7 Temmuz 2009

Çorum Katliamı 29 yıl sonra ilk kez anıldı

Çorum Katliamı 29 yıl sonra ilk kez anıldı

Çorum Katliamı 29 yıl sonra ilk kez anıldı

50'den fazla insanımızın hayatını kaybettiği acı olaylar 29 yıl sonra anıldı.


6 Temmuz 2009 11:45

Çorum'da 29 yıl önce 1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında meydana gelen ve 50'den fazla insanımızın hayatını kaybettiği acı olaylar 29 yıl sonra anıldı.
Olayların hem mağduru, hem avukatı hem de araştırmacısı olarak "acıyı Bal Eyleyelim" çağrısında bulunan Av. Sadık Eral, hedeflerinin Çorum'u barışın ve kardeşliğin başkenti yapmak olduğunu dile getirdi. Saat Kulesi önünde 4 Temmuz'un yıldönümü kapsamında düzenlenen kitlesel basın açıklamasında barış güvercileri de uçuruldu. Saygı duruşunda bulunulan etkinlikte barış ve kardeşlik çağrısı yapıldı.

"Kırklar Dağı'ndan gelen güneşle Köse Dağı'ndan gelen bereketli yağmurların buluştuğu bu ovada barış ve kardeşliğin başkenti yapmaya karar verdik. Herkes bilmelidir ki Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürdüyle, Türküyle, Çerkesiyle bütün Çorumlular tek yürek tek bilektir" diye konuşan Sadık Eral bu anma etkinliklerinin her yıl daha geniş katılımlı yapılacağını söyledi.

"İnadına Alevi-Sünni kardeşliğini savunuyoruz" ve "Çorum için geçmişimizle yüzleşelim" gibi dövizlerin açıldığı etkinliğe Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, CHP İl Başkanı Tufan Köse, EMEP İl Başkanı Hikmet Aydın, Çorum Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurettin Aksoy, KESK'e bağlı sendikaların başkan ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak'ın 27 Mayıs 1980'de öldürülmesi üzerine Çorum'da düzenlenen gösterilerle birinci Çorum olaylarının yaşandığı ancak asıl olayların Temmuz ayında gerçekleştiğini belirten Av. Sadık Eral, bu olayların 12 Eylül'e zemin hazırladığını da vurguladı.

Önce Saat Kulesi'nde daha sonra ise DTS'de yapılan panelde konuşan Eral, "Bu olaylardan ders çıkarma görevi tüm Çorumlulara düşüyor. Bu sorunu çıkaranlar değil yaşayanlar çözebilir. Bizi bölmek isteyenlere inat kardeşçe yaşamalıyız. Çorum bunu başarabilecek güçtedir. Çorum üzücü olaylardan gereken dersleri çıkardı. Bunun için 4 Temmuz'u Barış ve Kardeşlik Günü yapalım" diye konuştu.

Çorum halkının Alevisi ile Sünnüsi ile olayların faili değil mağduru olduğunu belirterek bu olayların demokrasinin gelişmesini boğmak, Türkiye'nin büyümesini engellemek için organize edildiğini söyleyen Eral, "Çorum olayları, 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak isteyen güçler ve onların piyonlarınca halkımızı birbirine kırdırmak ve bu toprakları kan gölüne çevirmek amacıyla yazılıp sahnelenen bir provokasyondur. Aradan geçen 29 yılda acılar içselleştirildi ve yaşananlar bilince dönüştü. Farklılıkları zenginlik bildik. Acılarımızı bal eyledik. Daha da kaynaştık." Şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmanın ardından olaylarda hayatını kaybeden 57 vatandaş için yere karanfil bırakılarak barış, birlik ve beraberlik sloganlarıyla beyaz barış güvercinleri uçuruldu.

"TARİHTEN DERS ÇIKARMALI VE BARIŞ İÇİN ÖRGÜTLENMELİYİZ"
1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında iki kez yaşanan ve toplumda büyük yaralar açılarak kırgınlıklara neden olan Çorum olayları bilinmeyen yönleriyle anlatıldı.
Çorum olaylarının hem mağduru olan, hem avukatlığını üstlenen hem de araştırmaları ile bir kitap yazan Sadık Eral'ın çağrısı üzerine Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ile Yol TV'nin de katkısı ile düzenlenen panel önceki gün Devlet Tiyatro Salonu'nda yapıldı.

Avukat Burçin Solmaz'ın yönettiği ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Danimarka Alevi Birliği Başkanı Feramuz Acar, Türkiye Alevi Bektaşi Birlikleri Federasyonu adına Oktay Kandemir,Yol Tv'den Haydar Aygören ve Avukat Sadık Eral'ın konuşmacı olarak katıldığı paneli Çorum Baro Başkanı Mahmut Bayatlı, EMEP İl Başkanı Hikmet Aydın, KESK Dönem Sözcüsü Leyla Köse, Eğitim-Sen Şube Başkanı Halil Özbent, BES Şube Başkanı Satılmış Akkaya, Alevi Kültür Merkezi Derneği Başkanı Nuretin Aksoy ve yaklaşık 250 kişi izledi.

Sadık Eral, Çorum olaylarının 12 Eylül'e zemin hazırlamak için Emperyalist güçler tarafından çıkarıldığını belirterek Çorumluların mağdur olduğunu ve artık ilimizi barış ve kardeşliğin merkezi haline getirmek için böyle bir etkinlik düzenlendiğini söyledi.

Çorum'da birkaç yıl sonra Sivas'taki gibi binlerce kişiyi buluşturacaklarını söyleyen ve bu anma törenlerinin barış, kardeşliğin zeminini hazırlayacağını dile getiren Turgut Öker ise Alevilerin tarih boyunca katliamlara maruz kaldığını, örgütsüzlük ve sahipsizlikten dolayı büyük acılar yaşandığını ancak acılardan ders çıkarılması gerektiğini, Avrupa'da Cemevi açmakta bir sıkıntı yaşamamalarına rağmen ülkemizde hala potansiyel tehlike görülmelerine üzüldüklerini vurguladı.

Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Ferahmuz Acar, Türkiye'de tanınmayan Aleviliğin Danimarka'da resmen tanındığını söyledi. Kendisinin de Çorum'un Sevindikalan Köyü'nden olduğunu belirten Acar "Artık ağıtlarımızı umuda çevirmenin zamanı gelmiştir" dedi.

Oktay Kandemir ve Haydar Aygören'in de Çorum olaylarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunduğu panel Çorum Alevi Kültür Merkezi Semah Topluluğu tarafından sunulan semah gösterisi ile sona erdi


Renk Haber.com-06.07.2009 11:45:52

Hiç yorum yok: