8 Ağustos 2009

SGK ‘İmdat’ diyor

SGK ‘İmdat’ diyor

08/08/2009

Hükümetin politikaları sağlık harcamalarını sürdürülemez hale getirdi. Nedeni ise ilaç ve özel sektör harcamaları
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, sağlık harcamalarının AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana 4 kat arttığını bildirdi.
Sağlık harcamalarının bugünkü haliyle sürdürülebilir olmadığını belirten Zararsız, ilaç harcamaları ile özel hastanelere yapılan ödemelere yönelik tedbirler alacaklarını açıkladı. AKP Hükümeti iktidara geldiğinde yaptığı ilk iş SSK’nın ilaç fabrikasını kapatmak ve sağlığa ayrılan kaynağı özel sektöre aktarmak olmuştu.

SGK’nın Yeni Başkanı Emin Zararsız, dün Başkanlık makamında gazetecilerle bir araya geldi. Sosyal güvenliğin bütçede önemli bir paya sahip olduğunu belirten Zararsız, sosyal güvenlik bütçesinin büyüklüğü üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kamu sağlık harcamalarının 2002 yılından bu yana 4 kat arttığını aktaran Zararsız, harcamaların sıkıntılı ve sürdürülemez bir hal aldığını ifade etti.
Emin Zararsız, 2007 yılında 26 milyar TL olan sağlık harcamalarının 2008 yılında 32 milyar TL’ye yükseldiğini, 2009 yılında ise harcamaların öngörülen 34 milyar TL rakamının üzerine çıkacağını duyurdu. Harcamalardaki artışın “İzah edilebilen tarafı”nın Sosyal Güvenlik Reformu ile daha fazla kişinin sağlık hizmetinden yararlanmaya başlaması olduğunu savunan Zararsız, harcamaların “İzah edilemeyen tarafı” sorusunu ise “Ben izah edilen, edilemeyen tarafı diye bir ayrım yapmadım” diyerek yanıtsız bıraktı.
ÖZEL FATURALARI ŞİŞİRİLMİŞ
Özellikle ilaç ve özel hastanelere yapılan ödemeler konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Zararsız, “Sağlık finansmanının daha sürdürülebilir hale gelmesi için Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte yoğun bir çalışma içindeyiz” dedi.
Yapılacak düzenlemelerin vatandaşların hizmet alımına yönelik olmayacağını belirten Zararsız, özel hastaneleri kastederek “Kriz yılındayız. Birçok alanda daralma yaşanıyorsa, daralma yapılmayan taraflara da bakmak gerek. Kriz ortamında özel kesimin de yapması gereken şeyler var” dedi. Hastanelere yapılan ödemelerin reçete ve fatura incelemelerine dayandığını kaydeden Zararsız, bazı kurumların faturalarındaki hata payının yüzde 30’lara çıktığını söyledi. Zararsız, alınacak önlemlere ilişkin “Özel hastanelerin kârları düşecek diye bakmamak lazım. Maliyeti şişiren unsurları düşürecekleri için, kârlılıkları da artar” dedi.
SİGORTALI SAYISI AZALDI
Emin Zararsız, zorunlu sigortalı sayısının nisan ayına göre artış göstererek 8 milyon 581 bin kişiye ulaştığını, ancak zorunlu sigortalı sayısının Eylül 2008’den Mart 2009’a kadar 753 bin 405 kişi azaldığını söyledi. Sorular üzerine kayıt dışı istihdam oranına da değinen Zararsız, kayıt dışı istihdamın yüzde 50’ye yakın bir oranda olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN BEDELİ
TTB Genel Başkanı Gencay Gürsoy: Aslında bu bizi şaşırtan bir açıklama değil bekliyorduk. Ta başından beri biz SGK’nın bu sorunla yüz yüze geleceğini söylemiştik. Uygulanan sağlık hizmeti koruyucu hekimliği ön planda tutmayan, müşteri mantığı ile ilaç ve teknoloji tüketimini artıracağını söylemiştik. Bu sistem, uygulanmaya devam ettiği sürece harcamaların önüne geçilemeyecek. Özellikle ilaç ve teknoloji tüketimi sürdüğü sürece uluslararası şirketlere kaynak aktarılmaya devam edilir. Kamusal ağırlıklı, eşitlikli sağlık hizmetine dönülmesi gerekiyor. İlaç reçetelerini azaltalım, şu ilaçları SGK çatısından çıkartalım diyerek bu harcamaların önüne geçilemez.
SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun: Kaynakların nereye aktarıldığı önemlidir. Kaynakların toplumsal ihtiyaçların karşılanması için yapılan harcamalar olmadığı kesin.
Sağlıkta Dönüşüm’ü, ilaç tekellerinin yükselişi, uluslararası sermayeye para aktarımı olarak değerlendiriyoruz. 2002 yılından bugüne kadar yapılan açıklamalara göre kaynak özel hastanelere ve ilaç tekellerine aktarıldı. Bunların toplumsal ihtiyaçların belirlenip ona göre yapılması gerekiyor. Korucuyu sağlık hizmetleri maliyeti en düşük olan hizmetlerdir. Bir çok önlenebilir hastalıkların temelinden koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmemesi yatmaktadır. Bu paraların koruyucu sağlık hizmetlerine aktarılmadığını biliyoruz. SGK bugüne kadar yapmış olduğu bütçeleme ile sürdürülebilirliğini sağlayamayacaktır. Sağlıkta Dönüşüm’ün bedeli ödenmeye başlanıyor.(Ankara/EVRENSEL)

Hiç yorum yok: