14 Temmuz 2009

ADRESİ ŞAŞIRDI

14/07/2009
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, dün ÖSS sonuçlarını açıklarken endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Yarımağan, “30 bin öğrenci sıfır çekti, yüzde 60’ı ise Fen sorularına cevap vermedi.ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, dün ÖSS sonuçlarını açıklarken endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Yarımağan, “30 bin öğrenci sıfır çekti, yüzde 60’ı ise Fen sorularına cevap vermedi. Başarı düştü” dedi. Bu tablo bile oldukça acıyken, bu yılki sınavın en dikkat çekici noktası, birinciler açıklanırken ortaya çıktı. Dereceye giren 23 öğrenciden 14’ü özel okul öğrencisiydi. Bu tablo ÖSS’nin “Özelden Seçme Sınavı” mı olduğu yorumlarına neden olurken, bir çarpıcı açıklama da dün Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Rağip Üye’den geldi.
DERSHANELERE TEŞEKKÜR Üye, ÖSS’nin bu yılki sınavında İzmirli öğrencilerin büyük başarı kazandıklarını belirtti. Üye, bu ‘başarıdan’ devlet okullarına ve kendisine ‘pay çıkarmamış’ olacak ki, dershanelere “teşekkür etti”. Üye’nin bu açıklaması, iktidar olduğu günden bu yana AKP Hükümeti’nin özel okulları ve dershaneleri teşvikinin geldiği boyutları da bir kez daha gözler önüne serdi. Üye, basına dağıttığı bilgi notunda, “İl olarak sayısal puan türünde geçen yıl 51’inciydik, bu yıl 26’ncı olduk. Eşit ağırlık puan türünde 46’ncı sıradan 24’üncü sıraya, sözel ağırlık puan türünde 43’üncü sıradan 31’inci sıraya yükseldik. 145 ve üstü puan sıralamasında da 43’üncü sıradan 25’inci sıraya geldik” dedi. Üye, bu ‘başarıda’ emekleri olan yöneticilere, öğretmenlere, velilere ve dershanelere teşekkür etti.
DERSHANELERİ TEŞVİK EDİYORLARİl Milli Eğitim müdürünün ‘dershanelere teşekkürü’ tepkileri de beraberinde getirdi. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Rıza Özer, sınav sisteminin, öğrencileri dershanelere ve özel okullara yönlendiren bir sistem olduğunu vurguladı. Özer, “İktidarın bakış açısı, öğrencileri daha çok dershanelere yöneltmek ve okulları satmaktır. Devlet okullarını güçsüz ve başarısız göstermek gibi bir politikası var” dedi.
ÖZELLEŞTİRMENİN VARDIĞI BOYUT ÖVDER İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, sınav sisteminin çöktüğünü belirterek, “Gerek SBS gerek ÖSS, eğitimdeki müfredata uygun değildir. Genel başarısızlıktan İzmir de nasibini almıştır” dedi. Yüce, eğitimin temelinin okullar olduğunu vurgulayarak, dershanelere teşekkür etmenin eğitimdeki özelleştirmenin vardığı boyutu gösterdiğini belirtti.
BİRİNCİLER DE ŞİKAYETÇİ ÖSS Sözel-1, Eşit Ağırlık-1’de ikinci, YDS-1’de birinci olan Berkay Dertsiz’in tercihi tıp fakültesi. 180 sorudan 3 yanlış yaptığını belirten Dertsiz, eğitim sistemini eleştirdi: “Sistem bozuk ve ezbere dayanıyor. İnsanları eğitimden uzaklaştırıyor. Düşünmeye değil, bilgi edinmeye yönelik bir sistem. Kararlarımızı kendimiz vermiyoruz. Verilen kararlar arasından tercih yapıyoruz. Ben lise alan seçiminde de öğrencilerin çok sağlıklı tercihler yapabildiğini düşünmüyorum. Sözel yeteneği yüksek olan insanlar, bu eğitim sisteminde başarısız görülüyor. Bu doğru değil.”(İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok: