11 Nisan 2009

SON OSMANLI UÇUŞA GEÇTİ!

SON OSMANLI UÇUŞA GEÇTİ!
13:10 11 Nisan 2009

Beş yıldızlı ve saray dekorlu Ottoman Otel’de tatil yapan Erdoğan yeni iş jetine kavuştu.

Krizin teğet geçtiği Başbakan’ın uçağının fiyatı 60 milyon doları geçiyor.
Başbakan Erdoğan’ı kriz teğet geçti. Türk Hava Yolları tarafından Başbakanlık için iki yıl önce sipariş verilen Gulfstream G550 tipi uzun menzilli iş jeti, bugün saat 09.00'da İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. İçindeki özel sistemler ve donanımla fiyatının 60 milyon doların üzerine çıktığı öğrenilen uçak 18 koltuklu olarak planlandı. Teknik bakım hangarı önüne çekilen uçağın gümrük işlemlerine başlandı. Uçağın tescil işareti TC-DAP Doğu Anadolu Projesi oldu. Uçağın önümüzdeki hafta başında Ankara'ya götürülerek uçuşlarına başlayacak.

VIP uçuşlarda kullanılmak üzere THY tarafından sipariş edilen Gulfstream G550, 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti. Uçak, İstanbul’dan yakıt ikmali yapmadan batıda Los Angeles, doğuda Avustralya’nın Darwin şehrine uçabiliyor.

KABİN 18 KOLTUKLU
Normalde G550’lerin koltuk kapasitesi 14 ila 18 arasında değişiyor. Uçağın kapasitesi, Başbakanlığın isteği üzerine 18 koltuklu olarak planlandı. Uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatarak yatak oluyor. Uçağın arka bölümü toplantı salonu haline getirilebiliyor. Kabinde ayrıca 8 saatten uzun uçuşlarda pilotların dinlenmesi için özel bir alan da yer alıyor.

ÖZEL SİSTEMLER KONULDU
G550’de EVS olarak adlandırılan “Yükseltilmiş Görüş Sistemi”, kızıl ötesi kamera sisteminin kokpitteki ekrana yansıtıyor. Böylece pilotlar gece veya sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebiliyor. Kokpitte pilotlar uçuş verilerini HUD olarak adlandırılan baş üstü ekranından takip edebiliyor. Benzer sistem, F-16 gibi savaş uçaklarında bulunuyor. Kabinde yer alan telsiz, telefon gibi haberleşme sistemleri istenildiğinde kriptolu olarak kullanılabiliyor.
Dünyanın en uzun menzilli iş jeti olan çift motorlu G550, ağırlıklı olarak kıtalararası uçuş yapan işadamları ve hükümet filoları tarafından kullanılıyor. Uçağın havada çok uzun süre kalabilmesi ile G550’ler aynı zamanda askeri ve özel görev uçuşları için de tercih ediliyor. Türkiye’nin dışında G550’yi hükümet uçuşlarında kullanan ülkeler arasında ABD, Arjantin, İsveç, Yunanistan, Tanzanya ve Uganda bulunuyor. THY tarafından işletilen uçakların kullanım giderleri ve diğer masraflar kullanan kuruma fatura edilecek.
***
Türkiye-Ermenistan ilişkisi dünya basınında
The Economist dergisi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretini değerlendirirken Türkiye ile Ermenistan arasındaki anlaşmanın “bir kaç gün içinde” parafe edilebileceğini de vurguladı
Türkiye ile Ermenistan arasındaki anlaşmanın “birkaç gün içinde” parafe edilebileceği öne sürüldü. The Economist dergisi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretini değerlendirirken Türkiye ile Ermenistan arasındaki anlaşmanın “birkaç gün içinde” parafe edilebileceğini ve sınırın “birkaç ay içinde” açılabileceğini yazdı. Obama’nın Türkiye’nin AB üyeliği çağrısını “taktik hata” olarak nitelendiren dergi, “Amerika’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı yönünde kamuoyu önünde yaptığı çağrı geri tepebilir” görüşünü de dile getirdi.
Prestijli The Economist dergisi, son sayısında ABD Başkanı Obama’nın Türkiye ziyaretini hem bir başyazısı hem de bir analizde değerlendirdi. Dergi başyazısında daha çok Obama’nın Türkiye’nin AB üyeliği yönündeki yaptığı çağrı eleştirilirken analizde Obama’nın TBMM’de yaptığı konuşmanın mesajlarının ve bunların nasıl karşılandığını irdeledi.
The Economist, ABD Başkanı Obama’nın Türkiye ziyaretine ilişkin analizinde Obama’nın Türkiye’de “çok iyi bir performans” gösterdiğini belirtti. Dergi, Obama’nın “Ermeni soykırımı” meselesine ilişkin görüşleri değişmemekle birlikte Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme ve sınırı açma çabalarının gölgelenmemesi gerektiği yönündeki açıklamalarını da “diasporaya bir darbe” olarak yorumladı. Dergi, şöyle devam etti:
“Türkiye ile Ermenistan’ın, aylarca Bern’de devam eden İsviçre’nin sponsorluğundaki görüşmelerden sonra yakında bir anlaşma imzalaması bekleniyor. Müzakelere yakın yetkililer, bir belgenin iki tarafça birkaç gün içinde parafe edileceğini ve sınırın ‘birkaç ay içinde’ yeniden açılabileceğini söylüyorlar.” The Economist, “Türkiye’nin birçok dostu, Sayın Obama’nın Ermeni soykırımı konusundaki taahhüdüne sadık kalacağını umuyor. Bunun, Amerika’nın ahlaki inandırıcılığını restore edeceğini ve dikkatini Türkiye’nin pek de parlak olmayan insan hakları siciline çevirmeye imkan tanıyacağını söylüyorlar. Şimdiye kadar Avrupa’nın sitemleri daha çok önemseniyordu. Ancak, Ankara’daki bir AB diplomatı, Avrupa’nın, Türkiye ile üyelik müzakerelerindeki ayak sürme alışkanlığı nedeniyle artık ‘ne havuç ne de sopa’sının kaldığını teslim ediyor.”

“AB ÜYELİğİ ÇAĞRISI TAKTİK HATA”
İngiliz dergisi, başyazısında Obama’nın Avrupa gezisini Türkiye’de tamamlama kararını vererek görevine başladıktan sonra ilk 100 günde bir Müslüman ülkesini ziyaret etme sözünü yerin
e getirdiğini belirten dergi, bu ziyaretin Obama’ya ABD’nin İslam ile savaşta olmadığını teyid etmek ve Türkiye’nin Batı için taşıdığı stratejik önemini vurgulama fırsatını verdiğini de kaydetti. Türkiye’nin ABD için taşıdığı öneme dikkat çekildiği başyazısında Obama’nın, Türkiye’nin AB üyeliği için yaptığı çağrı ise eleştirilirken “Amerika’nın, kamuoyu önünde yaptığı Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı çağrısı geri tepebilir” yorumunu yaptı. The Economist, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin pek iyi gitmediğini belirterek “Türkiye’nin üyeliğine engeller, çok ve Türkiye kadar büyüktür” ifadesini kullandı.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: