5 Eylül 2009

KEŞKE BURADA OLSAYDIN...

KEŞKE BURADA OLSAYDIN...

AZİZ ÇELİK

20 Ağustos, 2009

Beş yıl olmuş. Beş yıl önce törensiz, sesiz ve sitemsiz çekip gitmiştin.

Uğurlayamamış, bir karanfil bırakamamış ve ardından el sallayıp ağlayamamıştık.

Bir an öne huzura, dinginliğe kavuşmak ister gibi.

Bir an önce bütün hayal kırıklıklarından uzaklaşmak ister gibi sessiz, törensiz ve sitemsiz çekip gitmiştin bu şehirden...

Beş yıl önce 19 Ağustos 2004’te 56 yaşında yitirdik İlyas Hocayı. İlyas Köstekli, sendikal mücadelenin, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya idealinin özverili, alçakgönüllü insanıydı. Sendika uzmanlarının, eğitimcilerinin emektarlarından olan İlyas Köstekli 1978-2002 yılları arasında aralıksız 24 yıl Petrol-İş Sendikasında eğitim-araştırma çalışmalarının sorumluluğunu yürüttü.

İlyas Hoca yaptığı işi, kendini unutacak kadar önemseyen bir insandı. Petrol-İş’in Genel Merkez binasında gece yarılarına kadar yanan bir ışık görseniz o mutlaka İlyas Hoca’nın odasının ışığıydı. Çok sevdiği piposunu yakmış, rakamlarla, belgelerle ve çevirilerle boğuşuyordur. Zaman kavramını yitirmiş, kendinden geçmiş çalışıyordur.
İlyas Hocanın bu yoğun mesai sonucu hazırladığı ve emek verdiği; her biri ciddi bir başvuru kaynağı olmaya devam eden yayınlarından bazıları şunlar:

»Petrol-İş Yıllıkları 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1993-1994, 1995-1996, 1997-1999 (11 Kitap).
»İşyerlerinde Tükenen Yaşam, 1986.
»Özelleştirme Üzerine, 1989.
»Sendikal Eğitim Notları (3 Kitap), 1993.
»1950-2000, 50. Yılında Petrol-İş, 2000.
»Üyelerimizin Yaşam Koşullarından Rakamlar (2 Kitap), 1994.
»Örgütlenme El Kitabı (2 Cilt), 2003.

1984 yılından itibaren hazırlamaya başladığı Petrol-İş yıllıklarına büyük emek verdi. Petrol-İş yıllıkları sendikal hareketle ilgili aranan bir başvuru kaynağı oldu. Yıllıklar yaklaşık 15 yıl boyunca düzenli olarak yayımlandı. Petrol-İş Yıllıkları bugün de sendika ve emek hareketi ile ilgili çok önemli bir başvuru kaynağı olmaya devam ediyor.

Gördüğünüzde, okuduğunuzda ve alıntı yaptığınızda İlyas Köstekli’yi, onun emeğini hatırlayın ve atıf yapmayı unutmayın. Bir mutfak insanıydı. Onca titizlendiği çalışmalarının üstünde ismi yoktur. İşi görünür kendi pek görünmezdi. Yaşarken kendisi görünür olmayı önemsemedi. Ama şimdi onun yaptıklarını, yazdıklarını onun adıyla anımsamak, anmak ona gönül borcumuz.

İlyas Hoca, sendika uzmanlarının en kıdemlilerindendi. Uzun yıllar boyunca, bütün sıkıntısına ve gerilimine rağmen ısrarla sendikal hareketin bünyesinde kaldı ve inandığı yolda katkı yapmaya çalıştı. 2002 yılında iş akdi feshedildi ve yıllarını verdiği sendikasından kırgın ayrıldı. Kısa bir süre sonra Türk-İş Örgütlenme Bürosu’nun sorumluluğuna getirildi. Büyük bir heyecanla, sanki sendikal harekete yeni girmiş gibi işe koyuldu ve iki ciltlik Sendikal Örgütlenme El Kitabı’nı hazırladı. Bu sıkıntılı günlerinde bir de kanser musallat oldu. Hastalığını yeneceğine ve işini yarım bırakmayacağına inanıyordu. Ama olmadı...

Beş yıl olmuş İlyas Hoca. Eminim onca kırgınlığına rağmen sendikal hareketin durumunu müthiş merak ediyorsundur. “Bizimkiler ne yapıyor acaba” sorusu aklından çıkmıyordur. Sendikal hareketin durumunu ne sen sor ne ben söyleyeyim. Ama küçük güzel bir haberim var: Baskısı tükenen Petrol-İş yıllıkları Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü internet ortamında kullanıma açmaya başladı. Sanırım küçük sevinçlere orada da ihtiyacı oluyordur insanın.

Keşke burada olsaydın İlyas Hoca.

birgün

Hiç yorum yok: