17 Haziran 2009

Atatürk'ün sözleri ufkumuzu açıyor


Atatürk'ün sözleri ufkumuzu açıyor
1 Haziran 2009

Atatürk'ün sözleri ufkumuzu açıyor

Bill Clinton ve Gerhard Schröder gibi siyasetçilere yön veren, Tony Blair'in 'danışmanı', sosyolog Lord Anthony Giddens, Türk perakendecilere seslendi


Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Perakende Liderler Konferansı için Cannes'e gelen 140 perakendeci, Tony Blair'i iktidara taşıyan üçüncü yol kuramının yaratıcısı Lord Anthony Giddens'in yeni dünya düzenine ilişkin öngörülerini dinledi.
Clinton, Gerhard Schröder gibi siyasetçilere yön veren ve sosyolojinin yaşayan en büyük ismi olarak tanımlanan Giddens, Türk perakendecilere, "Bu çok kutuplu dünyada, iktidarın doğuya kaydığı bir dönemde Türkiye'nin önemi daha da arttı" dedi. Konuşmasında Atatürk'ün "Şiddete başvurarak, kılıç kuşanarak zafer kazanmaya çalışanlar, eninde sonunda düşünce ve ekonomik gelişmeyle kuşatanlara mağlup olacaktır" sözlerine atıfta bulunan Giddens "Atatürk'ün söyledikleri 21'inci yüzyılda ufkumuzu açıyor" dedi.

'Müthiş çıkışınız var'

London School of Economics eski Direktörü, Tony Blair'in danışmanı ve sosyal bilimci Lord Anthony Giddens, yeni dünya düzeninde Türkiye'nin 'müthiş' bir çıkışı olduğunu belirtti. Giddens, şu anda dünyada radikal değişimler yaşandığını, çok ciddi bozulmalar olduğunu, bunun herkesin işini etkileyeceğini ifade ederek, artık yeni bir dünyanın, sistemin vatandaşları haline geldiklerini söyledi. Giddens, 10 yıl Tony Blair ile yakından çalışma fırsatı bulduğunu, Bill Clinton ile pek çok kez görüştüğünü anlatarak, Monica Lewinsky olayının önemli olduğunu, bu olay nedeniyle Clinton'ın, ciddi baskı altında kaldığını ve başkanlığı kaybedebileceğini, ancak Clinton'ın bunu düşünmeden kendileriyle önemli politikalar hakkında konuştuğunu söyledi. Clinton'un 3'üncü kez seçimlere girme şansı olması halinde 'kesinlikle' seçileceğini düşündüğünü belirten Giddens, "O zaman son 7-8 yılımız farklı olurdu. ABD'nin gücü dramatik şekilde Bush döneminde azaldı. Ekonomik gücünü kaybetti" dedi.

'İyileşme V şeklinde olmaz'

Obama'nın politikalarının Bush yönetimine kıyasla fark yaratacağını, dünya düzeninin değiştiğini, ABD'nin liderliğine ihtiyaç bulunduğunu ileri süren Giddens, bugünkü resesyonun belki 1930'lardan daha derin olduğunu, hiç kimsenin resesyonun ne zaman biteceğini bilmediğini söyledi. Giddens, ''Bence bu resesyon çok yapısal ve derin. Belki bir süre daha etkilerini yaşamaya devam edeceğiz. Sizin sektörlerinizi de etkileyecek.
Çok hızlı bir şekilde düzelme olmayacak. Temkinli davranmakta fayda var. V şeklinde iyileşme olacağı söyleniyor. Bence böyle olmayacak, daha dalgalı ve iniş çıkışların olduğu yavaş bir iyileşme olacak. İyileşme sürecinde engebeli bir yol bizi bekliyor'' şeklinde konuştu. Küreselleşmenin bir Batı projesi olmadığını, gücün Doğu'ya doğru kaymaya başladığını ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını savunan Giddens, enerji krizinin herkesi etkileyeceğini dile getirirken, resesyondan sonra petrol fiyatlarının yine tavan yapacağını, belki varil başına 200 dolara kadar çıkabileceğini, bununla baş etmenin zor olacağını söyledi.

'Obama muazzam konuştu'

Lord Anthony Giddens, AB'nin ekonomik aktör olmaktan çıkacağını ve liderlik gücünü artıracağını belirterek, ''Gelecekte AB daha sağlamlaşacak. Türkiye'nin AB'ye katılmasını son derece destekliyorum. Türkiye'nin pozisyonu artık daha önemli. Stratejik anlamda Türkiye, dünyanın göbeğine oturmuş durumda. Türkiye'nin, yeni dünya düzeninde müthiş bir çıkışı var. Obama, Türkiye'de muazzam bir konuşma yaptı. Bush bir milyon yıl iktidar olsaydı böyle konuşma olmazdı'' diye konuştu.

'Türkiye'yi oyaladılar'

AB-Türkiye arasında, son 40 yılda olumsuz ilişkiler yaşandığını vurgulayan Giddens, "Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne alacağız diye oyaladılar. Türkiye'de AB'ye karşı çok güçlü olan kamuoyunun desteği son dönemde bu nedenle azaldı. AB şevkinin kırılması sonucu Türkiye'de milliyetçilikte bir miktar artış oldu" dedi. Türkiye'nin laik ve demokratik yapısının büyük önem taşıdığını, bunların, Türkiye tarihinin altyapısındaki önemli hususları teşkil ettiğini kaydeden Giddens, ''Atatürk'ün söyledikleri bizim ufkumuzu açıyor'' dedi.

Artık kadınlar 1000 avroluk çanta almayacak

La Rinascente CEO'su ve aynı zamanda, Beymen ve Boyner Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi Vittorio Radice de, gelecekte alışveriş merkezlerini hareketlendirecek unsurların restoran, kafe ve barlar olacağını, insanları sosyalleştirebilecek mekanlar yaratmanın önem taşıyacağını kaydetti. Vittorio Radice, kriz sonrası oluşan düzende artık kadınların bin avroluk el çantaları almayacağını, akşamları pahalı şampanyalar açtırılmayacağını ve keyif veren alışverişlerin azaltılacağını belirterek, perakendede yiyecek-içeceğin büyümeye devam edeceğini, ihtiyaç dışı alanların küçüleceğini ifade etti.
Radice, "Tekstil ağırlıklı alışveriş merkezleri out, sosyal mekanların ağırlıklı olduğu alışveriş merkezleri in" görüşünü Ludgerdile getirdi. LIP Ludger Inholte Projektentwicklung GmbH firmasının sahibi Ludger Inholte ise, Halikarnas Bodrum Galeri projelerinin tanıtımını kısa bir süre önce yaptıklarını,
bu proje ile Türkiye'de kendilerini çok iyi konumlandırdıklarını, 'sıradışı' bu AVM için kiralama işine başlanacağını kaydetti. Inholte, "Türkiye'de orta ve uzun vadede mükemmel bir yatırım havası görmekteyiz. Türkiye'nin makro ekonomik verileri daha şimdiden pek çok AB ülkesinden iyi durumda. Pek çok AB ülkesi buna gıptayla bakmakta" diye konuştu.

Krize Cannes molası

Türkiye'de iç talebin yetersizliğiyle boğuşan, kampanya üzerine kampanya yaparak alışverişi canlandırmaya çalışan perakendeciler, Fransa'nın Cannes kentinde bir kez daha rekabeti unutup, birlik oldu. Soysal Danışmanlık'ın patronu Suat Soysal'ın dört yıldır gelenekselleştirdiği Liderler Konferansı'na bu yıl da 150'ye yakın perakendeci katıldı. Bu yıl konferansın kahve aralarında ve sohbetlerdeki birinci konusu, erken indirimlerin kârlılıkları nasıl erittiğiydi. Perakendeciler her fırsatta, indirimleri düzenleyen yeni yasanın çıkmasının aciliyetine vurgu yaptı. Konferansın değişmez ve en eğlenceli ismi de yine Abdullah Kiğılı idi.


Radikal
Renk Haber-01.06.2009-

Hiç yorum yok: