18 Eylül 2009

Gazze ablukası insanlık suçu



Gazze ablukası insanlık suçu
17/09/2009

Birleşmiş Milletler Araştırmacısı, Güney Afrika Yüksek Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Hukukçu Richard Goldstone öncülüğünde Bilir Kişi Heyeti...
Birleşmiş Milletler Araştırmacısı, Güney Afrika Yüksek Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Hukukçu Richard Goldstone öncülüğünde Bilir Kişi Heyeti, İsrail’in geçen yıl aralık ayında Gazze’ye yaptığı ve bin 400 kişinin ölümüne neden olan Dökme Kurşun Operasyonu ile ilgili rapor hazırladı.
Raporda, saldırıda İsrail’in de Hamas’ın da savaş suçu işlediği ve insanlığa karşı suç işlemekten sorumlu olduğu açıklandı. 575 sayfalık raporda, iki taraf da savaş suçu işleme iddialarına karşı araştırma yapmaya çağırıldı. İsrail tarafı soruşturma iş birliğini reddetti. Richard Goldstone, habercilere yaptığı açıklamada, “İsrail savunma güçlerinin bazı konularda insanlık suçu işlediğini ve toplamda da savaş suçu işlediğini gösteren araştırma tamamlandı” dedi.
Rapor, Filistinli militanların İsrail’in askeri olmayan bölgelerine füze fırlatma eylemlerini de savaş suçu kapsamına aldı. Raporda, “Roket ve havan saldırıları, İsrail’in güney bölgelerindeki toplumu ‘terörist saldırı’ olarak etkiliyor; sivillerin ölümlerine, mallarına ve evlerine zarar verdiği gibi fiziksel ve duygusal yaralanmalarına da neden oluyor” denildi.
Goldstone, BM Güvenlik Konseyi’ni İsrail askerlerinin işlediği olası suçlarla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmaya çağırdı. Goldstone, Filistin yönetiminin, Filistinli militanların işlediği muhtemel suçlara yaklaşımında tarafsız olması gerektiğini belirtti.

İSRAİL HEP KORKAK DAVRANDI
Goldstone, İsrail’in bugüne kadar askerleri tarafından işlenen savaş suçlarını araştırmada hep korkak davrandığını söyledi. Raporda, İsrail ve Filistin bölgelerindeki olayların incelenmesi için uluslararası standartlara uygun ve bağımsız araştırmaların yapılması ve insan hakları uzmanlarından oluşan bir komisyon kurulmasını gerektiği belirtildi.
Raporda eleştirilen diğer bir konu da İsrail’in Gazze saldırısında kullandığı beyaz fosfor. İsrail saldırılarda BM’nin kullandığı El Kuds Hastanesi’ni de vuracak şekilde beyaz fosfor bombası kullanmıştı. Rapor, 2006 yılından beri Hamas’ın elinde bulunan İsrailli esir asker Giald Şalit’in durumuyla ilgili de Cenevre Sözleşmelerine uygun davranılmasını istiyor.
Saldırıya yönelik uluslararası eleştirilere karşı çıkan İsrail, saldırıların Hamas militanlarının füze saldırıları sonrasında zorunlu olarak başlatıldığını iddia ediyor.

ABLUKA İNSANLIK SUÇU
Goldstone, İsrail’in Gazze ablukasını bir buçuk milyon Gazzeliyi bütünüyle cezalandırma girişimi olarak değerlendirdi; İsrail’in saldırılarının sadece Hamas militanlarına değil, bütün Gazzelilere karşı yapıldığını belirtti. Goldstone’un raporu, İsrail askerlerinin Gazze halkının itibarını zedeleyici, aşağılayıcı ve insanlıktan çıkarıcı davranışlarda bulunduğunu da belirtiyor. Rapora göre Gazze ablukasının kendisi bile, başlı başına insanlık suçu olarak görülebilir.


İSRAİL RAPORU ELEŞTİRDİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Goldstone Bilirkişi Heyeti Raporu’nu hazırlayan heyetin önyargılı ve raporun ise taraflı olduğunu iddia etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in heyetle iş birliği yapmamasının nedeni, heyetin taraflı olması ve İsrail’in güneyindeki siviller üzerine atılan Hamas füzelerinin yok farz edilmesi olarak gösterildi.
Açıklamada, hem heyetin hem de onu oluşturan kararın önyargılı olmasının soruşturmanın sonucunu önceden belirlediği öne sürüldü. Raporun Hamas’a meşruiyet kazandırdığı ve Filistinli sivilleri kalkan olarak kullanma yönündeki stratejisini görmezden geldiği iddia edildi. Açıklamada, heyetin raporuna, AB üyesi ülkeler, İsviçre, Kanada, Kore ve Japonya gibi ülkelerin destek vermediği vurgulandı.
İsrail’in uluslararası ve ulusal örgütlerin hazırladığı bütün raporları okuduğu ve okuyacağı kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi: “İsrail tamamıyla uluslararası hukuka uygun davranmayı ve kendi kuvvetleri tarafından yapıldığı iddia edilen yanlışları incelemeyi taahhüt etmektedir. Bugüne kadar İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Operasyonu sırasında İsrail kuvvetlerine yönelik 100’den fazla iddia için soruşturma açmıştır. Bu soruşturmaların çoğu, iddiaların temelsiz bulunması nedeniyle kapatılmış, 23 ceza soruşturması açılmış ve hâlâ devam etmektedir.” Goldstone, komisyonuna ve yürüttüğü göreve karşı İsrail’in sözlü saldırılarının böyle bir politik atmosferde anlaşılabilir olduğunu söyledi.

HAMAS’TAN DA İTİRAZ
Gazze’deki bir Hamas sözcüsü ise İslami grupların İsrail’e yaptıkları roket saldırılarının savaş suçu kapsamına alınmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Sözcü, roket saldırılarının uluslararası yasalara göre kutsal bir hak sayılan kendini savunma hakkına uygun olduğunu belirtti.
(DIŞ HABERLER) Evrensel

Hiç yorum yok: