28 Temmuz 2009

Âşık Veysel'e Takke Giydirildi


Aşık Veysel'e Takke GiydirildiÂşık Veysel'e Takke Giydirildi

Veysel KAYMAK

Geçtiğimiz günlerde; (18–19 Temmuz, 2009) Şarkışla ve Sivrialan’da yapılan, Âşık Veysel Kültürel Etkinliklerine katıldım. Etkinliği Şarkışla Kaymakamlığı, Belediye, Şarkışla’daki Âşık Veysel Derneği düzenlemişti. Sivrialan Köy Derneği de bir anlamda katılımcı oldu.

Âşık Veysel Kültürel Etkinlikleri önceki yıllardan beri düzenli olmasa da bu aylarda, Şarkışla ve Sivrialan’da yapılmaktadır.

Söylenenlere bakılırsa, Sivas Valiliği aracılığı ile bu etkinlik için, Kültür Bakanlığından bir hayli maddi katkı da alınmıştı.

Program birinci gün; Şarkışla’da şehrin Kayseri girişinde bulunan, Âşık Veysel Parkında, yeni dikilen heykelinin önünde başladı. Aynı yerde daha önce, Âşık Veysel’in bir büstü yer alıyordu. Şimdi ise büst kaldırılmış, yerine, (kime ve nasıl, hangi amaçla yaptırılmışsa) başında takke, Âşık Veysel’e hiç benzemeyen garip bir heykel dikilmişti!

Âşık Veysel’in sağlığında çekilmiş olan, (daha çok da geceleri ve hasta iken başına taktığı bere benzeri) bir resminden yola çıkılarak yine yapmışlardı yapacaklarını;

Âşık Veysel’e takke giydirilmişti!

VEYSEL KAYMAKKöylüsü, bir dostu olarak bizim bildiğimiz Âşık Veysel; (değişik düşüncelere saygısı bir yana) hiçbir zaman gericiliğin yanında olmamıştı. Üstelik Alevi- Bektaşi kültüründen geliyordu. O gerçekten çağdaş bir Halk Ozanı idi. O’nu simgeleyen bir bakıma; düzgün takım elbisesi, başında fötrü, elinde piposu ve dost sohbetlerinde eksik olmayan sek içtiği rakısı idi. De gel de gülme ya da üzülme!

Malum zihniyetteki iktidarın atadığı vali, kaymakam, müdürler ancak böyle bir program, yapabilirlerdi. Bunlardan başka ne beklenebilir ki?

Bütün bu yapılanlara Âşık Veysel dostlarının üzüldüğü gibi, Âşık Veysel de bulunduğu yerden; “yarabbi beni ne hallere düşürdüler” diye şaşırmış olmalı! Yaşasaydı bu gün ülkemizin içinde bulunduğu duruma da diyecekleri olurdu kuşkusuz.

İkinci gün köyde gerçekleştirilen bölümde, dernek başkanı ve köy muhtarının da konuşmaları vardı. Köyden bir takım arkadaşlarla aynı günlerde geliştirilen tepkiler doğrultusunda, Dernek Başkanı Memduh Süzer, kaymakamlıkça sansürlenen konuşmasına başlarken dile getirdi bu konuyu; Âşık Veysel Parkında yer alan Âşık Veysel heykelinin başına takke giydirildiğini, Veysel’i simgeleyenin sağ iken sürekli giydiği fötr şapka olduğu gerçeğini vurdu kaymakamın yüzüne. O’nu dinleyen gerek Sivrialan’lı, gerekse çevre köylerden katılanlar da alkışlarıyla destekledi başkanın söylediklerini.

Benim dikkatimi çeken ise, baştan beri Âşık Veysel’in oğulları Ahmet ve Bahri’nin bu konu ile ilgili her hangi bir tepkisinin olmaması idi.

Aşık Veysel'e Takke Giydirildi

Bu gün bizler Âşık Veysel dostları, sevenleri olarak, aydınlar, sanatçılar olarak, başta Âşık Veysel Kültür Derneği yönetimi olmak üzere, Alevi- Bektaşi dernek ve vakıfları olarak bu duruma seyirci kalmamalıyız. Yasal tepkilerimizi gösterip, takkeli heykeli kaldırtarak, yerine Âşık Veysel’e yakışan bir heykelin konulması konusunda mücadele etmeliyiz. Yoksa eskiden olduğu gibi değerlerimizin kaybolması devam eder. Bu gün yaşandığı gibi, bizler de seyirci konumunda kalırız...

KAYNAK : Alevihaberajansi.com - 26 Temmuz 2009

Hiç yorum yok: