15 Ekim 2009

Hangi Eğitim Şarttı!



15/10/2009
Hangi Eğitim Şarttı!
Her sorunun kaynağında eğitimsizlik olduğunu söylüyorlar ama yapboza çevirdikleri eğitim sisteminde sorunlar gün geçtikçe artıyor
İlköğretim okullarında haftada 2 saat olan beden eğitimi dersinin 1 saate indirilmesi, liselerde de beden eğitimi dersinin müzik ve resim dersleriyle ortak seçmeli ders haline getirilmesine karşı, Manisa’da eylem yapıldı.
Eylemde yapılan açıklamada bu derslerin haftanın 7 günü okul ve dershane kıskacında olan öğrencilerin nefes alabildiği, göz ardı edilen becerilerini geliştirebildikleri, enerjilerini atabildikleri can simitleri olduğu belirtildi. Açıklamada bunun olmaması durumunda okullarda çeteleşmenin artacağı uyarısı yapılarak “Geleceğimiz olan çocuklarımıza kıymayın efendiler” denildi.
YAPBOZ BİLE DEĞİL SADECE BOZ
Tüm eğitim sendikalarının katılımıyla oluşturulan Manisa Beden Eğitimi Öğretmenleri Platformu’nun öncülüğünde bir araya gelen öğretmenler adına bir konuşma yapan beden eğitimi öğretmeni İsmail Sever, “Yapboz tahtasına dönen eğitim sistemimiz, AKP iktidarının 7 yıllık icraatlarıyla tamamen boz tahtasına dönmüştür. En son bozgun, eğitim- öğretimin olmazsa olmazları beden eğitimi, müzik ve resim derslerinin liselerde ortak ders haline getirilmesi ve saatlerinin indirilmesidir. Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılmasıyla birlikte, okul bahçelerine ek binalar yapılarak oyun alanlarının daraltılmasıyla başlayan süreç beden eğitimi derslerinin etkinliğinin ortadan kaldırılmasıyla iyice hız kazanmıştır. Saldırı, 4 yıl önce ilköğretim okullarında 2 saat olan beden eğitimi derslerinin 1 saate indirilmesiyle üst boyuta tırmandırılmıştır” dedi.
OKULLARDA ŞİDDET VE ÇETELEŞME ARTAR
Bakanlığın, beden eğitimi ve diğer yetenek derslerine açıkça saldırdığını söyleyen İsmail Sever, şunları söyledi: “Bu uygulama, sayıları bugün için 25 bin olan ve her yıl 6 bin katlanarak artacak olan beden eğitimi öğretmen adaylarının 20 yıl daha atanmayacağı anlamına gelmektedir. Uygulamayla hükümet 100 beden eğitimi öğretmeninin yaptığı işi 20 öğretmenle karşılamayı hedeflemektedir. İlköğretimlerde beden eğitimi derslerinin 1 saate indirilip yerine 2 saat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri konulması, liselerde de beden eğitimi, resim ve müzik derslerinin ortak ders olarak ele alınıp seçmeli hale getirilmesi, okullarda giderek artan şiddet ve çeteleşme olaylarına çanak tutacaktır.” Bu derslerin, haftanın 7 günü okul ve dershane kıskacında olan öğrencilerin nefes alabildiği, göz ardı edilen becerilerini geliştirebildikleri, enerjilerini atabildikleri can simitleri olduğunu kaydeden Sever, gelecek kuşakların psikolojik, sosyal ve fiziksel gelişimlerinin hiçe sayıldığını sözlerine ekledi.
SANAT VE SPOR TOPLUMUN KANATLARIDIR
Sever son olarak şunları söyledi: “Bu ülkenin hukukçuya, mühendise, doktora elbette ihtiyacı vardır. Ancak sporcuya ve sanatçıya en az onlar kadar ihtiyacı vardır. Sanat ve spor bir toplumun kanatlarıdır. Sanat duyarlılıktır. Spor sağlıktır, barıştır, dostluktur, kardeşliktir. Ve tüm ulusların barışı haykıran ortak dilidir. Barışa, dostluğa, kardeşliğe tahammülü olmayanların beden eğitimi ve spor gerçeğine bizim gözümüzle bakmalarını zaten beklemedik, beklemiyoruz da. Biz beden eğitimi öğretmenleri olarak ‘Geleceğimiz olan çocuklarımıza kıymayın efendiler” diyoruz.”
Öğretmenler daha sonra yanlarında getirdikleri düdükleri çalarak kararı protesto etti.
(MANİSA)


İZMİR’DE DE EYLEM YAPILDI
Geçtiğimiz hafta boyunca başta Adana olmak üzere eğitim alanındaki sendikaların yaptığı eylemler sonrasında bu hafta da beden eğitimi, müzik ve resim dersleri için yapılan eylemler sürdü.
Eğitim-Sen İzmir Şubeleri tarafından yapılan ortak açıklamada da, uygulamanın hem öğrenciler hem de bu branşlarda görev yapan binlerce eğitim emekçisi açısından ciddi mağduriyetler doğuracağı dile getirildi.
Eğitim-Sen Şubeleri adına açıklama yapan 6 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çetin, şimdiden pek çok olumsuzluk yaratan uygulamadan vazgeçilmesini istedi.
Basın toplantısına katılan Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği Başkanı Bülent Pamuk da, dünyada tanınmış pek çok sporcunun beden eğitimi derslerinde öğretmenleri tarafından keşfedildiğini dile getirerek, bu uygulamanın ülke sporu açısından da kayıplar doğuracağını belirtti.
(İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok: