24 Ağustos 2009

ZORUNLU DİN DERSİNE KARŞI OTURMA EYLEMİ

ZORUNLU DİN DERSİNE KARŞI OTURMA EYLEMİ
14:10 24 Ağustos 2009

Pİr Sultan Abdal Kültür Derneği dün Taksim’de zorunlu din derslerinin kaldırılması için oturma eylemi gerçekleştirdi.

Pir Sultan Abdal kültür Derneği Adına konuşan Feti Bölükgiray, zorunlu din derslerinin İslam'ın sadece Sünni yorumuna dayandığını ve bunun yanlış olduğunu kaydetti.

Bölükgiray, “Zorunlu din dersleri 1982 Anayasası’ndaki düzenleme ile Alevi gençlerini ve çocuklarını asimile etme, onları Sünnileştirme politikasının bir sonucudur. Milyonlarca Alevi genci işkence altındadır” dedi.

‘YARGI KARARLARI HİÇE SAYILIYOR’
2007 yılında AİHM'in aldığı kararın zorunlu din derslerinin eğitim hakkının ihlali olduğuna ayrıca Danıştay’ın 8. dairesinin de ''din dersinin zorunlu tutulmasının hukuka aykırı'' olduğuna hükmettiğini hatırlatan Feti Bölükgiray yargı kararına rağmen zorunlu din dersinin devam ettiğini belirtti.

AİHM kararları doğrultusunda Başbakanlığa Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF) olarak başvuruda bulunduklarını kaydeden Bölükgiray başvurularının üzerinden uzunca bir vakit geçmesine rağmen cevap alamadıklarını bu sebeple 13 Ağustos 2008 tarihinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine iletmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

AKP hükümetinin Alevilerin can yakıcı sorunlarına kayıtsız kalmasına rağmen zorunlu din eğitiminin ulusal ve uluslararası mahkemelerce kazanılmasının 12 Eylül askeri cuntasına karşı kazanılmış bir hukuki zafer olduğunu söyledi.
Bölükgiray açıklamasını şöyle sürdürdü: “Din derslerinin varlığı ve zorunluluğu Anayasa'nın 2. maddesi ile düzenlenmiş olan laiklik ilkesiyle bağdaşmaz. Bu dersler Alevi gençler ve çocuklar için işkence ve zulüm anlamına gelir.”
AKP hükümetinin türban ile sınırlı bir inanç özgürlüğüne sahip olduğunu belirten Bölükgiray, “Demokratik Alevi Hareketi zihinlerin köreltilmesine seyirci kalamaz. Bu sebeple ilkini geçen yıl Taksim Meydanı’nda başlattığımız oturma eylemine yine Taksim Meydanı’nda devam edeceğiz. Okullar açılana kadar da her hafta sonu yurdun dört bir yanında oturma eylemi yapacağız” dedi. Şilan Oğurlu

Birgün-

Hiç yorum yok: