26 Haziran 2009

MOLLALAR MUHALİF AVINA BAŞLADI

MOLLALAR MUHALİF AVINA BAŞLADI
13:40 26 Haziran 2009
İran'da, seçim sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi'nin internet sitesine göre 70 üniversite profesörü gözaltına alındı.
Profesörlerin, Reformcu lider Musavi ile görüşmelerinin ardından gözaltına alındığı kaydedildi. Gözaltına alınan profesörlerin nereye götürüldüğü henüz açığa kavuşamadı.
Profesörlerin gözaltına alınmasının, 12 Haziran'da yapılan seçim sonuçlarına itiraz eden protestoculara İranlı yetkililerin baskıyı genişletmesinin bir işareti olarak değerlendirildi.
Gözaltılar ve baskılar devam ederken Musavi, seçim sonuçlarına itirazını geri çekmesi için baskıya uğradığını bildirdi. Musavi, internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, seçim sonuçlarına yönelik protestoların halkın anayasal hakkı olduğunu belirtti.
Halka ulaşmasının ‘tamamen sınırlandırıldığını’ kaydeden Musavi, "Kendisine yönelik son baskıların da sonuçlara itirazını geri çekmesi doğrultusunda olduğunu" ifade etti.
Yöneticisi olduğu Kelimeyi Sebz gazetesinin bu hafta kapatılmasını ve gazete çalışanlarının tutuklanmasını "şiddetle eleştirdiğini" belirten Musavi, "Medya ile yasa dışı biçimde karşı karşıya gelmek dış müdahalenin yolunu açar" dedi.

SÜRGÜNDEKİLER ‘MÜCADELE’ DEDİ
İslam rejiminin baskısı sonucu ülke dışında yaşamak zorunda bırakılan İranlı sürgünler, mücadelenin devam etmesini istedi. Sürgünde yaşamak zorunda bırakılan İranlılar, başta başkent Tahran olmak üzere ülke genelinde yaşanan olaylara büyük destek verdiklerini açıkladı. İslam devriminden sonra ülkeden kaçmak zorunda bırakılan ve Avrupanın çeşitli ülkelerine sığınmak zorunda bırakılan yüzbinlerce sürgün, molla rejimine karşı sürdürülen gösterilerin devamını istedi.
Avrupa genelinde en fazla İranlı sürgünün yaşadığı Almanya'da sürgün İranlılar hergün eylem düzenliyor. İran elçilikleri önünde gerçekleştirilen eylemlerde molla rejiminin son bulması ve göstericilere karşı şiddet uygulanmasından kaçınılması talep ediliyor.

TAHRAN’DA EYLEMLERE DEVAM
Öte yandan seçimlerin ardından başlayan ve iki haftadır devam eden gösterilerin dozajı nispeten azalsa da başkent Tahran’da irili ufaklı birçok eylem düzenlenmeye devam ediliyor. Önceki gün Tahran’da parlamento binası yakınında gösteri yapmaya çalışan bir grup polis tarafından dağıtıldı. Görgü tanıkları, polisin biraraya gelen yüzlerce protestocuyu dağıtmak için cop ve kalkan kullandığını bildirdi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Hamaney: İptal yok
İran Dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında değişme olmadığını, daha önce açıklanan seçim sonuçlarının geçerli olduğunu söyledi. Ayetullah Ali Hamaney, seçim yasasının uygulanması konusunda ısrarlı olduğunu ve bunu sürdüreceğini belirterek, “Ne pahasına olursa olsun, ne kurumlar, ne de halk baskılara boyun eğecektir” dedi.
Ahmedinecad püskürdü
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD Başkanı Barack Obama için "içişlerimize karışmasın" uyarısında bulundu. Ahmedinecad, Obama'nın "ABD eski Başkanı George W. Bush'un hep söylediği şeyleri tekrarladığını" kaydederek “Obama, seçimleri eleştirmekle yanlış yaptı” dedi.
Chavez: ABD'yi suçladı
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran'da iki haftadır devam eden gösterilerin arkasında, ABD'nin parmağının bulunduğunu söyledi.
ABD ile Venezuela'nın karşılıklı olarak birbirinin başkentine yeniden büyükelçi göndereceklerinin açıklanmasından sonra konuşan Hugo Chavez, İran'daki huzursuzluğun, ABD ile Avrupa'nın sömürgeci elinin değdiği tüm ülkelerde yaşananlarla aynı özellikleri gösterdiğini ileri sürdü.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: