14 Ağustos 2009

Günde 2000 dolara işkence

Günde 2000 dolara işkence

CIA’nın işkenceli sorgularının mimarı olan ordu emeklisi Amerikalı iki psikolog, 11 Eylül saldırılarının ardından kısa sürede milyonlarca dolar kazandı.
Bush tarafından 11 Eylül sonrasında başlatılan ve CIA tarafından yürütülen işkenceli sorgulama programının sorumluları yargılanmaktan korkuyor.
İşkencecilere günde 2000 dolara yakın para ödeniyormuş.

13 Ağustos 2009 Perşembe
Günde 2000 dolara işkence
New York Times Gazetesi, George W. Bush tarafından 11 Eylül sonrasında başlatılan ve CIA tarafından yürütülen işkenceli sorgulama programının iki kilit isminin yargılanmaktan korktuğunu yazdı.



Jim Mitchell (58) ve Bruce Jessen (60), Amerikan Hava Kuvvetleri’nden emekli olan iki psikologdu. Emekliliklerinde yeni iş fırsatları ararken, 2001’de yağlı bir müşteriyle temasa geçtiler: CIA.



Aslında Mitchell ve Jessen, daha önce gerçek bir CIA sorgusuna katılmamışlardı. Ordu kökenli olmaları ve psikoloji “uzmanlıkları”, 11 Eylül ertesinde CIA tarafından işe alınmaları için yeterli oldu.
Dr. Jessen, Kore Savaşı’nda ABD’nin, askerlerin esir düşme ihtimaline karşı geliştirdiği SERE adlı eğitim programı konusunda uzmandı. Dr. Mitchell ise bir teorisyendi. 1960’larda ortaya atılan “öğrenilmiş çaresizlik” kuramıyla ilgileniyordu.

Mitchell ve Jessen ilk sorgu talimatnamesini 2002’de hazırladı. Önerilen yöntemler arasında, tokat atma, uykusuz bırakma, uzun süre ayakta tutma, duvara çarpma ve su tahtası vardı.

Dr. Mitchell, 2002 Mart’ında Tayland’a gidip, El Kaide’nin üç numarası diye tanıtılan S
Ebu Zübeyde’nin gizli sorgusuna şahsen katıldı. Zübeyde’nin soğukta çırılçıplak soyulup, yüksek sesli rock müzikle uykusuz bırakılmasını emreden oydu. Sonraki iki haftada Zübeyde bir kutuya tıkılıp duvara çarpıldı ve 83 kez su tahtasına yatırıldı. İşkence, ancak iki psikolog “Tamam, tüm itirafları aldık” deyince sona erdi.



Bu arada iki psikologa her gün 1000-2000 dolar ödeniyordu.

Kaynak:http://www.turnusol.biz/public/haber

Hiç yorum yok: