7 Temmuz 2009

SHP ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI AYRILDI

SHP ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI AYRILDI
14:05 07 Temmuz 2009

SHP’nin ‘SHP olmaktan çıktığını’ söyleyen eski Genel Başkan Yardımcısı İlhan Göğüş partisinden istifa etti. SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün ise istifadan döndü
SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün’ün, solun önderlerine karşı söylediği sözler ve kapitalizme övgüden sonra başlayan tartışma alevlenerek sürüyor. Kurucu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Göğüş "SHP’nin SHP olmaktan çıktığını” söyledi ve istifa etti. Tartışmalardan sonra Ergün'ün ise istifadan vazgeçirildiği ortaya çıktı.
SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün'ün, Neşe Düzel'le yaptığı röportajın yankıları sürüyor. Ergün, röportajda, 1971 öncesi devrimci hareketleri "darbecilerle işbirliği yaparak kargaşa çıkartmak"la suçlamıştı.
Göğüş, istifa dilekçesinde Genel Başkan Hüseyin Ergün’ün yaptığı söyleşilerde dile getirdiği görüşlerinin SHP’nin sahip çıktığı sosyal demokrasinin evrensel değerleriyle bağdaşmadığını belirterek, şu görüşleri ifade etti:

“SOL İLE İLİŞKİ KESİLİYOR”
"Genel Başkanın Taraf Gazetesi'nde yayınlanan Neşe Düzel ile yaptığı söyleşi pek çok kişi gibi benim de tepkime yol açmıştı. Görüşlerimi bir grup arkadaşımla hazırladığımız bir duyuru aracılığı ile ortaya koymuş idik...
Kapitalizmin, yaşanmakta olan küresel kriz nedeniyle zor günler geçirdiği bir süreçde, serbest piyasayı ‘’doğal ortamda işleyen bir mekanizma’’olduğunu söyleyerek, onaylamak, hem dünyada yaşanmakta olan gerçeklerle ters düşmekte, hem de sol ile ilişkisini kesmektedir. “Kurucu irade”yi darbe yapanlar tarafından kullanılan bir yol olarak tanımlayıp, bundan kurtulmak istemektedir. Kamu çalışanları dahil, başörtüsünü hak olarak görmektedir. Bu sözler SHP’nin üzerine inşa edildiği iki temeli, iki ana damarı yok etmektir.
AKP’nin çabalarına bir destektir.Kuruluşundan beri, aralıksız olarak pek çok partili yol arkadaşımla, emek verdiğimiz Partimizin bu hale gelmiş olmasından büyük üzüntü duymaktayım. SHP, SHP olmaktan çıkmıştır."

ERGÜN İSTİFADAN DÖNDÜ
Genel Başkan Hüseyin Ergün’ün söyleşiden sonra iplerin kopma noktasına geldiği 27 Haziran’daki MYK toplantısının ayrıntıları netleşti.
Toplantıda partililer Ergün’ün açıklamalarını eleştirdi, eleştiriler üzerine Ergün, söyleşide dile getirdiklerinin öteden beri açıkladığı görüşleri olduğunu belirtti. Bunun üzerine partililer Genel Başkan’ın açıkladığı görüşlerinin partiyi de bağladığını, bu yüzden Genel Başkan’ın açıklamalarının kişisel görüş olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Partililerden gördüğü yoğun tepkiler üzerine Ergün, “Bu durumda benim istifa etmem gerekiyor” diyerek istifa edeceğini açıkladı.
Ergün’ün istifa niyetini açıklaması üzerine bazı MYK üyeleri, SHP’nin kurultayında çağrısında bulunduğu solda büyük buluşmayı anımsatarak Ergün’den istifa etmemesini istedi. MYK üyelerinin isteği üzerine Genel Başkan Hüseyin Ergün istifasını geri aldı ve konunun 11 Temmuz’daki Parti Meclisi’nde tekrar görüşülmesi kararlaştırıldı.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: