20 Mayıs 2009

İzzettin Doğan'ın Sunni üstadı kim?

İzzettin Doğan'ın Sunni üstadı kim?

İzzettin Doğan'ın Sunni üstadı kim?

İzzettin Doğan'ın "Alevileri Alevilerden daha iyi bilen Sunni üstadlardan fikir aldık." sözü tartışma yarattı.


14 Mayıs 2009 22:24

(Renkhaber - Analiz) İzzettin Doğan'ın AKP hükümeti için hazırladığı yeni "Alevilik ders kitabı" konusundaki tartışmalar sürüyor. ABF Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'nun "Bu zihniyet, asimilasyon zihniyetidir." sözleriyle iyice su yüzüne çıkan tartışma devam ederken yeni bir tartışma ortaya çıktı.

"Alevilik'i Alevilerden daha iyi bilen Sunniler var"
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, yeni hazırladığı Alevilik ders kitaplarıyla ilgili olarak basına şu demeci vermişti: "Sünnilere de açık olduk. Sünni kesimde Alevilerden çok daha iyi Alevileri bilen üstad kişiler var. Onlara da danışılmıştır."

İzzettin Doğan'ı kastettiği Sunni 'üstad' kim?
Yeni tartışma, İzzettin Doğan'ın "Alevileri Alevilerden daha iyi bilen Sunni üstadlar var." sözündeki "üstad" kişilerin kim olduğu... Acaba İzzettin Doğan'ın Alevileri Alevilerden daha iyi tanıdığını iddia ettiği bu Sunni üstad kişiler kim? Ve onlara Alevilik konusunda ne danışıldı? Neden danışıldı? Hangi cevaplar alındı? Bu soru henüz yanıt bulmuş değil.


İzzettin Doğan: Hep tartışılan isim
İzzettin Doğan, Aleviler arasında hep tartışılan bir isim oldu. İzzettin Doğan'ın özellikle, "Sunni" cemaat lideri Fethullah Gülen'le diyaloğu hakkında çok şey söylendi. Son olarak, geçtiğimiz yıl, Vatan gazetesine demeç veren İzzettin Doğan'ın, İslamcı cemaat liderini, ünlü Türk şairi Nazım Hikmet'le karşılaştırması Alevilerin tepkisine neden olmuştu. Doğan, Vatan'a verdiği demeçte Fethullah Gülen'i bir filozafa benzetmiş ve Nazım Hikmet'e yapılanların Gülen'e de yapılmamasını istemişti. İzzettin Doğan, Gülen hakkında; "Fethullah Hoca'yı tanırım. Saydığım bir insan. Onu İslam'la ilgilenen bir düşünür, bir filozof olarak görüyorum. Birkaç defa görüştük, konuştuk, kendisi geldi. Cemevlerinin yapımında olumlu bir katkısı vardır. Hatırlarsınız, yıllar önce 'Camilerin yanında cemevleri de yapılmalı' diye beyanat vermişti." sözlerini sarfetmişti.

"Fethullah Hoca cemevlerini savunmuştur. Kendi alanında 'bilge' bir kişi."

Doğan Vatan gazetesi adına yöneltilen "Fethullah Gülen'in cemevlerine maddi bir desteği oldu mu?" sorusuna ise şu yanıtı vermişti:
"Hayır. Maddi bir destek yok. Ama manevi olarak savunmuştur; 'Cemevleri olmalı' diye... Bu önemli bir olaydır. Artı, tartışmaya açık bir insan. Ben o açıdan Fethullah Hoca'nın düşüncelerinden hiçbir zaman çekinmedim. Zaten bizdeki yanlış o. Fethullah Hoca ile konuşmak, dost olmak bence bir sakınca değil, tam tersine insanlar konuşarak anlaşır. Onun öcü gibi gösterilmesi yanlış. Fethullah Hoca kendi alanında bilge bir kişi. Ben düşüncelerini paylaşmasam da öyle... "

14.05.2009 22:24:58

Hiç yorum yok: