13 Ekim 2009

Yeni solun omurgası adalet olacak

Yeni solun omurgası adalet olacak

13.10.2009
Yeni solun omurgası adalet olacak

Yeni sol merkez çalışmalarında bir adım da Gaziantep’te atıldı. "Toplumsal Adalet ve Demokratikleşme" İçin-

Yeni sol merkez çalışmalarında bir adım da Gaziantep'te atıldı. "Toplumsal Adalet ve Demokratikleşme İçin - Demokrat, Eşitlikçi ve Özgürlükçü Bir Siyasal Hareket" adıyla Royal Otel’de gerçekleştirilen toplantıya sol, sosyal demokrat ve siyasetin içinde olmalarına rağmen herhangi bir yapının içinde yer almayan kesimlerden yaklaşık 80 kişi katıldı.

DEMOKRAT VE EŞİTLİKÇİ BİR PARTİ

Toplantı divanında Ziraat Mühendisi Emin Nesanır, Yeminli Mali Müşavir Cengiz Kalfe, Bulgur İşletmecisi Celal Deniz ve Avukat Bülent Duran yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Cengiz Kalfe, “ Giderek kitleselleşecek olan bir partinin kuruluş çalışmalarına kentimizden de bugün start veriyoruz. Türkiye’de sözde kalmayan bir toplumsal adaleti temel hedef olarak kabul eden, milliyetçiliğe muhafazakârlığa hiçbir şekilde teslim olmayan, demokrasiyi sadece kendisi için değil, bütün toplum kesimleri için talep eden ve yaşatan; demokrat, özgürlükçü, eşitlikçi bir sosyal demokrat partiyi hep birlikte oluşturacağız” dedi.

GÜNLÜK YAŞAMA DOKUNMALI”

Özgürlükçü Sol Hareket'ten Celal Deniz, Temas Grubu tarafından oluşturulan “Çerçeve Metin” üzerine bir sunum yaptı. Metnin de esinlendiği dünyada ve Türkiye'de yaşanan toplumsal eşitsizliğin örneklerinin veren Deniz'in, “ Özgürlükçü bir Türkiye hedefini savunacak vicdan hareketine ihtiyacımız var. Bunun için sandıktan çıkmaya önem veren ama demokrasiyi sandıkla sınırlamayan partimizin kuruluş çalışmalarına birçok kesimden destek veriliyor.Partimizin yol haritası, ‘Toplamsal Katılım ve Vicdan Anlayışı, İktisadi Adalet, Katılım Adalet, ve Tanınma Adaletinden” oluşacak. Günlük yaşama dokunan, fakirin çorba parasını düşünen, siyasetin ihtiyacına göre değil, ihtiyacın siyasetine hizmet edecek bir yapıyı hep birlikte oluşturacağız mesajını verdi.

NASIL BİR SOL İSTENİYOR?

Konuşmaların ardından salonda bulunanların soruları yanıtlanırken, öneri ve görüşlerde not edildi.

Yapılan reel siyasete müdahale edebilen kitlesel bir parti ihtiyacı vurgulandı. Yeni bir sol anlayış ve bireysel katılımın önemi söylendi. Muhalefetin mutlaka parlamentoyu da hedeflemesi gerektiği ve daha geniş demokratik hakların savunulmasına ihtiyaç olduğu yönünde görüş bildirilerek kurulması öngörülen sosyal demokrat eksenli partide şu özelliklerin olması gerektiğine işaret edildi:

“Partinin amblemi güzel, görünür ve anlaşılır olmalı.Ekonomi ön plana çıkarılmalı ve bu vurgu sıklıkla işlenmeli. Partide görev alacak olanlar etkin çalışmalı. Sosyal yaşamı ilgilendiren her konuda çözüm üretilmeli. Sol vurgusu yumuşatılmalı, parti tüm kesimlerin partisi olmalı. Anlaşılır bir dille siyaset yapılmalı. Günlük yaşamdan kopuk olunmamalı. Elit söylemlerden uzak durulmalı. Başarısını sandıkta ölçmeli. Statükocu, milliyetçi olmamalı. Yıllardır solda siyaset yapan bizler artık yorulduk, Meclis’e girecek çalışmalar yapan bir parti dizayn edilmeli Pratik ve toplumsal işler yapmalı.


Kaynak: http://www.hakimiyetgazetesi.net/HaberDetay.aspx?Hid=11757&CatId=3

Hiç yorum yok: