9 Ekim 2009

Ali Kenanoğlu, Renkhaber'e konuştu

Ali Kenanoğlu, Renkhaber'e konuştu

Ali Kenanoğlu, Renkhaber'e konuştu

Röportaj


3 Ekim 2009 17:42

Geçtiğimiz yıl 9 Kasım'da Ankara Sıhhıye Meydanı'nda yüz binin üzerinde bir kitleyle 'Alevi mitingi' gerçekleştiren Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), aynı mitingin bir benzerini bu sene 8 Kasım'da Kadıköy'de gerçekleştirecek.
Mitingi planlayan beyin takımının içinde olan ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, mitingle ve halihazırda devam etmekte olan Alevi Çalıştayı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Birçok kişi ve kurumun ortalık bulandırıcı sözlerle kirletmeye çalıştığı 8 Kasım Mitingi, Alevi Çalıştayı'nın perde arkası ve daha birçok şey Renkhaber'in bu röportajında temize çıkıyor. Söz Ali Kenanoğlu'nda...

8 Kasım mitingine ne zaman, niçin karar verdiniz?

Bu mitingi 1. Alevi Çalıştayı sonrasında beklediğimiz gelişmelerin yaşanmaması sonrasında dillendirmeye başladık; ama kararı 16 Eylül 2009'da aldık.

Nasıl hazırlanmaktasınız mitinge?

İstanbul' da bulunan tüm Alevi Kurumlarını ve/veya bağlı bulundukları Federasyonları daha işin başında ziyaret ettik. ABF'ye bağlı olsun olmasın tüm kurumların bu mitingde yer almasını ve Alevi toplumunun gücünün hükümete duyurulmasını istedik. Bu amaçla bu ziyaretlerimizi yaptık. Olumlu cevaplar aldık. Bu doğrultuda her derneğimizde, vakfımızda, cemevimizde miting hazırlık çalışmalarını yürüteceğiz. Yöre derneklerini bu çalışmaya katacağız. Basın ve medya ayağı oluşturup, her Alevi bireyi ve Demokratik Sünni kamuoyunun önce bu mitingden haberdar olmasını ve sonra da bu mitinge destek olmasını sağlayacağız. Öncelikle bu mitingi duymayan, bilmeyen bir Alevi kalmayacak. Sonra da bunları sürece dâhil edeceğiz.

Hangi kitle örgütleri ile ilişki içindesiniz mitinge yönelik?

Tabii ki öncelikle Alevi Kurumları, arkasından da Demokratik Sivil Toplum Kuruluşları.

Temel sloganınız ne olacak?

Eşit yurttaşlık hakkı...

Kaç kişi hedefliyorsunuz?

1 milyon kişi telaffuzumuz oldu. Şimdi bunun altını dillendirmek olmaz.

Geçen yıl 9 Kasım'da Ankara'da yüz binin üzerinde insanın katıldığı mitingden sonra hükümet konuyla ilgili çeşitli girişimler başlattı. Bu miting ne getirebilir peki bu sene?

9 Kasım mitingi kamuoyunda çok büyük bir etki yarattı. Alevilerin kendine güveni geldi. Basın ve kamuoyu Alevileri, ABF'yi ve taleplerimizi önemsedi. Taleplerimiz 1 haftadan fazla süreyle tüm basın kuruluşlarında yer aldı. Hemen tüm köşe yazarları konuya değindi. Yani gündem oluşturduk. Arkasından siyasi partiler, TBMM ve hükümet gördü. Çalıştaylar bu miting sonrasında başladı.
Bu mitingle biz esas olarak 9 Kasım sonrasında meydana gelen olumlu havaya karşın, hiçbir şeyin değişmediğine ve Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı açısından durumun 9 Kasım'dan daha da geriye gittiğine dikkat çekmek ve kamuoyunu bu konuda uyarmak olacak.

Alevi Çalıştayı'na katılan isimlerdensiniz. Bugün Çalıştay'ın geldiği noktaya bakarak neler söyleyebilirsiniz?

Sayın Bakan Faruk Çelik bize "miting yapmayın" diyor. Acele etmeyin bekleyin diyor. Bekleriz, binlerce yıldır bekliyoruz. Biraz daha bekleriz ama bizim yani ABF ve diğer Alevi temsiliyetinin sürecin dışına çıkartılarak, bizimle alakası olmayan kişi, kurum ve temsilcilerle bizim hakkımızda ferman düzenlenmesine de seyirci kalamayız.
Bugün gelinen noktada 1.Alevi Çalıştayı'na katılan 35 Alevi temsilcisinin ortaklaşarak hükümete sunduğu 5 maddelik talep olan; Cemevlerinin yasallaşması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak otelinin müze olması, Alevi inanç merkezlerinin Alevilere teslimi, Alevi köylerine cami yapma uygulamasına son verilmesi, Alevi köylerindeki imamların geri çekilmesi maddelerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmak yerine, bizimle uzaktan yakından alakası olmayan ve hatta bizi Sünnileştirme politikası içerisinde yer alan kişi ve kurumlarla görüşmeler yapılıyor. Bugün bu çalıştaylar süreci oylamaya yönelik bir boyut kazanmıştır. Bu çalıştaylar Devletin Aleviliği ve Alevileri kontrol altına alma girişimi olarak karşımızda net olarak gözükmektedir. Bu ise Aleviliğin içini boşaltmak, kendisinden uzaklaştırmak ve bitirmektir.

Ali Ersin Kelleci
Renkhaber.com


03.10.2009 17:42:56

Hiç yorum yok: