10 Ekim 2009

'Siyaset, AKP ve CHP arasında sıkıştı...'

'Siyaset, AKP ve CHP arasında sıkıştı...'

“Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz” toplantıları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonunda Eskişehir'de yapılan toplantıda ABF Genel Sekreteri Kazım Genç: 'Aleviler, ülkede solun ve sosyal demokrat kesimin yan yana gelmesini istiyor' dedi.
07 Ekim 2009 Çarşamba
Siyaset, AKP ve CHP arasında sıkıştı...

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen “Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz” konulu toplantılarının Eskişehir ayağı, 26 Eylül'de Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Turgut Özakman Sahnesi’nde yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç ve gazeteci Necdet Saraç katıldı.

Kazım Genç, yaptığı konuşmada, Alevilerin yıllardır demokrasinin ve laikliğin savunucusu olduğunu belirterek, ülkeyi ilgilendiren her konuda söyleyecek sözlerinin bulunduğunu vurguladı.

Ülke siyasetinin, kendilerini sosyal demokrat ve liberal gösteren iki parti arasında sıkıştığını dile getiren Genç, ''Türkiye'nin siyaseti AKP ve CHP arasında sıkıştı. Her iki parti de birbirini topluma karşı bir tehlike olarak gösteriyor. Söz konusu iki parti, toplumu kendi etrafında kenetlemeye çalışıyor. Alevi toplumu, ilk seçimlerde Demokrat Parti'ye, 1999 seçimlerinde DSP'ye oy verdi. Aleviler, yoğun bir şekilde CHP'ye oy veren bir toplum. Aleviler, son 15 yıldır mecburiyetten CHP'ye oy veriyor. Aleviler, CHP'yi kendi haklarını arayan ve savunan bir parti olarak göremiyor. CHP'nin son seçimlerdeki 'çarşaf açılımı' ve 'her mahalleye Kuran kursu' söylemleri Alevileri yaraladı'' diye konuştu.

Genç, ülkede ''Aleviler ve siyaset'' konusunun tartışılması gerektiğini savunarak, ''Siyasetin AKP ve CHP dışına taşınması ülkenin yararına olacak. Aleviler, ülkede solun ve sosyal demokrat kesimin yan yana gelmesini istiyor. Ülkenin sorunlarına çözüm getirecek, iktidarı hak edecek bir oluşum gerçekleştirmek istiyoruz'' dedi.

"Demokratik, laik, özgür bir Türkiye istiyoruz"

Diğer konuşmacı gazeteci Necdet Saraç da, toplantılar için ‘Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz’ başlıklı bir taslak yayınlandığını ve tartışmaya açıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Taslak’ta ‘Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz’ sorusuna verilen cevap şöyledir: İnsanlar arasında dil, din, etnik köken gibi ayrıcalıkların ortadan kalktığı, herkesin çok kültürlü bir yapı içinde kendisini özgürce ifade ettiği, düşünce ve inanç özgürlüklerinin önünde hiç bir engelin olmadığı, cinsiyet ayrımcılığının yapılmadığı, şiddetin cezalandırıldığı, toplumun üzerinde asker, polis ve bürokrat baskısının kalktığı, memurların geçim sıkıntısından dolayı ikinci bir iş aramadığı, emeğin saygın ve adaletli ücretlendirildiği, rüşvet almadığı, sağlığın ve eğitimin adil ve ücretsiz olduğu, ekonomik karar alma ve planlama süreçlerinin sendikalarla birlikte planlandığı, halkın her alanda söz sahibi olduğu, insanın merkeze alındığı laik, demokratik özgür bir Türkiye istiyoruz!

Adana toplantısı

27 Eylül'de Adana Büyükşehir Belediyesi salonunda yapılan toplantıda ise Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Atila Erden bir konuşma yaptı. Erden, toplantılarda eşit ve özgür bir Türkiye için birlikte neler yapılabileceğine karar verilmesi için çalıştıklarını söyleyerek, “Türkiye bir çok alanda kötüye gidiyor” dedi. Anadolu Alevi felsefesinin yanlış aktarılarak yok edilmeye çalışıldığını ileri süren Erden, “Türkiye bir çıkmaz içinde. Türkiye’de çok sayıda siyasi parti var. Ama içlerinde bizi anlayan bir tane bile yok. Bu partilerin tüzükleri bizi aydınlığa götüremez. Türkiye’yi çağdaş bir yapıya ulaştıracak partiye ihtiyaç var. Bu partinin çekirdeğini Anadolu Alevileri oluşturmalı” ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül ise, Alevilerin kendilerini ifade edemediğini savunarak, “Kimliklerimiz ile siyaset yapamıyoruz. Alevilerin de kendi kimlikleriyle siyaset yapma hakları var." diye konuştu.

Ordu toplantısı...

Hafta sonunda Ordu Belediyesi Karadeniz salonunda yapılan toplantı ile ‘NASIL BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ’ tartışmaları devam etti.

Ordu Gürgentepe Güvenç Abdal Kültür Derneğinin ev sahipliğinde yapılan panele yaklaşık 140 kişi katıldı. Konuşmacılar, Tuncay ÖZENÇ ( Güvenç Abdal Dernek başkanı), Oktay KANDEMİR ( Alevi Bektaşi Federasyonu), Hasan YAĞIZ ( Pir Sultan Abdal Derneği) ve Umut Yaşar GÖÇ (Pir Sultan Abdal Derneği) idi

Tuncay ÖZENÇ'in derneğin kuruluş amaçları, faaliyetleri hakkında bilgi vermesi ile toplantı başladı. Daha sonra Ordu ve çevresindeki alevi yurttaşların sorunları üzerine konuşmasını sürdürdürdü. Ordu Uluğbey kaymakamının ayrımcılığı ve alevi dedelerini eğitim karşıtı gösteren yazısını kınadıklarını ve gelişmelerin takipçisi olacaklarının belirtti.

Oktay KANDEMİR, “29 mart yerel seçimler sonrası başlattığımız tartışmaları Anadolu'nun değişik illerin de yaptığımız toplantılar ile sürdürüyoruz" dedi. Kandemir şöyle devam etti: "Bu tartışmaları önemsiyoruz, çünkü biz bu ülkede eşit yurttaşlar gibi vergi veriyoruz, yurttaşlık görevlerimizi yerine getiriyoruz, ama hizmet alırken eşit yurttaş gibi davranılmıyoruz. Bizim vergilerimizle diyanete kaynak aktarılıyor ama cem evleri ve aleviler yok sayılmak isteniyor, hükümet sürekli çalıştaylar yapıyor, ama hiçbir sonuç alınmıyor, oyalanıyoruz.
Ama biz aleviler, dostumuzuda düşmanımızımda iyi biliriz.
Memlekette alevilerin oyları ana muhalefet olan partide, aleviler ve toplum için umut olma özelliğini kaybetmiştir. Halkımızın, emekçilerin, yoksulların ve alevilerin umudu olabilecek bir sol, sosyal demokrat seçenek yaratmak gibi bir görevle karşı karşıyayız.”

Umut Yaşar GÖÇ, “ Hacıbektaş serçeşmede başlattığımız tartışmalar yurdun dört bir yanına dalga dalga yayılmaktadır. Bu toplantıları ile yıllardır, mecburiyet üzerinden bir kader yaşamak zorunda kalan geniş yığınların ve alevilerin bu makus talihlerini değiştirmeye katkı sunmak istiyoruz. Evet istersek değiştirebiliriz, biz bunu geçen yıl 9 kasım da sıhhiye meydanında gösterdik, bu yıl 8 kasım da kadıköy meydanında yeniden tekrar tekrar duymayanlara, görmeyenlere göstereceğiz. Bu ülkede herkes siyaset yapıyor, taleplerini söylüyor kimse bir şey demiyor, ama aleviler sözünü, talebini söyleyince niye aleviler siyaset yapıyor deniyor, evet biz taleplerimiz yerine getirildiği laik demokratik bir ülke için emekçilerle, yoksularla, solcularla, demokratlarla siyaset yapmaya devam edeceğiz ancak bu yolla sorunlarımızın çözüleceğini en iyi biz yaşayarak öğrendik. Bu ülkede artık herkes bir şeyler yaparken alevilerinde var olduğunu anlamalı ve ona göre davranmalıdır. Artık bize sunulanların sahte sahipleri değil kendi hayatımızın gerçek öznesi olacağız” değerlendirmesini yaptı.

Toplantı katılımcıları; siyaset alanında bir boşluk olduğu ve mevcut partilerin bunu gidermede yetersiz olduğuna, alevi partisi kurmanın sakıncalarına, sol, sosyal demokrat ve emekçilerle birlikte davranmak gerektiğine, ortaya çıkacak yeni oluşumun bir bölünme değil birliktelik yaratması gerektiğine dair görüşlerini belirttiler.


Kaynak: Eskişehir SONHABER Gazetesi, Adana ANAYURT Gazetesi ve ABF "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" Çalışma Grubu ve Turnusol.biz

Hiç yorum yok: