25 Ekim 2009

Domuz gribinden ilk ölüm!

Domuz gribinden ilk ölüm!
Ankara’daki zatürre tedavisi gören bir hasta domuz gribi yüzünden hayatını kaybetti

SAĞLIK Bakanlığı, Ankara’da bir kişinin H1N1 virüsünden öldüğünü bildirdi. Bakanlık, bu kişinin H1N1 virüsünden Türkiye’deyaşamını yitiren ilk kişi olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle: “Pnömoni (zatürre) teşhisiyle Ankara’daki bir hastanemizde takip ve tedavisi sürdürülen 29 yaşındaki bir vatandaşımız, gelişen ani solunum yetmezliği sebebiyle maalesef hayatını kaybetmiştir. Alınan numunelerde pandemik A(H1N1) virüsü tespit edilmiştir. Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan bu vaka, ülkemizde pandemik A(H1N1) sebebiyle kaybettiğimiz ilk kişidir.” Açıklamada, dün akşam saat 20.00 itibariyle Türkiye’de pandemik A(H1N1) toplam vaka sayısının 958’e ulaştığı bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Vatandaşlarımızın korunma tedbirlerine özenle riayet etmesi, grip belirtileri olan çocukların okul ve dershaneye gönderilmemesi, hastalık belirtisi olanların evlerinde istirahat etmeleri gerekmektedir. Ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 5 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusması olan vakaların beklemeden doktora müracaatları büyük önem taşımaktadır.”

Domuz gribi en çok 25 yaş altını vuruyor

ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), H1N1 virüsü nedeniyle hastaneye yatanların yarıdan fazlasının 25 yaşın altındakiler olduğunu bildirdi. CDC’den Dr. Anne Schuchat, 27 eyaletten alınan verilere göre, domuz gribi yüzünden hastaneye yatanların yüzde 53’ünün 25 yaşın altındakiler olduğunu, bunların sadece yüzde 7’sini 65 yaş ve üstündekilerin oluşturduğunu belirtti. Bunun mevsimsel gripten tamamen farklı olduğuna işaret eden Schuchat, mevsimsel gripte hastaneye yatanların yüzde 60 kadarını 65 yaş ve üstündekilerin oluşturduğunu söyledi. Ayrıca 28 eyaletteki 292 ölüm vakası incelendiğinde bu vakalar arasında gençlerin de bulunduğunun saptandığını ifade eden Schuchat, ölüm vakalarının dörtte birine yakınının 25 yaşın altındakiler, 25 ila 64 yaşındakilerin oranının yüzde 65 dolayında olduğunu kaydetti. Ölüm vakalarının sadece yüzde 12’sini 65 yaşın üstündekilerin oluşturduğunu belirten Amerikalı yetkili, normalde gripten ölümlerin yüzde 90’ının bu kesimden olduğunu belirtti.

http://www9.gazetevatan.com/Domuz_gribinden_ilk_olum/266860/1/Gundem

Hiç yorum yok: