağı duyurulan ÇED halkın katılımı toplantısı için Niğde, Maden köyü, Alihoca köyü ve Darboğaz kasabasından gelen yaklaşık 400 kişi “siyanürlü altın madeni istemiyoruz” dilekçelerini yetkililere vererek ÇED sürecini durdurdular.
‘BİZİM ALTINIMIZ KİRAZ’
Köy meydanında toplanan halk, “Bizim altınımız kiraz, ölüler altın takamaz”, “Altın öldürür”, “Zehir solumak istemiyoruz” dövizlerini taşıyarak topraklarında altın madeni istemediklerini ortaya koydular. Köy meydanında yapılan ve özellikle kadınların yoğun olarak katıldığı protesto eyleminde konuşan Selanik mübadili 80 yaşındaki İsmihan Teyze, “Bizi buraya Atatürk getirdi. Altıncılar bizi buradan kovamaz. Ben 80 yaşındayım, yaşamasam da olur. Ama bu topraklarda torunlarım yaşayacak” dedi. Darboğaz kasabasından gelen kadın da “Kazdağı’nın hesabı sorulacak, ciğerlerimizi kuruttunuz” diye tepki gösterdi.
HALK KARARLI
Konuyla ilgili ulaştığımız İç Anadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP) Dönem Sözcüsü Abidin Özkaymak, köy kahvesinde yapılacağı duyurulan toplantının halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadığını belirterek, garnizon komutanı dahil araya girmek ve halkı ikna etmek isteyenlere de halkın tepki gösterdiğini söyledi. Şirketin yapmayı planladığı ÇED toplantısından birkaç gün önce haberleri olduğunu aktaran Özkaymak, Gümüştaş Şirketi hakkında da yeterli bilgileri olmadığını dile getirdi. “Doğan Grubu’na bağlı deniyor ama teyit ettiremedik henüz” diyen Özkaymak, halkın madeni işletmeme noktasında son derece kararlı olduğunu söyledi. Altın madeni işletilmek istenen yörenin tarım arazilerini sulayan önemli bir derenin yanında olduğunu aktaran Özkaymak, bu nedenle DSİ’nin de madene karşı olduğu duyumunu aldığını söyledi. Özkaymak konuyla ilgili EGEÇEP’le dayanışma ve iletişim içinde olduklarını söyledi. Öte yandan köy halkına destek olmak üzere Maden köyüne gelen Ulukışla Belediye Başkanı, Darboğaz Belediye Başkanı, Niğde Çevre Eğitim Çevre Kültür Derneği ve İç Anadolu Çevre Platformu üyeleri her zaman Maden köyü kalkının yanında olacaklarını ifade ettiler. (ULUKIŞLA)

Evrensel

Hiç yorum yok: