19 Mayıs 2009

Bugün Gençlik Bayramı mı?

Bugün Gençlik Bayramı mı?

Bugün Gençlik Bayramı mı?

Türkiye'de gençliğin durumu her geçen yıl kötüleşirken, "gençliğin bayramı" ifadeleri sadece sözde kalıyor.


19 Mayıs 2009 13:50

Türkiye bir kez daha 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı 'kutluyor'. Mustafa Kemal'in 1919'da Samsun'a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olarak kabul edilmesi nedeniyle Gençlik ve Spor Bayramı olarak olarak kutlanan 19 Mayıs'ta gençlik bugün işsiz ve geleceksiz.

Türkiye genç nüfusu ile övünürken ve bu demografiyi kriz ortamında "fırsata dönüştürmeye" çalışırken, gençlik, her geçen yıl artan yüksek işsizlik oranıyla ve gelecek kaygısıyla karşı karşıya. Bu yılın Şubat ayında açıklanan TÜİK verilerine göre, Türkiye'de işsizlik ortalamaları dünya sıralamasında üst basamaklara doğru tırmanırken, gençler arasında işsizlik oranının yaklaşık yüzde 28 olduğu görülüyor.

Gençler arasında işsizlik oranı önceki yılın Şubat ayına oranla yaklaşık yüzde 8 artmış. Bugün ortaya çıkan tabloda, üç gençten biri işsiz. Bu rakamlar resmi verileri yansıtırken, tüm nüfusta olduğu gibi, gençler arasında da işsizlik oranının çok daha yüksek olduğu kaydediliyor.

Gençlik ve Spor Bayramı'nda, gençliğin sorunları işsizlikle bitmiyor. Geçtiğimiz günlerde ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın açıklamalarında ÖSS sınavına yönelik başvurularda geçtiğimiz yıllara göre görülen yüksek orandaki düşüş, gençliğin geleceğe yönelik umutsuzluğunun artması olarak yorumlanırken, üniversite mezunları arasındaki yüksek işsizlik oranları başvurulardaki düşüşlerdeki temel etkenlerden biri olarak gösteriliyor.

AKP hükümeti her sene hiçbir alt yapı sağlamadan açtığı üniversitelere yenilerini ekler ve üniversite kontenjanlarını artırırken, üniversiteye hazırlık sürecindeki ailelerin sırtına binen maddi yük ve üniversitede okumanın bedeli, üniversite sonrası işsizlikle birleşince, gençlerde üniversiteyi bitirme düşüncesinin anlamsızlığını her geçen gün daha da pekiştiriyor.

Geçtiğimiz günlerde OECD tarafından yayınlanan "Bir Bakışta Toplum 2009" raporu Türkiye gençliğinin durumunu genel hatlarıyla ortaya koyarken, Türkiye, üniversite mezunları arasında işsizliğin en yaygın olduğu OECD ülkesi konumunda bulunuyor. Raporda yer alan istatistikler, Türkiye'de üniversite mezunu işsiz oranının yaklaşık yüzde 8'ler düzeyinde olduğunu gösterirken, bu durum üniversite okuyan her 12 gençten birini işsiz olduğu anlamına geliyor.



19.05.2009 -Renk Haber
soL

Hiç yorum yok: